MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Saturday, December 16, 2017

TEŠKO JE PODNETI VLASTITE MANE KOD DRUGOG



"Dva čovjeka gledala su kroz zatvorske rešetke;Jedan je vidio blato,a drugi zvijezde".Šta vam to govori?.Ljudi vas vide onaki kakvi su oni i kako se oni osećaju.To vam govori da su osobe koje su sklone da kritikuju i da vas procenjuju,ne bi li vam našli neku manu,negde duboko nezadovoljne sobom.Upravo to neko svoje nezadovoljstvo i muku žele da izbace iz sebe tako što imaju potrebu da drugog povrede i ponize.Takve osobe su uglavnom emotivno prazne i imaju problem sa prihvatanjem drugih,ali imaju problem i sa prihvatanjem sebe samih.
Kritikovanje nije dobro ni kada ste u poziciji da vas neko kritikuje,ali i kada ste vi u poziciji da kritikujete.Ni jedna ni druga situacija ne donosi ništa dobro.Kada kritikujete zapravo se borite sa vlastitim manama,jer vi kod drugog primećujete baš to čega najviše imate kod sebe.Zato se i kaže da tuđa kritika je ogledalo onog ko kritikuje i to samo govori o njemu.
Međutim vrlo važno je kako vi reagujete na kritiku.Ako ste svesni svojih vrednosti,ako ste sebe prihvatili sa svim svojim vrlinama i manama,ako znate ko ste,šta ste ,ako ste vi sami zadovoljni svojim postignućima u životu,na vas kritika neće da deluje tako strašno,ali ako ste vi negde u dubini svoje duše nesigurni,nezadovoljni,ako nemate dovoljno samopouzdanja,tada kritika za vas može da bude presudna,Nekada toliko presudana da vam može promeniti životni tok.
Šta ako se ipak vi naiđete na osobu koju ne možete da izbegnete,a rešila je da vas kritikuje,kinji i učini manje važnim,kako izaći na kraj sa njom?
Takva osoba koja je spremna da vam uputi kritiku,spremna je i da uđe u konflikt sa vama.Zato budite spremni na to i nemojte dozvoliti da se upecate.Treba je mirno saslušatii ukazati joj pažnju.Potpuno smireno ostvariti komunikaciju,bez padanja u vatru.Druga strana ne sme da oseti strah ili strepnju sa vaše strane.U toku komunikacije biti usmeren na konkretan problem i ponuditi samo konstruktivna rešenja.Samo je bitno da osoba koja kritikuje ne oseti u vama nelagodnost i nesigurnost,jer tek tada neće prestati da vas kritikuje.
Pored ovakve kritike koja nije konstruktivna,naravno da postoje kritike koje su sasvim u redu i koje vas bude i vraćaju na put kojim ste krenuli.Takve kritike treba prepoznati i poslušati jer su za vaše dobro i zahvalite se na njima.Ta osoba koja vam upućuje kritiku vam želi dobro i ona je spremna da vam i pomogne.
U svakom slučaju nezahvalno je kritikovati,bez obzira da li je konstruktivna ili ne,jer tada je fokus na nečemu što vam spusta nivo vibracije ,pa prema tome privlačite stvari koje se nalaze na nivou niske vibracije.Fokusirajte se na dobro i u svemu pokušajte da vidite zvezde,a ne blato,sve ostalo će doći na svoje i bez vaše kritike.


