MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Saturday, December 9, 2017

Leci - Odbijanje je upijanje




Prihvatanje je upijanje koje donosi lakoću i prozračnost svetla u naša nova iskustva.
Odbijanje je isto tako upijanje, koje uvek donosi zgrčenost, ljutnju i beznadežnost.
Prihvatanje je upijanje novih mogućnosti, i novi logičan korak.
Odbijanje je upijanje nepomirenosti da smo to što jesmo i da smo tu gde jesmo, a time odbijamo da u naš život uplovi puno toga divnog i novog.
Prihvatanje je odraz zrelosti, a odbijanje je odraz nezrelosti i detinjastog rasuđivanja.
Odbijanje je upijanje da neću i ne mogu.
Prihvatanje je upijanje da hoću i mogu iako možda ovog trenutka i ne znam kako.
Odbijanje je iluzija da si odvojen od svoga Sopstva, sebe, odbijajući da si deo celine, celog razigranog sveta.
Prihvatanje je kada ujutro izađeš na obalu reke i širom raširiš ruke pozdravljajući sunce i novi dan, a to je kao da grliš ceo svet.
Bilo da prihvataš ili odbijaš bilo šta, zapamti jedno. Nemoj se osuđivati i kritikovati pretvarajući sebe u žrtvu, jer to nikada nisi. Sve je iskustvo kojem ćeš se odenuti, a to je mudrost života, koja jesi.

ALKEMIČAREV SAN



Ljubičasti plamen je alat samotransformacije. Fizički eksperimenti u alkemiji kojima se bazični metali transformiraju u zlato su simbol toga što Ljubičasti plamen radi.
U srednjem vijeku alkemičari su pokušavali transmutirati bazične metale u zlato, upotrebljavajući toplinu da bi razdvojili "fino" od "grubog". Uvijek je bilo alkemičara koji su istraživali kako kreirati dobrobit transmutiranjem bazičnih metala - ovaj proces je simbol više i plemenitije alkemije - alkemije transformacije.
Alkemičari duha nisu tražili fizičku nego duhovnu dobrobit. Istraživali su kako transformirati sebe u duhovnija bića tako što će postati puni ljubavi, mudriji i milosrdniji. Ljubičasti plamen ima mogućnosti puno pridonijeti toj transformaciji transmutirajući negativne elemente unutar vas. Ljubičasti plamen ima jedinstvenu sposobnost transformiranja straha u hrabrost, nemira u mir i mržnje u ljubav. Zbog toga je znanje o Ljubičastom plamenu bilo cijenjeno kroz stoljeća.
Alkemičari svih vremena tražili su mistični kamen mudrosti. Rani alkemičari proveli su jako puno vremena odgonetavajući razne šifrirane brojke i tekstove u potrazi za tim kamenom. Za njih, bilo je vrijedno života odgonetnuti misterij tog kamena koji je simbolizirao transmutaciju niže animalne prirode u višu i Božansku. Prikriveni kamen mudrosti - kamen koji nije kamen - nije bio fizički nego duhovni i napravljen je od vatre. Neki su alkemičari otkrili tajnu Ljubičastog plamena. Prema neoplatonskim alkemičarima kamen mudrosti bio je samotransformirajući plamen koji će voditi njihovu dušu u visinu, uzdižući prema duhu sve kvalitete koje vuku prema dolje i suprotnost su duhovnoj biti. U tom procesu "gusti i tamni materijali" u njihovim tijelima biti će transmutirani u rijetke i svjetleće materijale. U tom duhovnom eksperimentu, rekli su da će alkemičari postati "kao bogovi" težeći za "zlatom mudrosti, a ne za običnim metalom". Transmutacija tada nije bila samo proces koji pretvara bazične metale u zlato nego duhovni proces kojim duša izrasta u stanje jedinstva sa Božanstvom.

KAKO DJELUJE LJUBIČASTI PLAMEN





Ljubičasti plamen djeluje kroz promjenu vibracije. U fizici, vibracija je brzina oscilacija - brzina kojom nešto ide naprijed i natrag. Na atomskoj razini, vibracija može biti shvaćena kao brzina kojom elektroni kruže oko jezgre atoma. Ljubičasti plamen djeluje mijenjajući vibraciju na toj razini.
Atomi su najviše prazan prostor. Prazan prostor između jezgre i elektrona je mjesto gdje se negativna energija i karma mogu zalijepiti. Kada atomi našeg tijela i aura postanu opterećeni sa tom negativnošću elektroni se vrte sporije i sporije i mi počinjemo vibrirati više sa negativnošću, a manje sa svjetlošću - imamo nižu vibraciju i postajemo manje duhovni. Ljubičasti plamen transmutira tu negativnu energiju. On ne samo što okružuje i otklanja tu energiju, on je pretvara u svjetlost. Zbog toga što postoji manja gustoća u atomu, elektroni se vrte brže i brže, što povećava našu vibraciju.
Kada imate višu vibraciju u vašem tijelu ima više duhovne energije. Akupunkturisti i yogiji znaju da optimum zdravlja dolazi kada duhovna energija slobodno teče kroz tijelo. Ljubičasti plamen oslobađa tu energiju i ponovno uspostavlja harmoniju i ujednačenost vodeći vas u stanje veće duhovnosti.

ŠTO RADI LJUBIČASTI PLAMEN?



Da li ste oduvijek željeli pronaći način na koji bi mogli izbrisati svoje prošle greške?
Vi se ne možete vratiti natrag u vremenu, ali Ljubičasti plamen ima snagu izbrisati ili transmutirati uzroke, posljedice, čak i sjećanje na naše prošle greške. Transmutirati znači promijeniti - promijeniti u obliku, pojavi ili prirodi. Ljubičasti plamen mijenja negativnu energiju u pozitivnu, tamu u svjetlo, "sudbinu" u mogućnosti. Plamen također briše rezultantnu "lošu karmu" naših grešaka.
Naše prošle akcije, dobre i loše, vraćaju se nama. To je zakon karme. Taj opći kozmički zakon zapovijeda da sve ono što radimo čini puni krug do naših vrata da bi razriješilo (rastvorilo), jednostavno, što ide u krug, vraća se u krugu.
Općenito, većina ljudi mora platiti svoje dugove životu ili “uravnotežiti” svoju karmu nesebičnim zalaganjem i pomaganjem drugima, radeći kroz nesreće na svom putu ili prolazeći kroz bolesti ili ostale oblike osobne patnje. Ali sa Ljubičastim Plamenom ne treba biti tako. Ljubičasti plamen je u mogućnosti transmutirati ili ublažiti našu negativnu karmu prije nego što dođe natrag do nas.
Na Fizičkoj razini Ljubičasti plamen može pomoći u iscjeljivanju našeg tijela otklanjanjem karme koja nas čini ranjivima za bolesti i bolove. On također isplahnjuje tijelo i auru iscjeljujući i čisteći sve: od fizičkih virusa do toksina i zagađenja. Ali stvarni uzroci bolesti su često ukorijenjeni u našim mentalnim, emocionalnim i duhovnim stanjima (tijelima).
Danas otkrivamo sve više i više o tome kako naše misli i osjećaji djeluju na naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da mržnja i ostale negativne misli i osjećaji u stvari proizvode višak kiseline u tijelu, koji ono ne može asimilirati. Te negativne misli i osjećaji proizlaze iz emocionalnih i psihičkih problema, koje Ljubičasti plamen može pomoći rastvoriti. Plamen može pomoći iscijeliti uzroke mnogih psihičkih problema - emotivno bolnih iskustava koja mogu ići u rano djetinjstvo, čak u prošle živote. Ožiljci starih rana i bolna sjećanja mogu biti iscijeljeni i rastopljeni upotrebom Ljubičastog plamena.

Vejn Dajer - Sanjajte i postaćete


Istinska mašta nije nerealistično sanjarenje; ona je vatra sa nebesa. – Ernest Holms
Jedan od velikih disbalansa u životu jeste različitost između vašeg dnevnog postojanja, sa svim rutinama I navikama, I sna koji imate u sebi, nekog vašeg ekstraordinarnog, duboko prijatnog načina života. U vama je sahranjen bezgranični kapacitet kreiranja koji jedva čeka da sadi svoja semena kako bi ispunio vaše snove I vašu sudbinu. Nedostatak balansa između snova I dnevne rutine se može pokazati u simptomima depresije, bolesti, ili anskioznosti – ali je mnogo češće nešto što je kao neželjeni kompanjon koji je pored vas, I koji vam konstantno šapuće da nešto ignorišete. Vi osećate da postoji viši plan; vaš način života I vaš razlog za življenje nisu u harmoniji. Sve dok ne obratite pažnju, ovaj suptilni posetioc će nastaviti da vas smara da povratite harmoniju I konekciju.
Kada svoj život živite idući kroz emocije, možda vam se čini kao zgodna stvar, ali teret vašeg nezadovoljstva stvara ogromni disbalans u jedinom životu koji sada imate. On se pojavljuje kada duboko spavate a vaši snovi su puni podsetnika svega onoga šta biste voleli da budete, ali kad se probudite vi nastavljate da sledite svoju rutinu bezbednosti.
Dopustite sebi da razmiljate o toj vatri sa nebesa. Koji su vaši snovi kako možete promeniti smer navika vašeg razmišljanja kako biste se uskladili sa svojim snovima? Obavežite se da ćete misliti o onome šta želite umesto o tome koliko je taj san nemoguć ili težak za ostvariti. Napravite svojim intimnim snovima mesto gde će boraviti tako da ih možete videti u svojoj mašti, I gde oni mogu upiti energiju koju zaslužuju.
Misli su mentalna energija; one su alat kojim privlačite ono šta želite. Naučite da prestanete ada troškarite te alate na misli koje ne želite. Vaše telo će možda još neko vreme nastaviti da boravi tamo gde je naučeno da bude, ali u međuvremenu vaše misli se poravnavaju sa vašim snovima. Poravnajte svoju unutrašnju kreativnu energiju – vaše misli – tako da se one savršeno poravnaju sa vašim snovima. Sanjajte I postaćete.

