MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Thursday, May 7, 2015

AKUSTIČNA INDUKCIJA MOŽDANIH TALASA . Autor: Damir












Da li ste ikada poželjeli upravljati svojom sviješću? Da se iznenada razbudite? Ili zaspete, kada je to najpotrebnije? Kakvi li to signali i talasi žive pod našom lobanjom? Ako ne možemo čitati misli, da li možemo na njih uticati?


Mozak, prilično složena prirodna tvorevina. Mada, sastoji se od krajnje jednostavnih elemenata, nervnih ćelija – neurona. Prilično su jednostavne to ćelije – malo tijelo, u kojem osim nukleusa (jedra) nema ničeg posebno bitnog, i dugih peteljki (koje su bitne): aksoni i dendriti. Neuroni su međusobno povezani pomoću tih aksona, uobičajeno svaki sa 10 000 drugih. A neurona u ljudskom mozgu (i tijelu) ima nešto više od 100 000 000 000 (stotinu milijardi!), dok cerebralni korteks (to je ono što nas čini pametnim) ima 11 000 000 000 neurona; što je mnogo za moje omiljene životinje: mačka – 300 000 000 (sam korteks), morski krastavac 18 000 (svi neuroni) i obli crv c.elegans 302 neurona.


Neuroni šalju jedan drugom signale, nalik električnim, kroz žice, samo su aksoni i dendriti nekakve…elektrohemijske žice! Ono što kroz njih “teče” nalik naelektrisanju, je akcioni potencijal, koji pravi nered među Ca, K, Na, Cl jonima, koji se vrate poslije prolaska impulsa na svoja mjesta. Međutim, senzorni neuroni proizvode prave električne signale. Svaki akson, kao prava žica, ima izolaciju oko sebe – mijelin, kojeg rastvara i degradira alkohol, ali o tome drugom prilikom.


Očigledno, signala u našem mozgu ima puno, dakle opet broj koji teško izgovaramo sa mnogo nula. I svi ti signali stvaraju kolektivne, makroskopske efekte, dakle makrostruje, magnetna polja, ukratko moždane talase. Najznačajnije talase stvaraju piramidalni neuroni, koji sinhrono okidaju, pa raznim metodama npr. EEG – elektroencefalografija (10-20 elektroda po vašoj lobanji može svašta da izmjeri) i fMRI – funkcionalna magnetna rezonanca lako pokažu rezultat te koktel-žurke.


Talasnih oblika uma našega ima raznih i komplikovanih, stoga biće dovoljno da se pomenu samo najbitniji,


DELTA talasi, najsporiji, sa najvećom amplitudom, ne prelazeći frekvenciju 4 Hz. Mjere se kod dubokog sna (ali bez snova), posebno beba, što su i naši stari izgleda znali, kad kažu “spava kao beba”


TETA Θ talasi su frekvencije od 4 do 7 herca, i javljaju se u stanju duboke opuštenosti, meditacije, i uopšte “cool” stanja, prirodno se javljaju kod djece, a kod odraslih ovakva smirenost izaziva sumnju.  


ALFA talasi su frekvencija od 8 do 12 Hz  javljaju se kod odraslih osoba i djece u stanju smirenosti, kad zatvorite oči i pokušate da se opustite, i slično.


BETA talasi su u opsegu 12 do 30  Hz – kreću od širom otvorenih očiju koje zvjeraju okolo, preko izražene motoričke aktivnosti, recimo trčanje, pa do stanja hiperaktivnosti i uznemirenosti. 


Sada, kao neki trol da mi govori  iza leđa, pređi na stvar.


Iako većinu moždanih talasa stvara sam mozak, mnogo utiče i naša okolina, to jest kakve signale dobijamo čulom dodira, vida, sluha… Svi oni su električne prirode i stižu pravo u mozak. Na primjer, uho pretvara AKUSTIČNE (zvučne) signale u električne.


Još davne 1839 Heinrich Wilhelm Dove otkrio efekat izbijanja koji nastaje kada na jedno uho pustimo zvučni signal jedne frekvencije, npr. 300 Hz, dok na drugo uho pustimo signal gotovo iste amlitude ali malo pomjerene frekvencije, npr. 310 Hz. Amplitudno modulisani signal onda ima frekvenciju razlike, u ovom slučaju 10 Hz, a to je reda veličine ovih moždanih talasa. Inače, frekvencije niže od 50 Hz jako teško čujemo, a one ispod 20 Hz nikako, to je za nas infrazvuk, tako da je ovaj metod možda i jedini način da proizvedemo spoljašnjim putem teta i delta talase u našem mozgu. Tek 134 godine kasnije dolazi do detaljnijeg istraživanja ovog fenomena od strane vodećih neurologa.


