MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Tuesday, June 2, 2015

Falun Gong vežbe


Falun Gong vežbe su jednostavne i lagane za naučiti. Na ovoj stranici možete pročitati opise svih pet vežbi da bi stekli opšti dojam o svakoj vežbi. Onda kliknite na linkove ispod svake vežbe da vidite detaljnije instrukcije ili video film na kojoj učitelj Li Hongzhi lično izvodi svaku od vežbi uz instrukcije na engleskom jeziku. Naravno još jednostavniji način da naučite vežbe je da stupite u kontakt sa nekim od Falun Gong praktikanata u vašoj blizini, koji će vam besplatno pokazati vežbee.
Princip: Ključ u "Buddha isteže hiljadu ruku" je u istezanju, da bi se otvorili svi meridijani u tijelu. Kroz prakticiranje, početnici mogu brzo da dobiju Qi, dok se iskusni učenici mogu brzo poboljšati. Ova vežbea zahtijeva da se svi meridijani otvore odjednom, što omogućava praktikantu da odmah vežbea na jednom vrlo visokom nivou. Pokreti u ovoj vežbi su relativno jednostavni, jer je Veliki Put, po pravilu, jednostavan i lak za prakticiranje. Iako su pokreti jednostavni, makroskopski gledano, oni upravljaju svime sto se razvija kroz kultiviranje čitavog Falun Xiulian Dafa. Prilikom prakticiranja ove vežbee, tijelo će se osećati toplo. Pri tome se osjeća, da je energetsko polje veoma jako. Razlog tome je što se svi meridijani u tijelu razvijaju, istežu i otvaraju. Cilj ovih pokreta se sastoji u tome, da se otvore mjesta, gdje je Qi blokiran, da se pokrene Qi u tijelu i ispod kože i da se apsorbira velika količina energije iz univerzuma. Istovremeno mogu omogućiti praktikantu da brzo uđe u stanje u kojem je okružen energijom Qigong-a. Ova vežbea se prakticira kao osnovna vežbea i obično se prvo počinje sa ovom vežbeom. Ona pripada intenzivnim metodama kultiviranja. - Izvadak iz knjige Falun Gong, od Li Hongzhi-ja
Princip: Ovo je druga od Falun Gong vežbi i spada u sistem mirnih vežbi u stajanju. Sastoji se od četiri Baolun-pozicije (Baolun: obuhvatiti Falun sa rukama). vežbee su relativno jednolične i u svakom položaju se ostaje prilično dugo. Po četnik, koji vežbea ovu vežbeu, ima osjećaj da su ruke jako teške i osjetiće bol u rukama. Ali nakon vežbee će se čitavo tijelo osjećati opušteno i neće imati osjećaj umora, kao nakon fizičkog posla. Sa vremenom i sa produžavanjem vežbee, osjetićeš okretanje Falun-a među rukama. Ako se vežbea: "Falun stojeći stav" često prakticira, svi meridijani u tijelu će biti otvoreni i energetska potencija će se povećati. vežbea "Falun stojeći stav" je jedna obimna metoda kultiviranja, koja povećava mudrost, povisuje nivo kultiviranja i jača natprirodne snage. Iako su pokreti jako jednostavni, puno može da se postigne kroz ovu vežbeu. Prilikom prakticiranja se praktikant treba držati prirodno. On mora biti svjestan da on sam vežbea. Ne treba se ljuljati ili teturati, ali je normalno da se čovjek malo pomjera. Kao i kod drugih Falun Gong vežbi, kada se vežbea završi, to ne znači kraj prakticiranja, jer Falun nikad ne prestaje da se okreće. Trajanje svakog položaja može biti različito od osobe do osobe, ali je što duže, to bolje. - Izvadak iz knjige Falun Gong, od Li Hongzhi-ja.

Princip: Ova vežbea pretstavlja jednu metodu, s kojom se Qi iz univerzuma miješa i povezuje sa Qi-jem ljudskog tijela. Pri tome se velika količina Qi-ja izbacuje i uvlači, tako da praktikant može, u veoma kratkom vremenu, da izbaci bolesni i crni Qi iz tijela i da uvuče velike količine Qi-ja iz univerzuma. Na ovaj način se njegovo tijelo pročišćava i vrlo brzo ulazi u stanje "Jing Bai Ti" ("čisto Bijelo Tijelo"). Povrh toga ova vežbea omogućava da se, prilikom izbacivanja i ulijevanja, "otvori tjeme" i da se probiju kanali ispod nogu. Prije početka vežbee možeš zamisliti da si kao dvije prazne cijevi koje stoje između neba i zemlje, ogromne i neuporedivo visoke. Qi unutar tijela se kreće sa pokretima ruku prema gore i prema dole. Kada se ruka kreće prema gore, onda Qi juri iz tjemena do gornjeg pola univerzuma. Kada se ruka kreće prema dole, onda Qi juri kroz stopala do donjeg pola univerzuma. Nakon toga se Qi, sa pokretima ruku prema gore i prema dole, vraća sa dva kosmička pola nazad u tijelo i onda izbija na suprotnu stranu. To se naizmjenično ponavlja devet puta. Kod devetog puta, lijeva ruka (kod žena desna ruka) čeka na gornjem polu na desnu ruku (kod žena na lijevu ruku), dok se ova druga ruka ne digne do iste visine. Onda se obje ruke istovremeno kreću ka donjem polu, da bi ulijevale Qi u tjeme. Onda se obje ruke kreću istovremeno prema gore, da bi izbacile Qi. To se ponavlja devet puta. Nakon toga se ruke sa sakupljenim Qi-jem vraćaju pred donji stomak. Pred stomakom se Falun rukama okreće u smijeru kazaljke na satu, pri čemu se Qi izvan tijela okreće nazad u tijelo. Nakon toga ruke spojiti u Jieyin. Samo, praktikant ne treba misliti da je prakticiranje gotovo sa završetkom vežbee. - Izvadak iz knjige Falun Gong, od Li Hongzhi-ja.