SVI ŽELIMO PROMENE




Ah…Promene
Ako želiš promene u svom spoljašnjem životu, moraš se promenIti iznutra. 
Ne čudi se ako ti promene ne prijaju, to samo znači da se opireš novom učenju. 
Ne nerviraj se što ne možeš instant da se promeniš, pokušaj više da uživaš u samom procesu promena, pa će dobit doći brže i lakše. 
Ne zahtevaj od sebe previše, neka ti mera bude Ljubav i Strpljenje, kojim ćeš savladati sve izazove. 
Izazovi su promene koje Život znače, inače bi živeli u žabokrečini jednoličnih navika. 
Uvek neka ti bude na pameti da uživaš u svemu što radiš, jer to je smisao života. 
Život teče, zato je ispunjen promenama, koje te menjaju i oblikuju, da svakog dana budeš za mrvicu drugačiji. 
Promene uvek pokažu naše novo lice, zbog čega se osećaš snažniji i slobodnoji. 
Ako želiš biti srećan izmiri se sa promenama, one su kapljice okeana, koje nam uvek pokažu da možemo više, beskrajno više!
Promene uvek pokažu naše novo lice, zbog čega se osećaš snažniji i slobodnoji.

POMODORO TEHNIKA - POVEĆAJTE SVOJU PRODUKTIVNOST

Da li ste ikada vreme posmatrali kao neprijatelja koji neumoljivo izmiče oduzimajući vam mogućnost da završite obaveze u razumnom periodu? Da li ste znali da običan kuhinjski tajmer (u obliku paradajza ili bilo koji drugi) može pomoći u upravljanju vremenom i povećanju produktivnosti? Vrlo je izvesno da može i tome svedoči veliki broj osoba koje su probale Pomodoro tehniku.
Pomodoro tehniku je osmislio Frančesko Kirilo (Francesco Cirillo), za vreme studija. Naime, on je u potrazi za pomagalom u učenju, saveznika našao u kuhinjskom tajmeru u obliku pradajza, odatle i naziv ove tehnike (italijanski: pomodoro - paradajz). Kada je uvideo mnoge pozitivne efekte primene ove tehnike, odlučio je podeliti je sa svetom.
Zašto probati Pomodoro tehniku?
Kod upravljanja vremenom, akcenat se najčešće stavlja na planiranje aktivnosti i postavljanje prioriteta. Naravno, bez toga ne možete biti uspešni na tom polju. Međutim, malo ko govori o načinu obavljanja isplaniranih aktivnosti. Svakako, svi će vam reći da je za aktivnosti koje su intelektualno i kreativno zahtevne potrebno da potpunu pažnju posvetite jednoj aktivnosti kako biste za najkraće vreme postigli dobre rezultate. Pitanje je: „Kako to postići?" Odgovor možete naći upravo u Pomodoro tehnici.
Pomodoro tehnika vam može pomoći da:
• duže budete koncentrisani na određeni zadatak
• smanjite broj prekida i pauza koji sami, svesno ili nesvesno, uzrokujete
• smanjite uticaj prekida koje uzrokuju druge osobe u vašem okruženju
Sveukupno, uz Pomodoro tehniku, imate priliku da za kraće vreme uspešno i kvalitetno završite više stvari.
Šta je „pomodoro"?
Ne, ovde se ne misli na paradajz емотикон smile. Pomodoro je naziv za fokusiran, aktivan rad na određenoj aktivnosti, bez prekida. Osnovno pravilo tehnike jeste da se pomodoro ne može deliti - ne postoji pola pomodora, ili ste završili jedan ili niste.
Optimalna dužina Pomodora je, po Frančesku Kirilu, 25 minuta, međutim, ukoliko vam se čini da bi vama odgovarao kraći ili duži vremenski period, proverite. Eksperimentišite sa dužinom pomodora i otkrite koliko dugo vi možete biti aktivno fokusirani na određeni zadatak i prilagodite Pomodoro tehniku svojim potrebama i mogućnostima.
Kako početi?
Sve što vam je potrebno da biste upotrebili ovu tehniku jesu papir, olovka i tajmer. Možete upotrebiti tajmer na svom mobilnom telefonu ili ga pronaći na Internetu pa instalirati na svoj računar.
Prvo treba da napravite tabelu koja sadrži kolonu sa listom zadataka koje želite da završite, popisane tako da se na samom početku nalazi zadatak sa najvećim prioritetom i kolonu u koju ćete moći da upišete koliko pomodora ste završili u sklopu određenog zadatka.
Saveti za planiranje aktivnosti:
• Kompleksnije zadatke delite na više pod-zadataka - ukoliko se zadatak koji je pred vama može podeliti na nekoliko pod aktivnosti, podelite ga jer ćete tako smanjiti pritisak i stres koji izazivaju veliki zadaci
• Grupišite sitnije aktivnosti sličnog karaktera u jedan pomodoro - kada imate nekoliko sličnih aktivnosti koje znate da neće oduzeti čitav pomodoro, grupišite ih
Zatim podesite tajmer na 25 minuta i radite tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada tajmer zazvoni, makar bili na korak od završetka, napravite pauzu od 3 do 5 minuta. Nakon pauze, ponovo namestite tajmer na 25 minuta i nastavite sa radom tamo gde ste stali. Kada završite četiri pomodora, nagradite se malo dužom pauzom, od 15 do 30 minuta.
Možda vam se čini da je pauziranje svakih 25 minuta suvišno, ali grešite. Upravo ovaj mali predah će vam omogućiti da produktivnije i kvalitetnije radite.
Ukoliko, iz bilo kog razloga, prekinete pomodoro koji je u toku, i prekid je duži od minute, tajmer namestite na početak. Dakle, nema pauziranja tajmera i nastavljanja nakon izvesnog vremena. Ovim podsveno motivišete sebe da se u potpunosti posvetite aktivnosti koja je pred vama i da se trudite da „štitite" pomodoro koji je u toku.
Ako završite zadatak pre isteka pomodora koji je u toku, možete vreme koje je preostalo iskoristiti za dodatnu proveru urađenog i/ili naučenog što će doprineti još kvalitetnijem završetku aktivnosti. Ipak, ukoliko vam je ostalo dosta vremena na tajmeru ili imate manjak vremena, možete resetovati tajmer i posvetiti se sledećoj aktivnosti nakon kraće pauze koja će vam pomoći da lakše pređete sa jedne aktivnosti na drugu.
Praćenje napretka
U koloni koju ste namenili praćenju završenih pomodora upišite svaki završen pomodoro za određenu aktivnost (najbolje sa znakom „X"), ali posebno obeležite i one koji su prekinuti (ovo možete uraditi tako što ćete ostaviti prazan prostor između dva završena pomodora). Zahvaljujući ovome ćete imati mogućnost da otkrijete koliko je posvećenog rada potrebno za određene zadatke što vam može pomoći u kasnijem osmišljavanju dnevnih planova.
plan_aktivnosti
Najveći problem - prekidi
Najveći neprijatelj produktivnosti jesu prekidi u sred aktivnog rada. Postoje dve vrste prekida: unutrašnji, oni koje sami uzrokujete, i spoljašnji, oni koje uzrokuje vaša okolina (kolege, prijatelji, članovi porodice...).
Šta god da vas prekine, vaš osnovni cilj treba biti zaštita započetog pomodora, a evo kako to možete uraditi.
• Unutrašnji prekidi
Sigurno vam se dešavalo da se, taman kada odlučite da se posvetite nečemu, setite da još niste popili kafu, da niste nazvali prijatelja, da niste zalili cveće ili nešto slično što mora da se uradi istog momenta. Da li je to zaista toliko hitno? Zar ne može da sačeka 21 minut (ili koliko god vam je ostalo do kraja pomodora)?
Ono što treba da uradite u tom momentu jeste da u svoj plan aktivnosti dodate to čega ste se setili (ili se tome posvetite u pauzi) i nastavite sa svojim radom na trenutnoj aktivnosti. Na ovaj način nećete izgubiti više od nekoliko sekundi i možete nastaviti sa radom na trenutnoj aktivnosti, tj. ne morate da poništite pomodoro.
• Spoljašnji prekidi
Šta raditi kada vam dođe kolega sa hitnim zadatkom? Prvo što treba da znate jeste da njegovo hitno ne mora biti i vaše hitno, samim tim, najverovatnije postoji mogućnost da se tom hitnom zadatku posvetite nakon završenog pomodora ili nakon ciklusa od 4 pomodora. Stoga, Frančesko Kirilo u svojoj tehnici savetuje sledeće: informišite sagovornika o tome da trenutno nemate vremena, dogovorite vreme kada se možete posvetiti tome i nazovite ga prema dogovoru.
Dakle, ukoliko procenite da „hitan" zadatak može da sačeka malo, zapišite ga u plan aktivnosti i posvetite mu se u dogovoreno vreme.
Zašto nešto tako jednostavno dovodi do dobrih rezultata?
Kada pomislite na neki teži zadatak koji je pred vama i vreme i trud koje će biti potrebno uložiti kako bi se taj zadatak uspešno i kvalitetno završio, može biti teško početi sa radom. Čak i kada počnete, vrlo je verovatno da ćete se suočiti sa određenim brojem unutrašnjih prekida.
Uz Pomodoro tehniku možete razviti samodisciplinu u upotrebi vremena koja je izuzetno važna kako na poslu, tako i u privatnom životu.
Sada kada smo vam predstavili osnove Pomodoro tehnike, savetujemo vam da joj date šansu i isprobate je. Želimo vam puno uspešnih pomodora! емотикон smile

Friday, December 8, 2017

Pamćenje i zaboravljanje snova


Naša celokupna realnost je po svojoj prirodi hologram. Hologram se prepoznaje kada jedan deo slike sadrži celinu. Jedan piksel je kodiran informacijama cele slike.

