MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Friday, February 2, 2018

TENZIJA, EMOCIJE I DISANJE



Svi smo iskusili tenziju ali kako pokret i disanje pomažu da se ta tenzija otpusti?
Tenzija i energija
Tenzija u mišićima je nakupljena energija koja se nije otpustila. Poznata nam je priča o ‘zadržavanju’ energije na različitim mestima, što znači da je nismo otpustili. Energija želi da bude u pokretu a ne da se taloži. Energija u pokretu – emocija – želi otpuštanje. Ovo možda zvuči kao kvantni odskok, ali emocije su energija u pokretu.
Emocije treba da protiču kroz pokret i da se na taj način otpuštaju. Zato će dobra, duga šetnja da otkloni svu paučinu – i uvek se posle šetnje dobro osećamo. Ili Vas možda trčanje opušta? Da li ste tokom trčanja nastavili sa galamom u glavi, da li ste trčali brzo, što brže, da biste utrošili svu tu neiskorišćenu energiju? Da li su suze preovladale? Da li ste pretrčali kilometre a da niste ni primetili, intezivno razmišljajući o nekom problemu?
Pokret…i patke!
Pokret menja stvari. Menja naše emotivno stanje jer je energija u pokretu. Emocija se prebacuje. Tenzija koja se taloži u mišićima nije ništa drugo nego zadržana emocija. A generalno mi baš i ne praktikujemo otpuštanje emocija – ne kao, na primer, patke!
Obratite pažnju na patke u jezeru, sledeći put kada primetite da se svađaju, udaraju krilima, vrište, a onda se uzdignu, burno izveslaju stopala u vodi, a onda sve prestane u sekundi! Obe patke će okrenuti leđa jedna drugoj, otresti rep i graciozno odveslati u suportnom pravcu. Najvažniji deo: otresu rep. To bukvalno znači da otpuštaju zadržanu energiju iz svog sistema, tako da kada je neprijatnost završena, slobodno nastavljaju svojim putem, ne zadržavajući višak energije od incidenta. Patke to rade jer bukvalno nema svrhe zadržavati tu energiju, ali, na žalost, mi nismo isti kao patke.
Naučiti da se emocije na zadržavaju
Ljudske emotivne interakcije ne idu uvek tako glatko, a još smo manje usavršili otpuštanje emotivne energije incidenata. To je obično propraćeno obrtanjem filma u glavi, ko je šta i kada rekao i tako dalje! Mi tako zadržavamo tu energiju danima, nedeljama, nekada godinama.
Zadržavati tu energiju duže – ponavaljati tu šemu svaki put – to postane normalno, uobičajeno podešavanje u vezivnom tkivu. Ta nagomilana tenzija u vezivnom tkivu podstiče preopterećenost u pokretu što kad tad može da se završi u povredi. Ali mi imamo kapacitet da tu tenziju izbacimo kroz pokret tako da se ne završi u nekim ‘nervnim slomovima’. Ako se nađete u takvoj situaciji, gde zadržavate tenziju, sve što treba da uradite je da duboko dišete.
Disanje
Disanje omogućava otpuštanje energije. Ako je tenzija prisutna, znači da disanje nije harmonično. Tenzija će popustiti kroz duboko disanje. Omogućiće otpuštanje zadržane energije, kao i izduženje i omekšavanje vezivnog tkiva.
Postoji razlog zašto Vam joga instruktor trazi da udahnete u pojedinom trenutku a izdahnete u drugom. Uzdahom potpomažemo pokret tela. Punjenjem pluća vazduhom, prostor u abdomenu se smanjuje – a sa manjim prostorom se povećava pritisak u abdomenu. Ovo svakako pomaže – ne da će Vam zadržavanje daha pomoći da dobijete ‘six pack’ – već što uzdah potpomaže harmoničnijem pokretu kroz taj povećani unutrašnji pritisak.
Sa izdahom, otpuštamo sve što nam ne treba, energiju koja se nepotrebno zadržava. Sa izdahom pravimo mesto za sledeći korak – bukvalno i metaforično. Mi možda naučimo da kontrolišemo disanje na času joge, ali pravi test se nalazi u svakodnevnom životu. Disanje je linija života, opušta mišiće i na mnoge načine nam omogućava isceljenje.

No comments:

Post a Comment