MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Thursday, January 4, 2018

ZAŠTO DA RADIM PEAT,AKO NISAM U DEPRESIJI I SLICNIM STANJIMA?



Često se događaju neke stvari koje ne želimo, no bez obzira dali se one događaju zbog spoljnih uticaja ili nas samih, odmah se zapitamo da li smo mi tome krivi. Postoji nešto u nama što se zove licnost , možemo je menjati samo ukoliko nam je jako stalo do toga i ako se dovoljno trudimo.
Oni koji nemaju svoje “ja” , odnosno svoju licnostpokazuju onako kako im drugi savetuju, jednostavno dopuštaju da neko drugi odlučuje umesto njih, na žalost takvih je osoba danas sve više. Malo je onih koji slušaju sebe i svoje osećaje , te prema tome i deluju.
Raditi na sebi zapravo znači uvideti svoje nedostatke i probleme i rešiti ih se jednom zauvek , što zapravo znači ne ponavljati iste greške uzastopno. Kako bi to bilo što učinkovitije potrebno je dobro razmisliti o tim stvarima i doneti dobru odluku, pri tome gledajući i tuđe osećaje kako ne bismo nekoga povredili. Od rođenja smo savršeni, dostupne su nam sve blagodati kako bi se osećali bolje, sigurnije i sretnije, no samo neka sitnica može nam poremetiti planove i te dobre osećaje. Ukoliko znamo kontrolisati sami sebe, možemo neke stvari i situacije koje nam se u početku i ne cine najgore, promeniti i prihvatiti na puno bolji način.
Za početak je potrebno posmatrati samoga sebe, svoje postupke, ponašanje, videti što nam smeta, a šta ne, kako se ponašamo prema drugima i kako reagujemo kada nam nešto zasmeta. Nakon što to proučimo i utvrdimo, bitno je i analizirati svaku od tih situacija i videti da li smo mogli nešto drugačije učiniti ili reagovati . Zapamtite kako nije uvek kriv neko drugi, naučite prihvatiti i nositi se sa kritikom i svojim nedostacima, to je najvažnije želite li uspeti poboljšati svoju licnost. Zadnji korak je način ponašanja. Celi trud rada na sebi neće značiti ništa ukoliko je naše ponašanje loše. Nakon što ste naučili prihvatiti kritiku, bitan je i način na koji ste je prihvatili. Ne uzimajte sve k srcu misleći kako vam neko želi naštetiti, kritiku prihvatite sa smeškom i pokušajte to ispraviti, osećateće
se bolje i zadovoljnije.
Preosetljivost, nestrpiljivost, nesigurnost i grubost loše doprinose ugledu, poradite na tim manama, osim što će vama biti bolje i prijatnije u vlastitoj koži i drugi će vas bolje prihvatati i gledati na drugačiji način.

No comments:

Post a Comment