Baš kao što stara rolna filma radi: svetlost (svest) se projektuje kroz filter (sočivo) i stvara sliku ili film (realnost).
Naša realnost funkcioniše na isti način. Naša svest, svesnost, čista energija, usmerena je kroz sočiva naših uverenja, misli, osećanja... i stvarnost koju doživljavamo je projekcija ovih ubeđenja, misli i verovanja.

Naše celokupno spoljašnje iskustvo stvarnosti je prosto produkt i izraz našeg unutrašnjeg univerzuma... ono je u suštini MI.
Ljudi koji se pojavljuju u našem hologramu, služe našem univerzumu ili da bismo naučili nešto, da reflektujemo neka verovanja koja imamo, da nam pokažu aspekte nas samih, koje inače ne možemo da vidimo, ili da nam omoguće iskustvo da bi uživali.
Bez obzira šta radili u spoljašnjoj realnosti, ne možemo istinski promeniti okolnosti bez promene onoga u šta verujemo, mislimo i osećamo. Možemo samo da menjamo ako promenimo svoje biće i svoje stanje svesti.

Kada načinimo promenu u svesti, srećemo ljude, kreiramo iskustva i manifestujemo svet koji rezonuje sa našim stanjem svesti. Dok postajemo nova verzija sebe, celi univerzum u kome živimo i koji doživljavamo se takođe menja sa nama.
Naučio sam mnogo iz video igrica i razmišljao sam o životu kao o velikoj, multidimenzionalnoj video igrici...

holografski univerzum

Realnost je esencijalno kolekcija jedinica i nula na ekranu holograma, naš um interpretira podatke kako želi, a način na koji ćemo mi interpretirati te podatke, potpuno zavisi od nas.

Ovu istinu je lako znati, pisati, reći... ali kada bi se istinski razumela i živela onda bi to dozvoljavalo nekome da postane gospodar sopstvene realnosti i doživi svet.

Kakav bi vaš život bio ako bi tretirali novac kao jedinice i nule? Kako bi reagovali kada bi znali da je vaša kuća samo projekcija vašeg uma, kolekcija misli koje imate i koje su projektovane od strane uma?
Kako bi razgovarali sa ostalim telima i ostalim karakterima u svom svetu kada bi znali da su oni izraz VAŠE svesti i da čitaju scenario VAŠEG kosmičkog filma?
Kako bi vam se ishrana promenila, kada bi znali da je hrana beznačajna kodirana informacija kojoj su reči i jezik dali vrednost?

Istina je, ako bi živeli svoj život kao da je sve jedinica i nula, čisti beznačajni podaci, mogli biste da dobijete sposobnost da kreirate sopstvena značenja za podatke.
To bi bilo kao kad pogledate u oblake i možete da kreirate slike za sebe, koje su bazirane na onome šta želite da vidite i šta odaberete da vidite.

flower of life

Život je isto takav, belo platno... značenje koje mu mi dajemo je jedino značenje koje ima. Kada dozvolimo drugim ljudima, vladi, našim roditeljima, našoj deci, strukturama kontrole, medijima itd. da našem životu daju smisao... opet je to onda naš izbor da ovim entitetima dozvolimo da daju smisao našem životu. Mi još uvek pravimo taj izbor.

Vratite svoju realnost i budite jedini vlasnik svog života. Dozvolite sebi da budete kreator svog iskustva i dozvolite sebi da izaberete značenje svog života. Izaberite kako hoćete da vaše jedinice i nule budu prikazane.

Autor: Imran Hossain,

Oslobodite se stresa: 3 lake vežbe za rasterećeniji život

Za opuštanje koristite mlaku vodu i mlaz tuša. Pravilno disanje omogućiće vam da odagnate stres
OSLOBAĐAJUĆA KUPKA
1. Spremite kupku, lezite u vodu, opustite se i zatvorite oči.
2. Zamislite iznad glave belu energetsku kuglu, koja lebdi u vazduhu i izranja svetlosnu energiju na vas.
3. Obratite pažnju na disanje: udišite na nos, izdišete na usta.
4. Svakog puta kada udišete na nos, zamišljajte da udišite svetlosnu energiju svojim temenom.
5. Svakoga puta, kada izdišete na usta, zamišljajte da izdišete svetlosnu energiju kroz dlanove i stopala. Nakon nekoliko minuta izvođenja ove vežbe, osećaćete da dišete čitavim telom. Nastavite da izvodite energetsko disanje sve dok vam prija.
6. Nakon kupke istuširajte se vodom sobne temperature.

JAPANSKA VEŽBA
Za ovu vežbu je poželjno da ste na otvorenom prostoru. Može na terasi ili ispred prozora. Nikako ispred ogledala.
1. Stanite ispravno, noge na širini ramena, ruke su spuštene duž tela.
2. Stavite desnu ruku na levo rame, zadržite je tako na trenutak. Tom istom rukom napravite snažan pokret po dijagonali od levog ramena do desnog kuka, kao da vučete ruku po telu preko stomaka i na kuku kao da skidate nešto nevidljivo sa svog tela.
3. Ponovite postupak, ali ovoga puta postavljajući levu ruku na desno rame.
4. Tačke 2 i 3 ponovite naizmenično još dva puta.
5. Ispružite napred, ispred sebe, levu ruku, sa dlanom okrenutim na gore.
6. Desni dlan stavite na levo rame, zadržite se na trenutak. Desnom rukom napravite snažan pokret kao da vučete dlan po levoj ruci od ramena do krajeva prsta i na kraju kao da skidate nešto nevidljivo sa leve ruke.
7. Ponovite postupak, ali ovoga puta postavljujući levu ruku na desno rame, shodno tome desna ruka je ispružena napred sa dlanom okrenutim na gore.
8. Tačke 6 i 7 ponovite naizmenično još dva puta.

ENERGETSKO TUŠIRANJE
1. Namestite optimalnu temperature vode i stanite pod tuš.
2. Zamislite iznad svoje glave energetsku svetleću kuglu u beloj boji, koja lije na vas svetlosnu energiju. Voda ispunjena tom čistom energijom sliva se na vaše telo i celokupno biće i oslobađa vas negativnih stanja.
3. Voda, koja odlazi u slivnik je sive boje i odnosi sa sobom svaku negativnu energiju.
4. Nastavite vizualizaciju sve dok svojim unutrašnjim vidom ne vidite da je ta voda koja odlazi postala bela.

Čarobnjak Vode- Viktor Šauberger

Tamo gde je savremena nauka videla mrtvu materiju i mehanizme, Viktor Schaubergervideo je inteligenciju prirode i živa bića. Dok su naučnici vodu smatrali hemijskim jedinjenjem, on je na nju gledao kao na živu svest. Do suštine vode nije se moglo doći posmatranjem atoma od kojih se sastoji, njena priroda se otkrivala unutar većih sistema koje je, prema Viktorovom shvatanju, animirala, bivajući nalik krvi organizma koji znamo kao Zemlja. Njegov put bio je put intuitivne spoznaje funkcionisanja celine. S obzirom na to da je Schauberger bio čovek sa sposobnošću pronicanja u duboku magiju prirode kroz proučavanje vode, možda je izraz koji ga najbolje opisuje upravo onaj po kome je i postao slavan: "Čarobnjak vode". 
Viktor Schauberger (30. 06. 1885. – 25. 09. 1958.) rođen je u mestu Holzschlag, u Austriji, u porodici sa dugogodišnjom šumarskom tradicijom. Završio je srednju šumarsku školu i uprkos protivljenju svog oca, nije otišao da studira poput svoje braće. Nakon povratka kući iz Prvog svetskog rata, u kom je i ranjen, zaposlio se kao šumar u netaknutoj šumi Gornje Austrije u službi tamošnjeg princa Adolfa von Scahumburg Lippea. Kao istinski zaljubljenik u prirodu, provodio bi u šumi puno vremena, razmišljajući i promatrajući sve oko sebe.
"Oduvek me privlačila šuma. Satima sam mogao sedeti i gledati vodu kako teče, a da se ne zasitim i posustanem... Postupno sam počeo igru s tajnim silama vode, predajući svoju svesnost i prepuštajući vodi da na neko vreme ovlada njome. Malo pomalo, ta igra je prerasla u vrlo ozbiljan izazov jer sam shvatio da je moguće odvojiti svoju svesnost od tela i predati je vodi. Kada bi se moja svesnost najzad vratila, najdublje skrivena duša vode često mi je otkrivala najposebnije stvari.", govorio bi Schauberger. 
Ovaj neobični šumar tvrdio je da voda u svom toku preslikava i odražava tri vrste kretanja planeta.
Prvo, voda se okreće oko svoje ose, identično poput kružnog kretanja planeta. Potomvoda vijuga dok teče svojim koritom, kao što planeta Zemlja vijuga dok kruži oko Sunca tokom cele godine. I najzad, sav vodeni tok se uvija i okreće u prostornoj krivoj, odražavajući čitav Sunčev sistem koji sledi svoj put kroz galaksiju. To je razlog zašto voda prepuštena vlastitim mehanizmima nikada ne teče pravolinijski.
Schaubergerova posebna pronicljivost odvela je tu misao dalje, da je voda najzdravija i najpotentnija kada teče kako želi. Svoje spoznaje doveo je do praktičnih primena. Postao je poznat van granica Austrije nakon što je kao šumar osmislio sistem drvenih korita kojima su trupci prenošeni iz planina u dolinu. Njegovi kanali sledili su tok reke, vijugajući, a nisu se kretali ravno, najkraćim putem. Ovaj sistem transporta drveta uneo je pravu mini revoluciju u eksploataciju šuma, što je dovelo do toga da i sam Viktor duboko zažali zbog nemilosrdne primene njegovog izuma. 