Princip: Ova vežba može da omogući energiji u čovekovom telu da cirkulira preko jednog velikog područja, Energija ne prolazi samo kroz jedan ili nekoliko meridijana nego cirkulira od čitave Yin-strane tijela do čitave Yang-strane, Ova cirkulacija se neprekidno ponavlja. Ova vežba daleko prevazilazi obične metode otvaranja meridijana ili Velikog i Malog Nebeskog Kruga. To je vežbea srednjeg nivoa u Falun Dafa. Na bazi prve tri vežbee se, kroz prakticiranje ove vežbee, mogu, postepeno, odozgo prema dole, otvoriti meridijani u cijelom tijelu (uključujući i Veliki Nebeski Krug). Najveća osobitost ove vežbee je u tome, da se kroz rotaciju Faluna ispravljaju sva abnormalna stanja ljudskog tijela, tako da se mali univerzum ljudskog tijela vraća u svoje izvorno stanje u kojem Qi bez smetnje cirkulira kroz cijelo tijelo. Kada jedan praktikant kroz kultiviranje dostigne ovo stanje, onda je postigao jedan veoma visok nivo u kultiviranju Unutar-Svijeta-Fa. Praktikanti sa veoma dobrom urođenom osnovom mogu da uđu u stadijum kultiviranja Dafa. U to vrijeme će njihova energetska potencija i natprirodne snage značajno da porastu. Pri prakticiranju ove vežbee ruke prate Qiji (energetski mehanizam). Pri tome treba na to obratiti pažnju na to da pokreti budu udobni, polagani i okrugli.- Izvadak iz knjige Falun Gong, od Li Hongzhi-ja.

Princip: "Put jačanja natprirodnih snaga" je jedna mirna kultivaciska vežbea u Falun Gong-u. Prilikom prakticiranja ove vežbee, Falun se okreće sa ručnim gestama Buddha-e, da bi se pojačale natprirodne snage (uključujući i natprirodne sposobnosti) i energetska potencija. Ona pripada metodama kultiviranja iznad srednjeg nivoa i prije se prakticirala u tajnosti. Ova metoda kultiviranja je objelodanjena u javnosti da bi se zadovoljile potrebe onih, koji već posjeduju određenu osnovu, i da bi se spasili oni, koji imaju predodređene uslove za to. Ova vežbea se mora prakticirati u Lotus-sjedećem položaju. Najbolje bi bilo da praktikant vežbea u dvostrukom Lotusu (Slika 5-1). Jednostavni Lotus-položaj je isto prihvatljiv. Prilikom prakticiranja je strujanje Qi-ja veoma jako i energetsko polje oko tijela je prilično veliko. Pokreti se izvode slijedeći Qiji (energetski mehanizam) instaliran od Učitelja. Kod pojačavanja natprirodnih snag bi misli praktikanta trebale biti prazne, njegova podsvijest se lagano koncentriše na ruke. U sredini dlanova se osjeća težina, toplina, odnosno električna obamrlost, osjeća se kao da ima nešto u rukama. Ali ne treba se svjesno težiti ka ovom osjećaju i treba ostaviti tako kako je. Što jedan praktikant duže sjedi u Lotus-sjedećem položaju, to bolje. Ali to zavisi od energetske potencije. Što duže jedan praktikant prakticira, intenzitet se povećava, to se brže razvija njegova kultivacijska energija. Prilikom prakticiranja, ne treba misliti ni na šta, misli treba držati slobodne i postepeno ući u mirno stanje. Na ovaj način on prelazi iz dinamičnog prakticiranja u stanje Ding-a (dubokog mira). Ali tvojoj Glavnoj Svijesti mora biti jasno, da ti prakticiraš. - Izvadak iz knjige Falun Gong, od Li Hongzhi-ja.


www.falungong-bih.net
https://youtu.be/vAucff_STQ0

No comments:

Post a Comment