MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Saturday, June 16, 2018

Budite novi svakog dana



,,Sutra je novi dan,,, govorila je Skarlet O’ Hara, čuvena junakinja romana i filma ,,Prohujalo sa vihorom,, a možda ste i sami izgovorili ovu rečenicu ili ste barem pomislili tako nešto. I onda, kada ste se probudili, opet je bilo DANAS. Jer, sutra je onaj dan koji nikada ne dolazi, zato je tako lako smeštati u njega, sve odluke o promenama. Šta bi se dogodilo kada biste se svakog jutra podsetili da je upravo DANAS taj novi dan? Zamislite da svet otkrivate svakog dana, kao da vam je to prvi susret sa njim. Recimo kao da ste doputovali u neku stranu zemlju koju želite da upoznate. Da li biste onda drugačijim očima gledali svoj grad i ljude u njemu?
Kako bi bilo buditi se svakog jutra bez opterećenja nakupljenih u prethodnim danima, mesecima, godinama?
U stvari, sve i jeste novo i drugačije svakog dana, samo mi to ne primećujemo. Mi se prema svetu, drugim ljudima i sebi samima odnosimo onako kako smo navikli, što znači da delujemo iz programa, odnosno sećanja. Mi očekujemo da svet izgleda onako kako je izgledao i juče i ponašamo se u skladu sa tim, zato nismo u stanju da primetimo sitne promene koje se sasvim sigurno svakodnevno odvijaju u prirodi. Odvijaju se i u nama mnoge promene, ali ako se držimo svojih uobičajenih uverenja i načina funkcionisanja, nećemo ih primetiti. I tako ćemo nastaviti da živimo nesvesni stalnih, predivnih promena koje se odvijaju u svetu, u drugima i u nama samima. I nastavićemo da reagujemo na isti način i drugi ljudi će se prema nama ponašati isto, i događaji će biti gotovo isti…. Sve dok se ne probudimo.
Možemo za početak biti svesni činjenice da je svaki trenutak našeg života jedinstven i neponovljiv. I svaki dan, takođe. I da baš zato, svakog trenutka imamo mogućnost, priliku da promenimo svoj način posmatranja sveta i svoje reakcije. Svakog trenutka nam se pruža ta prilika. A mi biramo, naravno nesvesni da je u pitanju izbor, da reagujemo isto, biramo sigurnost koju osećamo kada ponavljamo stalno iste obrasce ponašanja. Jer, kao što sam rekla, tada se i drugi ponašaju na isti način prema nama. I sve je predvidivo i sigurno. Mada nam se ne dopada i ne želimo da živimo na takav način. Ali ne menjamo ništa, očekujući da se odjednom promene spoljašnje okolnosti. Što se naravno, ne događa, dok mi ne promenimo svoje ponašanje. Umesto da reagujemo na isti način, možemo odabrati da odgovorimo na situaciju, na način koji u trenutnim okolnostima smatramo najboljim. Između reakcije i odgovora postoji razlika. Razlika je u izboru. Reakcija je automatska, nju ne biramo svesno, zato je uvek ista u istim okolnostima. S druge strane, odgovor je rezultat našeg svesnog izbora i zato je promenjiv.
Svako jutro je novo i neoponovljivo, baš kao i svaki susret i svaka tišina bila ona podeljena ili ne. Uživajte otkrivajući sebe svakog novog dana.

No comments:

Post a Comment