Gravitacija i levitacija
Sunce je daleko najveći i najteži objekat u Sunčevom sistemu. Zašto sve planete ne popadaju prema njemu? Zato što se okreću oko njega. Nešto u njihovom okretanju sprečava ih od padanja na Sunce. Bliže nama, i drveće i ljudi rastu uvis, uprkos gravitaciji. Nešto ih osnažuje da se opiru sili teže. Schauberger naziva tu suprotnu silu levitacijom. Kako znamo iz iskustva astronauta, sila teže slabi pri uspinjanju iznad atmosfere. Kako je Viktor otkrio, levitacijska sila koncentriše se prema unutra, prema vrtlogu u središtu spirale. Moćan primer toga vidljiv je u fenomenu tornada. Kod tornada masa padajućeg vazduha i vode uzrokuje nastajanje središnjeg vrtloga. On se ponaša kao divovski usisivač, noseći velike objekte na prilične udaljenosti merene metrima, katkada i kilometrima. Kada se kreće kako priroda smera, voda se kreće kružno i spiralno, i u svom kretanju sadržava levitaciju. 
Mehanički pronalasci industrijske revolucije temelje se na obrnutom procesu. Naše mašine rade prema spolja, stvarajući buku, toplotu i pritisak. Takvi sistemi su poznati kao neefikasni. Način kretanja koji koriste današnje mašine Viktor naziva tehnoakademsko ili tehničko kretanje. On smatra da priroda koristi takvu vrstu kretanja kako bi izazvala raspadanje i truljenje. 
"Današnja tehnologija stremi napred sa silama koje deluju unazad.", govorio bi Schauberger. Kao i kod svake energije, sa svakim oblikom kretanja povezano je zračenje. Ako stojite uz neku mašinu možete osetiti njeno zračenje. Prema tvrdnjama Schaugerbera, takvo zračenje dovodi do pogoršanja kvaliteta vode, naše hrane pa čak i našeg misaonog procesa. Koliko je samo ispred svog vremena bio ovaj neobični austrijski prirodnjak kada je pre bilo kakve pojave mobilnih telefona, kompjutera i drugih uređaja spoznao štetnost njihovog zračenja. On vodu posmatra kao živu krv Zemlje i kaže da voda koja se pokreće silom, tehnički, kroz turbinu, može oboleti, pa čak postati i kancerogena.
Izvorno ili prirodno kretanje se takođe može osetiti. Ko se nije osetio osveženim i smirenim nakon što je neko vreme proveo na rečnoj obali posmatrajući vodu kako krivuda? To kretanje, taj tok, predstavlja plavozelenu energiju koja se razliva uokolo, osnažujući život i povećavajući plodnost okolnog tla. 

“Sve oko nas odgovara jednom ili drugom obliku magnetizma, i tako uzajamno deluje sa onim sa čim se dodiruje. To znači da se sve oko nas podvrgava promeni, brzo ili usporeno. Ništa ne ostaje isto, sve je u pokretu. Da bi se stvorila električna energija, mora da postoji magnetno polje. Materije koje izvorno potiču iz vazduha imaju pozitivan električni naboj, a one sa Zemlje ili Meseca, negativan. Kiša koja apsorbuje kiseonik iz vazduha ima pozitivan naboj i naziva se anodna voda. Podzemna voda prima negativno naelektrisanje na svom putu prema površini zemlje i zove se katodna voda. Drugim rečima, Zemlja je ogromna, veličanstvena, samopuneća baterija. Na višem nivou, Mesec je katoda, Sunce je anoda, a zemaljska voda je elektrolit – sredina koja omogućava proces razmene energija.”, objašnjavao bi Schauberger. 
Dok sve savremene mašine snagu proizvode pritiskom, toplotom i širenjem, Schauberger se pouzdao u suprotan proces – usisavanje umesto pritiska, hlađenje umesto zagrevanja i uvijanje prema unutra umesto prema spolja. Njegove mašine trebale su da rade na vazduh ili vodu, ali kao što to obično biva, vlade nacističke Nemačke, a kasnije i Amerike ugrabile su sve nacrte projekata i upotrebile ih u vojne svrhe, vešto skrivajući njihovu pravu namenu od ostatka čovečanstva. 
Ipak, Viktor je nastavio svoj pronalazački rad zasnovan na harmoniji sa prirodom i osmislio je ekološki prihvatljivu tehnologiju, kao i uređaje koji stvaraju implozivnu energiju. Želeo je da na taj način oslobodi čovečanstvo od robovanja destruktivnim izvorima energije. Bio je iscelitelj prirode koji je razvio poljoprivredne metode za poboljšanje kvaliteta tla i useva. Još 1935. godine osmislio je i patentirao uređaj koji vodu pretvara u zdravu, izvorsku, pitku vodu. Pronašao je dva oblika kretanja u prirodi: prema spolja, šireći tok, koji se koristi za slamanje, i spiralni prema unutra koji priroda koristi kako bi nešto izgradila i energizovala. 
Schauberger je govorio da se reka mora regulisati iznutra, a ne spolja i bio je ogorčen sprovedenom regulacijom toka Dunava i Rajne. Uobičajeno je da se obala reke učvršćuje kamenim nasipima, dok je on predlagao da se kamenje polaže u središte reke, što ne samo da se pokazalo kao efikasniji nego i kao jeftiniji način regulacije reka. Po Viktorovoj zamisli, kameni blokovi se u reku poslažu u obliku dimnjaka jer na taj način privlače vodu sa obale prema središtu rečnog korita. Tako se ne zadire u promenu obalne strukture, već se omogućava sigurniji tok reke, ali i bolji kvalitet vode i sigurnija oaza za riblji fond.
Smatrao je da je u prirodi sve povezano i da bez zdravih šuma nema ni zdrave vode. Zdravo šumsko tlo može pohraniti u sebi puno vode koja bi se inače pretvorila u razornu bujicu. Tlo koje je devastirano i raskrčeno toplije je od kiše koja pada pa ne može prihvatiti vodu zbog čega dolazi do poplava. Stoga je zastupao razumnu seču šuma – žetvu zrelih stabala tako da izdanci mogu preuzeti njihovo mesto. Ako obratite malo pažnje, primetićete da uz rečne obale koje nisu taknute ljudskom rukom senoviti pokrivač niče sam od sebe. "Šuma je prebivalište vode i jednako tako prebivalište životnih procesa čiji kvalitet opada ako je narušen njen organski razvoj.", govorio je. 

Schauberger je radio i na konceptu električne energije na bazi vode, preko vrtložnog delovanja. U aprilu 1958. godine Viktor i njegov sin Walter odlaze u Texas, SAD, na poziv i uveravanje da će im biti omogućen dalji razvoj i primena njegove implozivne energetske tehnologije. Međutim, tamo su ga ispitivali i pod prisilom državne tajne zadržali sve njegove spise i razvijene prototipove, a morao je da potpiše i pravni dokument, "obećanje", da neće dalje promovisati svoju tehnologiju, kao i da se odriče svih svojih bivših, sadašnjih i budućih patenata - a sve to kako bi se uopšte smeo vratiti kući u Austriju. Pet dana nakon povratka u Austriju je umro. 
Mehaničko maltretiranje vode i rešenja problema Prilikom transportovanja vode cevovodima, a pogotovo kroz njen prolaz u cevima sa lakat krivinama, voda se "traumira" i menja svoje osnovne informacije. To je dokazano eksperimentima Konstantina Korotkova, i naravno, svetski čuvenim radovima Masaru Emotoa. Do nas kao krajnjih potrošaca voda stiže sa uništenom energetskom i informacionom strukturom. Zbog ovoga su jedno vreme bili popularni aparati za reverznu osmozu vode koji su je, dakako, lepo filtrirali, ali su usput uništavali i ono malo energetskih informacija u njoj. I naravno, u toku filtriranja odbacivali popriličan deo same količine vode. Osobe koje su koristile vodu iz aparata za reverznu osmozu mogu vrlo lako da potvrde da koliko god tečnosti da su unosili, nisu imali osećaj da su dovoljno hidrirani. I bili su u pravu.
Sa druge strane, pojavili su se i novi izumi za restruktuiranje vode koji su ponudili određena rešenja. Među njima su dugo bili popularni magneti ili magnetni podmetači. Danas na tržištu postoji nova i efikasna tehnologija koja upotrebljava orgonske topove i programiranje stakla, tako da voda koja se drži u tretiranim flašama ili bokalima, kristalizuje svoju strukturu i postaje živa. Ovakvi proizvodi su poznati pod nazivom “Flaška”. 

Veoma dobar efekat ćete, verovali ili ne, postići i tako što ćete se pomoliti iznad vode koju nameravate da popijete ili koristite za kuvanje. Ovde čak nisu bitne ni reči molitve, već namera koja postoji iza nje. Voda ima magnetnu komponentu, baš kao i naše misli, i samo dubokim razumevanjem njene prave prirode shvatićemo da je ona, zapravo, sveti životvorni element. Sa takvim pristupom i znanjem, svaka reka, potok, more i okean mogu postati sveti.