Ono što danas znamo je da, ako u oba uha stiže različit signal, a razlika je na prste jedne ruke herca, naš mozak odredi tu razliku vrlo precizno, čak i faznu razliku, i to binauralno (“na dva uva”) slušanje nam omogućava da odredimo lokaciju izvora zvuka, čak i kada zatvorimo oči. Ako je razlika veća od 30 Hz, to mozak “vidi” kao dva odvojena izvora zvuka. Upravo pomenutih 10 Hz je nekako unutar ovih graničnih vrijednosti, pa može izazvati ovo izbijanje.


Ono što meni nije jasno u cijeloj priči je, kada se dva zvuka sličnih frekvencija sretnu, da li se ti signali SABERU ili POMNOŽE. Ukoliko se saberu, efekat se zove upravo izbijanje (beat) ali ako se množe to je heterodinski efekat, poznat iz RF elektronike.


Kod osnovnog efekta sabiranja signala, kada su signali predstavljeni prostoperiodičnim jediničnim monomodalnim sinusnim funkcijama, možemo lako upotrijebiti trigonometrijski identitet koji pretvara dva sinusa u njihov proizvod (a on se lako dokazuje adicionim teoremama za ugao)


Očigledno, frekvencija evolvente (ovojnice) funkcije iznad je jednaka razlici frekvencija f1 i f2. Fizičko tumačenje je da kada je član naveden ispod jednak jedinici onda dva talasa interferiraju konstruktivno, u suprotnom destruktivno, dakle ponište se.


 Kod HETERODINSKOG efekta, koristimo trigonometrijski identitet pretvaranja proizvoda u zbir: tako da je rezultat MNOŽENJA iliti miksanja dva signala sličnih frekvencija f1 i f2 respektivno jednak


Rezultat množenja ili miksanja (pitajte DJ-a u Vašoj diskoteci da li zna izraz naveden iznad) su dva sinusoidalna signala (i kosinus ima sinusoidalan oblik!) od kojih jedan ima frekvencijuu zbira f1+f2, dok drugi ima frekvenciju razlike f1-f2 .


Bilo kako bilo, tražeći po rezultatima mnogih radova iz oblasti, jedni pominju heterodin, drugi izbijanje. I ne čudi, rezultat oba principa je signal frekvencije razlike f1-f2 kako je i rekao davne 1839 godine geofizičar i meteorolog iz Njemačke.


Dakle, ako na oba uha (vodeći računa o tome koja nam je R-desna a koja L-lijeva slušalica, zvučnici se ne preporučuju) pustimo RAZLIČITE signale, takve da im je razlika frekvencija jednaka nekoj od karakterističnih frekvencija moždanih talasa, možemo INDUKOVATI, to jest prouzrokovati da piramidalni neuroni u moždanom stablu, konkretno u pons varoli pod uticajem prednjeg olivarnog nukleusa počnu da proizvode monolitne talase koji će se proširiti ostatkom mozga sa velikom amplitudom, što značajno utiče na sveukupnu aktivnost mozga vašega.


Pseudonauka tvrdi da ovim metodom možete da se izliječite od bolesti zavisnosti, hipnotišete,  poboljšate pamćenje i inteligenciju, regulišete menstrualne i druge hormonalne mehanizme, pa se mogu na tržištu naći štokakve naprave sa slušalicama koje sve to rade. Glavni razlog je što ozbiljna nauka ovaj fenomen nije do kraja istražila.


Zainteresovanom čitaocu ostavljam linkove za preuzimanje MP4 datoteka, koje dalje može reprodukovati na bilo kom stereo uređaju koji razlikuje lijevi i desni signal za slušalice. Tu su brižlivo pripremljeni fajlovi za buđenje, uspavljivanje i samohipnozu. Probajte svaki, i zapažanja su više nego dobrodošla, jer je sve teže naći žive ljude za eksperimente.


http://www.mediafire.com/?3g6a1aojayw3mab

http://www.mediafire.com/?9xnof95rcf223d1

http://www.mediafire.com/?m4skmj831c2xwxk


UPOZORENJE: Ukoliko Vi, ili neko u vašoj porodici imate bilo kakav neurološko-psihijatrijski poremećaj, uključujući, a ne ograničavajući se na: moždani udar, padavicu, gubitak svijesti, epilepsiju, šizofreniju, depresiju, kompulzije, probleme sa sluhom i vidom neurološkog tipa, apsolutno i ne pokušavajte da čujete pomenute zvuke, jer autor ovog članka svakako ne odgovara za upotrebu ovih fajlova od strane drugih lica.

УМ - УДРУЖЕНА МИСАО - УЧИМО ДА МИСЛИМО !


No comments:

Post a Comment