MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Tuesday, November 7, 2017

Napoleon Hil - Zlatna pravila KONTROLA UMA


Ljudski um predstavlja zbir mnogih kvaliteta i mogućnosti. Sastoji se od onoga što volimo i ne volimo, optimizma i pesimizma, mržnje i ljubavi, konstruktivnosti i destruktivnosti, ljubaznosti i surovosti. Um sačinjavaju sva ova obeležja i još mnoga druga. On predstavlja skup svih njih, ali različite osobine dominiraju.
Naučite da koristite svoj fantastični um
Preovlađujuće osobine mahom su određene okruženjem, obučavanjem i ljudima s kojima se dolazi u dodir, ali naročito sopstvenim mislima! Svaka misao koja se stalno nalazi u umu, ili koja često dolazi u svesni deo uma, privlači one osobine ljudskog uma kojima je najsličnija.
Misao je poput semena zasađenog u zemlji koje se razmnožava i raste i stvara svojevrstan usev. Zato je opasno dozvoliti umu da bude zaokupljen destruktivnom misli. Takve misli će pre ili kasnije tražiti izraz u stvarnom svetu.
Principom autosugestije - to jest, mislima koje se čuvaju u umu i na njih se koncentriše - svaka zamisao će uskoro početi da se pretvara u delo.
Da se metod autosugestije uopšteno razume i podučava u državnim školama, to bi promenilo sve moralne i ekonomske standarde na svetu za dvadesetak godina. Ovim zakonom ljudski um se može otarasiti destruktivnih težnji time što bi se stalno bavio konstruktivnim stremljenjima. Kvaliteti ljudskog uma moraju se negovati i upotrebljavati da bi opstali. U vasioni postoji zakon negovanja i korišćenja, koji je primenljiv na sve što živi i raste. Ovim zakonom određeno je da svako živo biće koje se ne neguje i ne ispoljava mora da umre, a ovo se odnosi i na pomenute kvalitete ljudskog uma.
Jedini način za razvijanje bilo koje osobine stvaralačke snage jeste da se na nju koncentriše, da se o njoj razmišlja i da se koristi. Zle težnje uma mogu se iskoreniti tako što će umreti od gladi usled neupotrebe!
Šta bi za mlad, neoblikovan um deteta značilo da razume ovaj princip i da počne da ga koristi odmalena, još od obdaništa?
Metod autosugestije predstavlja jedan od osnovnih glavnih zakona primenjene psihologije. Pravilnim razumevanjem ovog principa, uz saradnju pisaca, filozofa, učitelja i propovednika, za dvadesetak godina celokupna stremljenja ljudskog uma mogla bi se usmeriti ka konstruktivnom naporu.
Šta ćete vi učiniti povodom toga?
Zar ne bi bio dobar plan, što se vas lično tiče, da sačekate da neko u ovom smislu osnuje pokret za opšte obrazovanje, ali da već sada počnete da koristite ovaj princip zarad svog dobra i dobrobiti svojih bližnjih? Vaša deca možda neće dobiti pomenuto obrazovanje u školi, ali vas ništa ne sprečava da ih tome podučavate kod kuće.
Možda, na nesreću, niste imali priliku da ispitate i spoznate princip autosugestije kada ste bili u školi, ali ništa vas ne sprečava da ga od sada sami proučavate, savladate i koristite.
Naučite nešto o tom divnom mehanizmu koji nazivamo ljudskim umom. To je vaš pravi izvor moći. Ako se ikada budete oslobodili malih briga i finansijskog nezadovoljstva, učinićete to pomoću napora svog izvanrednog uma.
Poraz iz prošlosti možete pretvoriti u uspeh ukoliko razumete i pametno primenite principe primenjene psihologije. Možete do stići šta god želite u životu. Kada ovladate ovim principom, možete odmah pronaći sreću i ostvariti materijalni uspeh istom brzinorn kojom ste se prilagodili ustaljenim postupcima i načelima ekonomije.

No comments:

Post a Comment