ENIGMA " Mea Culpa" (platinum version)

Kako da naučite da postanete asertivni

Asertivnost je stav i način ponašanja u bilo kojoj situaciji u kojoj treba da izrazite svoja osećanja, zatražite ono što želite i kažete ne kada nešto ne želite.
Postati asertivan znači postatati svestan sebe i spoznati svoje želje. Ova spoznaja počiva na ideji da je vaše pravo da zatražite ono što želite. Ako ste asertivni, svesni ste svojih prava koja imate kao ljudsko biće. Vi poštujete sebe i svoje potrebe, jednako kao druge osobe i njihove potrebe. Asertivno ponašanje predstavlja način da razvijete samopouzdanje i da steknete veće uvažavanje od strane ljudi sa kojima ste u svakodnevnom kontaktu.

Razvijanje neverbalnog asertivnog ponašanja
Neverbalni aspekti asertivnosti na koje možete da obratite pažnju prilikom komunikacije sa drugima jeste gledanje direktno u osobu kojoj se obraćate. Gledanjem u pod ili u stranu šaljete poruku da ste nesigurni. Suprotno ekstremno ponašanje „buljenje“, takođe nije korisno jer druga osoba može da se oseti ugroženom.
Važno je i da imate otvoreno umesto zatvorenog držanja. Ako sedite, nemojte prekrštati noge ili ruke. Ako stojite, stojite uspravljeno na obe noge. Stojite direktno ispred osobe umesto da se sklanjate sa strane. Dok komunicirate, nemojte da izmičite ili se udaljavate od druge osobe. Doslovno morate da ostanete na svom mestu.
Ostanite smireni. Izbegavajte da se suviše emocionalno uznemirite ili uzbudite. Ako ste ljuti, oslobodite se ljutnje negde drugde pre nego što pokušate da budete asertivni.
Vežbajte ove navedene neverbalne veštine sa prijateljem kroz igranje uloga u situacijama koje zahtevaju asertivno ponašanje.

Razvijanje asertivnih rečenica
U svakodnevnom životu sigurno ste se često našli u situaciji kada vam nečije ponašanje smeta a vi sputavate sebe da izrazite svoje neslaganje. Verovatno ste nekada pustili osobu da vas preskoči u redu u kome čekate, bilo vas je sramota da partneru/partnerki kažete da vam nešto smeta, suzdržavate se da postavite pitanje na predavanju, teško vam je da izrazite negativna osećanja ili da od nekoga zatražite pomoć kada vam je to potrebno. U našim životima postoji čitav niz situacijama u kojima nam je nezgodno da tražimo ono što želimo ili da odbijemo ono što ne želimo. Učenje asertivnih rečenica jedan je od načina da se snađete u ovim situacijama.

Kako biste se izborili sa ovim situacijma važno je da iznesete svoju molbu. Ovo je najbitniji korak u razvijanju asertivnosti. Jednostavno kažite šta je ono što želite (ili ne želite) direktno i otvoreno. Evo nekih upustava za asertivno iznošenje molbi:
Upotrebite asertivno neverbalno ponašanje koje smo već opisali. Stanite uspravno, uspostavite kontakt očima i radite na tome da ostanete smireni i sabrani.

Iznesite zahtev na jednostavan način. Biće dovoljno jedna ili dve rečenice koje je lako razumeti. Npr. „Volela bih da me ne prekidaš dok pričam“

Izbegavajte da tražite više stvari istovremeno.

Budite određeni. Zatražite tačno ono što želite, ili vas osoba kojoj se obraćate može pogrešno razumeti.
Upotrebljavajte „Ja izjave“ u obliku: Voleo/la bih, Želim, Značilo bi mi… Veoma je važno da izbegavate da upotrebljavate „Ti izjave“ u trenutku kada iznosite molbu. Izjave koje sadrže pretnju ili pokušaj prinude (Uradićeš to ili u suprotnom…) dovešće do toga da osoba zauzme odbrambeni stav i umanjiće šansu da dobijete ono što želite. Dakle, važno je da fokus vaše molbe bude na onome što vi želite i u vezi sa tim kako se vi osećate umesto da predstavlja diktat kako bi tuđe ponašanje moralo da se pokorava vašoj volji.

Protestvujte protiv ponašanja, ne protiv ličnosti. Kada protestvujete protiv nečega, vodite računa o tome da protestvujete protiv tačno određenog ponašanja, ne protiv njene ličnosti! Važno je da osobi stavite do znanja da imate problem sa onim što ona radi ali ne i sa tim kakva je on ili ona osoba. Npr. Umesto da kažete „Mislim da si neodgovoran što me ne nazoveš da kažeš da ćeš kasniti“ korisnije je da kažete „Imam problem sa tim što me ne pozoveš da kažeš da ćeš zakasniti“. Na ovaj način stavljate osobi do znanja da je poštujete ali da vam se ne sviđaju neka njena ponašanja. Sa druge strane, kada osuđujete njenu ličnost zbog izvesnog ponašanja dovodite je u situaciju da se brani što stvara uslove za dalje produbljivanje konflikta. Kada protestvujete protiv nečijeg ponašanja, neka vaša žalba uvek bude praćena pozitivnom molbom, poput: „Volela bih da ne kasniš kada se dogovorimo da se vidimo“

Nemojte se izvinjavati zbog sopstvenih želja. Kada želite nešto da zatražite, učinite to direktno. Recite: „Želeo/la bih da uradiš…“, umesto „Izvini, da li bi mogao….“ Kada želite da odbijete nečiji zahtev, uradite to direktno ali učtivo. Nemojte se izvinjavati ili opravdavati. Jednostavno recite; „Ne hvala, ne, nisam zainteresovan/a…“ Ako druga osoba pokuša da izvrši pritisak na vas, jednostavno ponavljajte svoj odgovor sve dok joj ne postane jasno da zaista tako i mislite. Ovaj metod popularno se zove „pokvarena ploča“ i veoma je koristan u situacijama kada vas prodavci vrbuju da kupite njihov proizvod.

Iznosite molbe, ne zahteve ili naredbe. Asertivno ponašanje podrazumeva da uvek poštujete prava i dostojanstvo druge osobe. Iz tog razloga asertivne rečenice uvek su pre u formi molbe a ne zahteva. Zahtevi da se neko ponaša na drugačiji način predstavlja agresivni vid ponašanja koji teško da će vam omogućiti da ostvarite svoje želje i stoga je veoma važno da vaše asertivne rečenice budu izrečene u vidu molbi a ne naredbi.
Kao što vidite učenje asertivnog ponašanja može da vam bude od koristi u širokom spektru situacija, od snalaženja u situacijama kada je prodavac veoma navalentan do učenja kao da se postavite prema šefu, poslovnom partneru ili partneru/partnerki.
Naveli smo vam samo par praktičnih saveta koji vam omogućavaju da se asertivno postavite. Ipak, najsigurniji način da steknete asertivne veštine jeste kroz asertivni trening koji predstavlja iskustveni vid učenja. Jednom kada kroz ovaj trening naučite da se postavite asertivno, ove veštine postaće vaše trajno vlasništvo i osposobiće vas da se otvoreno izborite za svoje ciljeve kao i da bez osećanja krivice odbijete predloge drugih za koje smatrate da nisu u vašem interesu.
 —

KAKO MOZETE DA RAZVIJETE SAMOPRIHVATANJE



Evo nekoliko ideja:
Sve što radite, radite najbolje što umete. Rouz Kenedi je govorila svojim sinovima: „Budite kopači jama, ali budite najbolji kopači jama.“
Budite odgovorni prema svojim obavezama; ispunjavajte dogovore i rokove
Ispoljite i razvijajte svoje kvalitete
Koristite svoje talente
Održavajte ravnotežu između svog rada i zabavljanja
Jasno izražavajte svoje potrebe
Družite se sa ljudima koje smatrate vrednim i uspešnim
Održavajte dobro zdravlje i kondiciju
Budite ljubazni prema drugima
Pružajte drugima podršku i pomoć
Širite svoja interesovanja i obogaćujte svoja znanja
Precizirajte svakodnevno šta vam je u tom danu važno i potrebno. A potom se ponašajte shodno tome.
Na kraju svakog dana, podsetite sebe kojim svojim postupcima možete da se ponosite. Ako niste zadovoljni nekim svojim postupcima, ne krivite sebe već razmislite šta je to što biste sledeći put mogli drukčije da uradite.
Svako veče, odajte sebi priznanje za sve ono što ste u toku tog dana uradili, bez obzira na to kako vam se malim ili velikim to činilo.


VEŽBE ZA OPUŠTANJE,ENERGETSKO PUNJENJE I MNOGE DRUGE




Beskraj neba
Držite oči poluotvorene i zamislite beskrajno nebo. U početku pokušajte da osetite da je nebo tik pred vama; kasnije pokušajte da osetite da ste sami prostrani kao nebo, ili da ste vi sami nebo.

Posle nekoliko minuta, molim vas da zatvorite oči i pokušate da vidite i osetite to nebo unutar svog srca. Molim vas, osetite da vi jeste univerzalno srce, a da je u vama nebo na koje ste meditirali i poistovetili se sa njim. Vaše duhovno srce beskrajno je prostranije od neba, tako da lako možete da smestite nebo unutar sebe.

Pozovite svoje prijatelje
Osetite da stojite na vratima svog srca i da ste pozvali ljubav, mir, svetlost, blaženstvo i sve svoje ostale božanske prijatelje da vas posete.
Ali, ako se pojave komplikovanost, nečistota, sumnja i druge negativne sile, molim vas da im ne dozvolite da uđu. Pokušajte da osetite da su i božanske osobine i nebožanske osobine uzele oblik ljudskih bića i da možete da ih vidite svojim ljudskim očima.
Svakog dana nastojte da pozovete jednog prijatelja da uđe na vrata vašeg srca. To će biti početak božanskog prijateljstva. Jednog dana dozvolićete da uđe samo vaš prijatelj ljubav; narednog dana dozvolićete da uđe vaš prijatelj radost. Posle izvesnog vremena, bićete u stanju da pozovete nekoliko prijatelja odjednom. U početku možda nećete biti u stanju da obratite pažnju na više od jednog prijatelja u jednom trenutku, ali na kraju ćete moći da pozovete sve svoje božanske prijatelje odjednom.

