MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Saturday, May 16, 2015

15 JEDNOSTAVNIH KORAKA ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE VREMENOM.


U današnjem svetu stalnog ubrzavanja tempa, kada se pitamo kako da uhvatimo korak sa svim, trebamo da savladamo veštinu upravljanja vremenom. Razvoj ove navike je od ključnog značaja za bilo koju oblast našeg života.
1. Ne oslanjajte se na svoju memoriju. Zapišite svoje ciljeve i planove i oslobodite mozak za rad.
2. Napravite listu vaših prioriteta. To će pomoći da se koncentrišite na suštinskim stvarima i će da vas sprečiti da trošite svoje dragoceno vreme na trivijalnosti.
3. Na kraju svake nedelje odvojite vreme za planiranje vaše sledeće sedmice. To nije gubljenje vremena, to će se isplatiti značajnim povećanjem vaše produktivnosti.
4. Pogrešno očekivati da ćete zapamtiti interesantne ideje. Uvek imajte svesku pri ruci da ih stavite na papir. Kao opcija— nosite sa sobom audio rekorder za brzo bilježenje ideja.
5. Ako druga osoba zahtjeva nešto suprotno vašim ciljevima— kažite „ne“. Trebate to da naučite— ova sposobnost će vama vratiti vaše vreme, da radite napokon na tome što sanjate.
6. Pre akcije— razmislite, ali ne dugo. Malo refleksije će vas spasiti od zbunjenosti i pukog gubljenja vremena.
7. Rezervišite vreme u vašom dnevnom redu za samousavršavanje i razvoj vaših veština i sposobnosti.
8. Uvek budite ovde i sada, budite apsolutno svesni toga što radite. Trebate da jasno razumete kako provodite svoje vreme. Svaka vaša akcija treba da vas približava ka vašem cilju— poslovnom ili ličnom.
9. Uključite tehnike i metode koje rade najbolje za vas u vaš personalni sistem planiranja i koristite ovaj sistem sve vreme.
10. Iskreno i odgovorno procenite sebe u vezi štetnih navika. Oni kradu vaše vreme, tačka. Napravite listu loših navika i ostavljajte njih jedan po jedan. Najbolji rezultati ćete postići zamenom loše navike sa pozitivnom. Naprimer, novi jezik umesto pušenja ili nekontrolisanog šopinga.
11. Ne obavljajte nečij tuđi posao da se pojavite kao bolja osoba. Na ovaj način gubite vreme umesto dapostanite bolja osoba. Za vašu promociju u poslu i napredak u životu imaju vrednost vaši stvarne vrline i sposobnosti, a ne spletke i drugi okolnosti.
12. Vodite dnevnik za bilježenje svog napretka na putu ka vašim ciljevima. Pišite u njemu redovno, i čitajte ga da se uverite da li krećete u pravom smeru.
13. Prihvatite činjenicu da me može svaki problem da se reši na savršen način. Nemate razloga da budete perfekcionista, iako su roditelji vama to nekad rekli. Ne treba prepisivati poslovno pismo 20 puta kako bi postigli Leo Tolstoj stil.
14. Nemojte da se pretrpate sa zadacima. Ako suočavate sa presudnom problemom ili važnom zadatkom— radite isključivo na njemu. Sekundarni zadaci ćete rešavati u povoljnije vreme.
15. Ne varajte se efikasnošću— možete efikasno raditi na nećemu što nije sada prioritet, jednostavno zbog toga što „nije teško to da uradim“. Ali ovo nije slučaj efektivnog, maksimalno profitabilnog korišćenja vašeg vremena.

Uvedite u vašu praksu ova 15 jednostavna načina upravljanja vremenom i vi ćete ubrzo postići značajno poboljšanje kvaliteta vašeg života.

Dr. Dmitry TARASOV



No comments:

Post a Comment