MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Wednesday, June 29, 2016

Jednostavno kao 1,2,3: Formula za savršen san i savršen dan



Neki misle o tome kakav ih dan čeka, drugi zapišu nešto u svom dnevniku, neki tradicionalno podese alarm za '' samo još pet minuta”, treći opet mogu lako i hitro da ustaju svaki  dan bez problema.

Fitnes trener Kreg Balentajn, stvorio je formulu “10-3-2-1-0'', dizajniranu da vam pomogne da se probudite odmorni i puni energije svaki dan. Na svom blogu o zdravoj hrani i buđenju u ranim jutarnjim časovima, on preporučuje ovu jednostavnu formulu,  i nimalo nije na odmet da je večeras isprobate.

Nadamo se da ćete konačno dobiti dovoljno sna i probudi na vreme sutra za nove radne pobede !

Prema Kregu, temelj za savršen san počinje još u popodnevnim časovima, tako da bi trebali da počnete pripreme za to unapred. On identifikuje pet ključnih trenutaka o kojima treba da razmislite, zajedno sa pravilom za svaki:

- 10 sati pre spavanja: ne piti kafu -   3 sata pre spavanja: nema hrane ni alkohola -   2 sata pre spavanja: ne radite ništa -   1 sat pre spavanja: bez TV-a, kompjutera ili pametnih telefona -   0: koliko puta ćete pritisnite odlaganje alarma ujutro

Deset sati: vreme potrebno da se krv pročisti od kofeina, alkohola, ili druge hrane (brza hrana, čaj, Coca-Cola, energetska pića, čokolada i sl.), koju konzumirate tokom dana. Tri sata: vreme za koje vaše telo mora da se odmari bez gubljenja energije, kako bi se svarila večera ili otklonio efekat alkohola. Dva sata: prestanite sa svim aktivnostima, prestanite i da razmišljate o poslu, imaćete dovoljno vremena za to sutra. Jedan sat: isključiti sve uređaje-stop telefoniranju, e-pošti, ćaskanju na društvenim mrežama. Odmorite oči od elektronskog doživljaja. Nula: ako ustanete iz kreveta odmah po alarmu, bez snuza na po 5 minuta, preći će vam brzo u naviku i više nećete biti smoreni, kao pre uz odlaganje alarma.

Dakle, ako ispratite Kregovu formulu, vaš san će biti dubok, miran i regenerišući, a vi ćete se narednog jutra probuditi osveženi i spremni da ostvarite sve što ste naumili.

Želimo vam slatke snove!


Izvor: earlytorise, Prevod:A.Lukić

No comments:

Post a Comment