Srce-ruža
Srce-ruža. Molim vas da zamislite cvet unutar svog srca. Recimo da najviše volite ružu. Zamislite ružu koja nije potpuno procvetala; još uvek je pupoljak. Pošto ste meditirali dva ili tri minuta, molim vas, pokušajte da zamislite kako taj cvet cveta laticu po laticu. Vidite i osetite kako taj cvet laticu po laticu cveta unutar vašeg srca. Potom, nakon pet minuta, pokušajte da osetite da uopšte nema srca; tu unutar vas je samo cvet zvani “srce”. Nemate srce, već samo cvet. Cvet je postao vaše srce, ili je vaše srce postalo cvet.
Posle sedam ili osam minuta, molim vas, osetite da je taj cvet-srce pokrio čitavo vaše telo. Vaše telo nije više tu; od glave do pete možete da osetite miris ruže. Ako pogledate svoja stopala, istog trenutka doživljavate miris ruže. Ako pogledate svoje koleno, doživljavate miris ruže. Ako pogledate svoju ruku, doživljavate miris ruže. Svuda su lepota, miris i čistota ruže proželi celo vaše telo. Kad osetite da ste od glave do pete postali samo lepota, miris, čistota i blaženstvo ruže, spremni ste da položite sebe pred stopala vašeg Voljenog Svevišnjeg
Kako oterati loše misli
Pitanje: Koja je vežba dobra da se oteraju loše misli?

Šri Činmoj: Pre svega, hajde da pokušamo da shvatimo šta je krajnji efekat jedne loše misli. Ako samo nazivamo te misli lošim mislima, nebožanskim mislima, nečistim mislima, to nije dovoljno. Ono što moramo da zapamtimo je da svaka od ovih reči označava jednu ideju, a to je ’ropstvo’. Loše misli, nebožanske misli će na kraju učiniti samo jednu stvar: one će nas vezati. Ali, božanske misli nas šire.
Svi vi znate šta je čistota. Ako možete da ponovite reč ’čistota’ duševno samo sto puta dnevno, još pre nego što ustanete iz kreveta, čistota će početi da osviće u vašem životu i u vašem umu. Kada ponovite reč ’čistota’, pokušajte da osetite da su vaša usta čista, da su vaše oči čiste, da vam je čelo čisto, da je svaki deo vašeg tela čist. Svaki put kada izgovorite reč ’čistota’, koncentrišite se na deo tela i osetite da je čist. Kada ste ovo uradili sto puta, osetićete da niste ništa drugo nego čistota. Možete da odete i jedan korak dalje. Kada pogledate u cvet, odmah osetite da je cvet veoma čist. Kada pročistite čitavo vaše postojanje, potrudite se da osetite da niste ništa drugo do najmanji cvet. Kada osetite da ste postali cvet, ako ste aspirant, položite ga na vaš oltar kao dar Bogu. Plakali ste za čistotom i nju vam je Bog dao, pa ćete kao znak zahvalnosti položiti sebe pred Božija Stopala.
Postati duša
Da biste pročistili svoj um, najbolje je da svakog dana tokom meditacije na nekoliko minuta osetite da nemate um. Recite sebi: “Ja nemam um, ja nemam um. Ono što imam je srce”. Potom, posle određenog vremena, osetite: “Ja nemam srce. Ono što imam je duša”. Kad kažete: “Ja imam dušu”, bićete preplavljeni čistotom. A opet, morate da idete dublje i dalje rekavši ne samo: “Ja imam dušu”, već takođe i “Ja jesam duša”. Tad zamislite najlepše dete koje ste ikad videli i osetite da je vaša duša beskrajno lepša od tog deteta.

Kosmička energija
Osetite da ne udišete vazduh, već kosmičku energiju. Osetite da ogromna kosmička energija ulazi u vas sa svakim dahom i da ćete je upotrebiti da pročistite svoje telo, vital, um i srce. Osetite da u vašem biću nema nijednog mesta koje nije prožeto tim tokom kosmičke energije. Ona teče kao reka u vama, ispirajući i pročišćujući čitavo vaše biće. Potom, kad izdišete, osetite da izdišete svo smeće koje je u vama - sve svoje nebožanske misli, mračne ideje i nečista dela. Osetite da izdišete sve što zovete nebožanskim u sebi, sve što ne želite da prihvatite kao svoje.
Ovo nije tradicionalna jogička pranayama koja je složenija i sistematičnija, ali je krajnje efikasan duhovni metod disanja. Ako vežbate disanje na ovakav način, uskoro ćete videti rezultate. U početku ćete morati da koristite svoju maštu, ali posle izvesnog vremena videćete i osetiti da to uopšte nije mašta, već stvarnost. Vi svesno udišete energiju koja teče svuda oko vas, pročišćujući se i prazneći se od svega nebožanskog. Ako možete da na ovaj način dišete pet minuta svakog dana, moći ćete da veoma brzo napredujete. Ali, to mora da se uradi na veoma svestan način, ne mehanički.
Zamislite da ste dete

Kad počnete da meditirate, uvek nastojte da osetite da ste dete. Dok smo deca, naš um nije razvijen. U dvanaestoj ili trinaestoj godini, um počinje da funkcioniše na intelektualnom nivou. Ali, pre toga je dete samo srce. Dete oseća da ono ne zna ništa. Ono nema nikakve unapred stvorene predstave o meditaciji i duhovnom životu. Ono želi da sve nauči od početka.
Najpre osetite da ste dete, a potom nastojte da osetite da stojite u cvetnom vrtu. Taj cvetni vrt je vaše srce. Dete može da se satima igra u vrtu. Ono ide od cveta do cveta, ali ne odlazi iz vrta, jer ga raduje lepota i miris svakog cveta. Osetite da je u vama vrt i da u njemu možete da ostanete koliko god hoćete. Na taj način možete da naučite da meditirate u srcu.
Ako možete da ostanete u srcu, počećete da osećate jedan unutrašnji plač. Taj unutrašnji plač, a to je težnja, jeste tajna meditacije. Kad odrasla osoba plače, njen plač obično nije iskren. Ali, kad dete plače, čak i ako plače samo za bombonom, ono je vrlo iskreno. U tom trenutku, bombona je za njega čitav svet. Ako mu date sto dolara, ono neće biti zadovoljno; njemu je stalo samo do bombone. Kad dete plače, odmah mu prilaze otac ili majka. Ako možete da duboko iznutra plačete za mirom, svetlošću i istinom i ako je to jedina stvar koja će vas zadovoljiti, onda će Bog, vaš večni otac i večna Majka, sigurno doći i pomoći vam.
Uvek treba da osetite da ste bespomoćni kao dete. Čim osetite da ste bespomoćni, neko će doći da vam pomogne. Ako se dete izgubi na ulici i počne da plače, neki čovek dobrog srca odvešće ga kući. Osetite da ste se izgubili na ulici i da besni oluja. Po vama pljušte sumnja, strah, strepnja, briga, nesigurnost i druge nebožanske sile. Ali, ako iskreno plačete, neko će vam priteći u pomoć i pokazati vam kako da stignete do kuće, koja je vaše srce. A ko je taj neko? To je Bog, vaš Unutrašnji Pilot.
Reka svesti
Kad meditirate, pokušajte da tri stvari unesete u svoj um: čistotu u čitavom svom biću, poniznost u čitavom svom biću i zahvalnost u svakom delu tela, u svakoj ćeliji. Kad udišete i izdišete, osetite da reka svesti teče kroz vas bez ikakve prisile ili naprezanja. Osetite da ta reka božanske svesti utiče i ističe u stalnoj jednosti sa Izvorom, sa Svevišnjim.
Počnite od koncentracije
Za početnika je bolje da počne od koncentracije. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas.
U suprotnom, kad pokušate da umirite i ispraznite svoj um, milioni nepoželjnih misli ući će u vas i nećete moći da meditirate ni sekundu. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas.
Zato u početku samo vežbajte koncentraciju po nekoliko minuta. Potom, posle nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, možete da pokušate da meditirate.
1. Vežba koncentracije

Moj prijatelj srce. Kao što možete da se koncentrišete na vrh svog prsta, ili na sveću, ili na bilo koji materijalni objekt, možete takođe da se koncentrišete i na svoje srce. Možete da zatvorite oči, ili da gledate u zid, ali sve vreme mislite o svom srcu kao o dragom prijatelju. Kad to razmišljanje postane veoma intenzivno, kad vam zaokupi svu pažnju, onda ste prevazišli obično razmišljanje i ušli u koncentraciju. Vi ne možete da fizički pogledate svoje duhovno srce, ali možete da usredsredite svu svoju pažnju na njega. Tada moć koncentracije postepeno ulazi u srce i potpuno vas izvodi iz oblasti uma
Jednostavnost, iskrenost, čistota

Jednostavnost, iskrenost, čistota. Postoji priličan broj vežbi meditacije koje može da proba početnik. Za tragaoca koji želi da uđe u duhovni život, jednostavnost, iskrenost, čistota i sigurnost su od izuzetne važnosti. Jednostavnost je ono što nam daje mir uma. Iskrenost je ono što čini da osećate da ste od Boga i da je Bog stalno za vas. Vaše čisto srce je ono što vas navodi da osećate da u svakom trenutku Bog raste, blista i ispunjava Sebe u vama. Sigurnost je ono što čini da osećate da je meditacija apsolutno prava stvar.
Molim vas, u sebi ponovite reč “jednostavnost” sedam puta u svom umu i koncentrišite se na teme glave. Potom duševno ponovite sedam puta u sebi reč “iskrenost” u svom srcu i koncentrišite se na svoje srce. Potom, ponovite reč “čistota” sedam puta unutar pupka ili u okolini pupčanog centra i koncentrišite se na pupčani centar. Molim vas, uradite to u sebi i veoma duševno. Potom svoju pažnju usredsredite na treće oko, koje je malo iznad tačke između obrva i u sebi ponovite sedam puta reč “sigurnost”. Zatim, stavite ruku na teme i recite triput: “Ja sam jednostavan, ja sam jednostavan, ja sam jednostavan.” Potom stavite ruku na srce i recite triput: “Ja sam iskren, ja sam iskren, ja sam iskren.” Potom stavite ruku na pupčani centar ponavljajući “Ja sam čist” i na treće oko, ponavljajući: “Ja sam siguran”.

Udisanje čistote

Prva stvar na koju bi trebalo da mislite dok vežbate tehnike disanja je čistota. Ako dok udišete možete da osetite da taj dah dolazi direktno od Boga, od same Čistote, onda se vaš dah lako može pročistiti. Potom, svaki put kad udahnete, pokušajte da osetite da unosite u svoje telo beskrajni mir. Suprotnost miru je nemir. Dok izdišete, pokušajte da osetite da izbacujete sav nemir koji je u vama, a takođe i nemir koji je oko vas. Kad dišete na taj način, videćete da vas uznemirenost napušta. Pošto ste to učinili nekoliko puta, molim vas, pokušajte da osetite da udišete moć iz univerzuma, a dok izdišete, osetite da sav vaš strah izlazi iz vašeg tela. Pošto ste to učinili nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete beskrajnu radost, a izdišete tugu, patnju i melanholiju.
Dajte svoje neznanje Bogu

Sa svakim udahom, osetite da udišete Božje besmrtne osobine, a sa svakim izdahom, osetite da Bogu nudite svoje neznanje.
U ovom trenutku vi osećate da je neznanje vaš posed. Iako kažemo da je neznanje veoma loše, mi ne želimo da ga damo. Moramo, međutim, da znamo da neznanje nije naš stvarni posed; naš pravi posed su mir, svetlost i blaženstvo. Tokom vaše meditacije, ponudite Bogu svoje lažne posede i primite od Boga svoje prave posede. Zamolite Boga da On uzme ono što imate i ono što jeste, a da vam da ono što On ima i ono što On jeste. Ono što imate je težnja, unutrašnji vapaj da postanete božanski. Ono što jeste je neznanje. Zamolite Boga da uzme i vašu težnju i vaše neznanje i da vam da ono što On ima i ono što On jeste: Beskraj, Večnost i Besmrtnost.
Omiljena osobina

Omiljena osobina. Ako vam se dopada neki posebni aspekt Boga - na primer, ljubav - molim vas da u sebi krajnje duševno nekoliko puta ponovite reč “ljubav”. Dok veoma duševno ponavljate reč “ljubav”, nastojte da osetite kako ona odjekuje u najvećim dubinama vašeg srca: “ljubav, ljubav, ljubav”. Ako vam je više stalo do božanskog mira, onda vas molim da u sebi pojete ili ponavljate reč “mir”. Dok to činite, pokušajte da čujete kosmički zvuk koji ta reč otelovljuje odjekujući u samim dubinama vašeg srca. Ako želite svetlost, onda vas molim da ponavljate “svetlost, svetlost, svetlost” krajnje duševno i da osetite da ste zapravo postali svetlost. Pokušajte da osetite da ste od glave do pete postali to što znači reč koju ponavljate. Osetite da je vaše fizičko telo, suptilno telo, svi vaši nervi i čitavo biće preplavljeno ljubavlju ili mirom ili svetlošću.
Unutrašnji plamen

Pre nego što počnete da meditirate, pokušajte da zamislite plamen u svom srcu. Možda je u ovom trenutku taj plamen sitan i treperav; možda to nije neki moćan plamen. Ali, jednog dana on će sigurno postati krajnje moćan i krajnje prosvetljujući. Pokušajte da zamislite da taj plamen prosvetljuje vaš um. U početku možda nećete biti u stanju da se koncentrišete onako kako biste želeli, pošto um nije usredsređen. Um neprekidno misli o mnogim stvarima. On je postao žrtva nepoželjnih misli. Um nema pravo prosvetljenje, pa zato zamislite predivan plamen u svom srcu koji vas prosvetljava. Unesite taj prosvetljujući plamen u svoj um. Kad vaš um počne da biva prosvetljen, biće vam veoma, veoma lako da se dugo koncentrišete, a takođe ćete i veoma lako postići dublju koncentraciju.

Wednesday, December 6, 2017

ORGANIZACIJA DANA

Vrlo je važno odrediti vrijeme za obavljanje hitnih ili važnih poslova. Nakon toga je strategija obavljanja, odlučujemo na koji način i kako ih želimo obaviti.
Slijedi organiziranje svakodnevnih zadataka , pa onda ostavimo dodatan prostor i vrijeme za one zadatke koji su dio tjednih, mjesečnih i godišnjih obveza.
Uzmite si rokovnik koji najbolje odgovara vašem planiranju, da tu unesete dašak osobnosti i da sa veseljem planirate i organizirate sljedeću obvezu. Ja osobno veoma patim od rokovnika i pribora i volim tu unijeti svoj osobni pečat. To mi je vrlo važna i dragocijena stvar.
Ako ste školarci, studenti ili poslovnjaci, pa i kućanice, organizacija je pola posla. Često možemo vidjeti kod nas da su stvari dosta neorganizirane. Mi smo neuređena država, što se tiče puno stvari. Pa tako učimo i našu djecu. Pokušajte ih navikavati od rane dobi, kako se poslije ne bi izgubili u obvezama.

VRIJEME PLANIRANJA

PLANIRANJE NAVEČER: Organiziranje dana palniranjem navečer ima svoje prednosti u tome što je vrijeme između planiranja i izvršenja kratko pa se plan lakše pamti i realniji je. Teško da ćemo od plana morati odstupiti i da će se tokom noći nešto promijeniti, ali nikad se ne zna. Još jedna prednost je da je ovaj način planiranja možda uvertira u mirniji san za mnoge.

PLANIRANJE UJUTRO: Planiranje dana ujutro najviše odgovara jutarnjim tipovima. Vrijeme od planiranja do izvršenja je kraće pa može doći do pogreške ili zaborava.

PLANIRANJE TIJEKOM DANA: Zahtijeva spretnost i brzinu. Dnevni i nepredviđeni poslovi mogu uzeti vrijeme koje nam je potrebno za planiranje. Ovakav pristup može biti dobar ako fiksne dnevne obveze obavljamo kao rutinu, a onda prema nastaloj situaciji planiramo preostali dio vremena.

POTEŠKOĆE U PLANIRANJU

Prvi i najveći problem je dopustiti nekome da im upadne i poremeti planove. Najčešće se onda ruši cijeli kostur plana ili se debelo kasni sa svime, pa završavamo nezadovoljni i isfrustrirani. Najbolji lijek za to je prebaciti uljeza u prvi slobodni termin i ne dopustiti nikome da nas omete, ukoliko je to nešto odgodivo.

Na kraju mogu reći da planiranje nije gubljenje vremena već njegova ušteda. Njime se učimo biti dosljedni i odgovorni. Nitko kaže da organizacijom ispadamo dosadni. To je sigurno stereotip, nego nam je jednostavno lakše pamtiti i ispunjavati svoje zadane obveze. Naravno da nismo savršeni i da ćemo zasigurno griješiti i kaskati, ali će nam na kraju dobro doći. Tako na kraju krajeva postajemo praktične osobe, možemo računati sami na sebe, a i drugi na nas 

JEDNOSTAVAN NAČIN KOMUNIKACIJE KOJI SPREČAVA I REŠAVA KONFLIKTE



Današni članak ima za cilj da naučite vrlo jednostavan i efikasan način izgr
adnji komunikacije za sprećavanje nesporazuma i sporova, odnosno za rešavanje već nastalih sukoba i konflikata.
Metod NENASILNE SAOSEĆAJNE KOMUNIKACIJE (NSK) razvio je američki psiholog Marshall Rosenberg, koji smatra da ljudi govore jezikom žirafa ili jezikom šakala.
Jezik žirafa, koji se još naziva i nenasilna komunikacija, zapravo je govor srca koji se temelji na poštovanju sugovornika i prepoznavanju osjećaja. Žirafa ima najveće srce od svih kopnenih životinja, zbog svoje visine vidi u daljinu, a život joj je obilježen plemenitošću i snagom.
Za razliku od nje, šakal se kreće u blizini zemlje. Toliko je zaokupljen ispunjenjem svojih potreba da ne može vidjeti daleko. Ljudi “šakal” vjeruju da mogu shvatiti druge tako da ih na brzinu analiziraju i lijepe im etikete.
“On je budala”, “Ona je bezobrazna” ili čak “To je izopačen narod”, neke su od šakalovih etiketa.
Na žalost, većina ljudi najprije nauči razgovarati poput šakala, smatrajući to prirodnom i normalnom komunikacijom. Nije začudo da pristalice „šakal jezika“, iako smatraju da on odlikuje “snažne osobe”, pretežno imaju životno iskustvo da su oni poniženi, uvređeni, maltretirani i neko uvijek njih sprečava da oni živu srečan život.
Ako željimo bolji život, trebamo da naučimo jezik žirafe. Kako?
· Prvo, gledamo što se stvarno dešava u situaciji. Bez presude i evaluacije, bez ekstrapolacije i gatanja. Samo konstatujemo— ova osoba (ljudi) postupa(ju) ovako, i to nama sviđa ili ne. Struktura pravog posmatranja može biti sledeća: ko ili što, koliko, gđe, kada. I nikad „zašto“, „dokle više“, „šta će mu to“ i sl.
· Drugo, konstatujemo svoja osećanja kad posmatramo situaciju. Što je to: bes, strah, bol, uzbuđenje, naboj, iritiranost, radost?
· Treće, shvatamo naše potrebe u vezi sa tim osećanjima.
· Četvrto, izgovaramo konkretan zahtjev u vezi potreba, poželjno u obliku ja-poruke.
Prva tri koraka su neophodna da jasno razumete kako se osećate i šta željite ovde i sada. Iskljućivo kako ne bi zatražili nešto, a nakon što partner to učinio saznali da to nije to sa ćim ste imali potrebu. Posle određenog vremena vi ćete moći prva tri koraka raditi u glavi brzinom misli, i samo četvrti izgovarati glasno.
PRIMER: „Sine, kad vidim prljave čarape ispod stočića za kafu (1), to me iritira (2), jer željim da vidim red (3) u zejedničkim prostorijama našeg stana. Da li bi ti mogao njih odneti u svoju sobu ili ubaciti u veš mašinu? (4).“
Koristite takav šablon, umjesto da sebe dodatno iritirate pitanjima poput „Kako možeš to da radiš?“ ili „Zašto su čarape uvijek tu?“ ili „Zašto mi je sve ovo?“, što je klasičan „jezik šakala“.
Zašto ova pitanja su deo jezika šakala? Zato što ni jedan od ovih pitanja me nože imati pozitivan odgovor. Svi ovi pitanja dobijaju u našej podsvesti negativne, poništavajuće nas odgovore. Pored toga, oni nemaju definisane poruke za toga na koga ste mislili. I dok vaš partner u komunikaciji nije svesan toga što vi od njega željite- on neće to uraditi, iako je raspoložen da vam pomogne.
S druge strane, koristimo istu metodu kako bi saznali iste 4 komponente od našeg partnera. Izdvajamo iz njegove poruke u gotovom obliku ili postavljamo razjašnjavajuća pitanja, bez procene, na otvoren način.
Glavni rezultat korišćenja ovog načina komunikacije jeste stvaranje pouzdane dvosmerne komunikacije samo uz pomoć fokusiranja na 4 aspekata svake poruke, a koja ubrzo dovodi do izuzetnog razumevanja i empatije.
Na žalost, ono što se nama učini na osnovu toga što partner kaže vrlo često je lažni zakljućak. I ne zbog toga što partner laže (mada može i to da se desi, ali nećemo na tu temu sada), nego zbog toga što naš mozak je vrlo uspešno dograđuje i nadgrađuje ono što stvarno vidimo i čujemo. Najbolji dokaz toga su vizuelne iluzije. Srečom, uz pomoć lenira lako možemo da se uverimo da su to iluzije, a sada zamislite koliko mentalnih iluzija naš mozak stvara o ljudima oko nas u svakom trenutku!
Primjenujte ovu tehniku (NSK) svaki dan na poslu, u porodici i društvu, a pogotovo kada ste na pragu sukoba. Jezik žirafa više puta dokazao svoju izuzetnu efikasnost u rešavanju konflikata i kontradikcija na svim nivoima— od porodičnih do međunarodnih odnosa.
Ova tehnika će vama omogućiti da vidite ono što stvarno pokreće vašeg partnera, njegove potrebe i želje. Videti ćete gde je stvarnost, a gde je iluzija, koju mozak izgradio i bez vidljivog spoja ugradio u tok komunikacije. I kada prestanite da koračite pod vođstvom iluzija- živeti ćete bolji život!Dr.Tarasov

OBRAZSCI PONAŠANJA

Događa li vam se da za prijatelje ili partnere odabirete uvijek iste tipove i da vam se zbog toga čini da su "svi muški (ili žene) isti"?
Osjećate li se ponekad zarobljeni u uvijek istom krugu bez izlaza?
Čini li vam se da na situacije u svojoj okolini reagirate neadekvatno, ali si ne možete pomoći?
Uzrok svega toga nije ni u vašoj prirodi i karakteru, ni u neprijateljskoj okolini, već u obrascima ponašanja koje nesvjesno ponavljate.
Obrasci ponašanja (ili tzv. životni scenariji, dobro su opisani u Steinerovoj knjizi "Scripts People Live") su stručan pojam koji označava ponavljanje istih obrazaca ponašanja u životu bez obzira jesu li adekvatni trenutnoj situaciji ili nisu. Pri tome nije važno čini li čovjek nešto na isti način kao i roditelji ili čini nešto baš suprotno od njih - i adaptacija i bunt prema roditeljskom ponašanju pokazatelji su ovisnosti o ponašanju roditelja. Obrasci ponašanja ne nasljeđuju se doslovno od roditelja - određeni obrazac ponašanja roditelja može inicirati drugačiji obrazac ponašanja kod djeteta, ali je činjenica da se obrasci razvijaju shodno djetetovoj interpretaciji ponašanja roditelja, pri čemu su važni i roditeljevo ponašanje i djetetova interpretacija - no ona opet uvelike ovisi o prethodnom ponašanju roditelja prema djetetu, pa iz toga slijedi zaključak da roditelji (ili druge roditeljske figure, ako roditelja nema) u djetinjstvu oblikuju naše obrasce ponašanja u kojima se osjećamo sigurni, čak i ako nam donose neuspjeh. Naravno, tih obrazaca nismo svjesni i smatramo ih nepromjenjivim dijelom svoje prirode i karaktera, a skloni smo uzroke negativnih efekata takvog ponašanja pripisati okolini ili sudbini.
Kako je ključ uspješnosti u životu fleksibilnost i prilagođavanje okolnostima, svaki nas besmisleno ponavljani obrazac ponašanja udaljuje od uspješnosti i unutarnjeg osjećaja zadovoljstva, jer niti jedan obrazac nije ispravan odgovor na svaki događaj i promjenu u okolini. Zato je važno prepoznati svoj obrazac ponašanja i naučiti kako ublažiti njegov intenzitet i kako na promjenu u okolini reagirati spontano i u skladu s promjenom, a ne po unaprijed naučenom obrascu.

Tuesday, December 5, 2017

JOS MALO O P.E.A.T. METODI

Prvi put sam se susrela sa PEAT-om devedesetih godina,u vremene kada je nastajao, a ja sam zavrsavala  razne seminare kod Živorada Mihajlovića Slavinskog. Iimajući u vidu da sam se već zavrsila sve njegove seminare i savladala mnogo njegovih tehnika, po Živoradovom mišljenjukrenula sam da pohadjam sve nivoe nastajanja PEAT tehnike od samoga pocetka i tako sam medju prvih desetoro polagala i dobila sertifikat za Procesora Peata u martu 2000.
U čemu je posebnost ovih tehnika?
To je pre svega skup praktičnih tehnika koje vas korak po korak vode do jednostavnog i efikanog i brzog uklanjanja teških i dugotrajnih problema i bezbrojnih poremećaja, kao i do vrlo dubokih duhovnih iskustava.
U svojim edukacijama susrela sam se, a i praktikovala brojne tehnike. Međutim, Za razliku od ostalih sistema PEAT je istovremeno i terapeutski metod i sistem duhovnog razvoja, premda je takva podela veštačka, jer duhovni razovj ima terapeutske efekte, a uklanjanje problema čini da biće postaje slobodnije, sve više ono što jeste.
Mali broj terapija vodi do suštinske, duhovne promene u ličnosti, a i ako dovede do takvih promena taj rad je zaista dugotrajan (često traje i više godina). Međutim, kada terapeut praktikuje PEAT za vrlo kratko vreme se uklanjanju problemi koji postoje godinama, a čovek postaje mnogo zadovoljniji, opušteniji.
PEAT sistem ima 4 nivoa. To su Bazični Peat, Duboki Peat, DP-2 i DP-4
DP-2
Ovaj metod je najjednostavniji od svih. On je posebno koristan u radu sa tzv. “intelektualnim” klijentima koji imaju teškoća u razlikovanju emocija i misli. Ovaj metod ih nagoni da čine upravo to. Ovaj postupak obično za kratko vreme uklanja sav naboj i dovodi do rešenja problema.
DP-4
DP-4 je metod koji svako može da primeni. Ovim metodom možemo postići:
1. Uklanjanje raznih vrsta problema – 
· razne vrste fobija, panični napadi, osećanje inferiornosti, loši ili komplikovani emocionalni odnosi, razne vrste strahova kao što je npr strah od javnog nastupa, stidljivost, problemi sa novcem, nedostatak samopouzdanja, uklanjanje raznih vrsta trauma, uklanjanje raznih negativnih verovanja – ja nisam dobar, ja sam neuspešan, ja nisam vredan….
2. Integrišemo izabrane polaritete – Svaki čovek ima u sebi polaritete. Pogledajmo samo u fizičkom smislu. imamo desno-levo, gore-dole, napred-nazad. isto tako svaka naša osobina koju imamo ima svoju suprotnu. Problem nastaje kada mi samo težimo da razvijemo jednu osobinu, a njenu suprotnost pokušamo potisnemo. Onda nastaju brojni problemi. U toku rada sa ovim metodom te mi integrišemo te suprotnosti, i nakon toga često problemi i nestaju.
3. Stvaramo željene identitete – Npr. želimo da stvorimo identitet uspešne osobe. Prvo formulišemo šta znači identitet te osobe – ima jasne ciljeve, lako zaradjujem novac, sa lakoćom govorim pred nepoznatim osobama, zaslužujem sve najbolje – a nakon toga putem ove tehnike integrišemo sve ove osobine.