VAŠA MOĆ ZAVISI OD VAŠE SPOSOBNOSTI DA JE UPOTREBITE




Vi imate svu moć ovog sveta.Za sve što se dešava i što bi moglo da vam se desi zavisi isključivo od vas.Vi ste odgovorni za život koji živite sada,kao i za život koji ćete živeti sutra.Niko vam ne može promeniti život osim vas samih.Osvestite to i uzmite život u svoje ruke i kreirajte život kakav želite živeti.
Reći ćete da tako nešto nije moguće,da mnoge stvari zavise od drugih,da su vam drugi krivi ,da vi nemate mogućnosti i potencijala da nešto promenite.I tako mali milion izgovora se vrti u vašoj glavi.Gubute vreme razmišljajući ko vam je i šta vam je sve krivo što ne živite život kakav biste želeli.Ako bih vas sada pitala,a kakav to život želite,ne znam da li bi ste imali odgovor na to pitanje.Ali kada bih vas pitala šta vas sprečava da nešto promenite ,verujem da bi ste imali neiscrpan broj odgovora.
Nemojte gubiti vreme ,nego preuzmite odgovornost za svoj život,odlučite šta je to što želite i malim koracima počnite da ostvarujete svoje želje i pokrenete svoj život unapred.Sada je taj trenutak,ne oklevajte,ne odugovlačite,nego se pokrenite odmah.Otpustite prošlost,ne vraćajte se na ono što je bilo,prihvatite odgovornost za sve što uradite ,verujte u sebe i gledajte samo napred.
Kada nađete na problem, nemojte ga tako zvati,nazovite ga izazov,pokušajte da ne paničite,da vas ne savlada onaj dobro poznati strah koji vas vraća korak unazad.Odvojite se na trenutak od trenutne situacije,pa pokušajte da opušteno i smireno razmislite o rešenju.Kada ste smireni i kada ste u miru,izazove rešavate mnogo lakše,većinom se rešenja pojavljuju sama,a vi ih samo pratite.
Možda ovo izgleda malo luckaso,ali radi,probajte,testirajte.Kada ste lakše došli do rešenja u stresu ili kad se opustite? Tek kada posložite svoje misli tu je ono poznato"klik"i rešenje je tu u pravom trenutku.
Kada već imate moć da menjate svoj život i kreirate ga po svojoj želji,onda je i iskoristite.Probajte već večeras da vam bude divno veče..Iskreiraje svoju priču.Zahvalite se na svemu što imate,prigrlite svoju porodicu,odigrajte neku društvenu igru,nasmejte se,pričajte,pustite neku divnu muziku,upalite mirišljave sveće,napravite veče za pamćenje.Nije teško i nije vam potrebna nikakva čarolija da napravite vašu bajku.
Ako imate moć da od jedne večeri možete da napravite bajku,nemojte sumljati da u sebi nemate moć da od svog života napravite riznicu bajki.Budite hrabri i sposobni da i upotrebite ono što u sebi svi imamo,a nismo svesni,a to je moć.

BUDI SREĆAN KOLKO GOD MOŽEŠ VIŠE

"Prava sreća je da uživaš u sadašnjosti bez nervoznog osvrtanja na budućnost".
Srećni ste što ste živi.Srećni ste sada,srećni ste ovde ,sreća je tu kraj vas,sreća je nešto što kreirate sami.Nemojte čekati sreću,nemojte da vaša sreća zavisi od drugih ljudi,događaja i situacija.Nemojte reći biću srećan kada završim fakultet,kada se zaposlim,kada se udam,dobijam decu,i kad...
Ne,sreća je put,sreća nije cilj.Sreća je put ka cilju.Zato budite srećni na svom putovanju zvanom život.Ako niste srećni sada i ovde u ovom trenutku,nećete biti srećni ni kada postignete neke od ciljeva,odnosno ta sreća će da traje isuviše kratko.Jer uvek će se naći nešto novo ka čemu ćete težiti,odnosno nešto što vi mislite da će vas učiniti još više srećnim.
Pre svega treba da shvatite da sreća je u vašim mislima i kada ste srećni sve je lepše i lakše.Uživate u svakom trenutku,zadovoljni ste ,vi onda umete i da se radujete i da priglite dobre stvari,jer ste svojom srećom i umećem uživanja u njoj,privukli u svoj život još sreće.Još ako osvestite i primetite koliko ste srećni sada i ukoliko se zahvalite na svemu što imate u ovom trenutku,verujte da ćete živeti život vredan življenja.Mnogo je toga na čemu možete biti zahvalni,a toga mnogi nisu svesni.Zato trenirajte svoju zahvalnost,svakoga dana ,primećujte sve ono što ste do sada uzimali zdravo za gotovo,nešto što ste smatrali da vam je bogom dato.Na taj način privlačite još srećnih stvari u svoj život i postajete srećniji.
Budite srećni koliko god možete više,širite sreću i srećne vesti,budite vesnik lepih stvari,obradujte nekog i učinite ga srećnim.Čineći nekog srećnim i vaša sreća se umnožava i zato je slobodno delite.Ima je u dovoljnim količinama za sve,samo je treba prepoznati i koliko god je moguće koristiti.
Vi birate koliko ćete biti srećni,odaberite da sreća bude vaš put.

Thursday, December 14, 2017

Intuicija




  Slike Šestog Čula. 'Nema sumnje da je to mešanje božanske sile u ljudski život' - kazao je slavni Aristotel, a drugi veliki Grk, Demosten, govorio je: 'Bogovi se poigravaju sa čovekom i koji put ga prosvetle na božanski način, ali čovek nikako ne zna koji je to način i zašto se dogodilo to što se dogodilo'.

 
    
        A reč je o intuiciji. O šestom čulu, kako tu pojavu nazivaju svuda u svetu. Stari Grci se nisu mogli čudom načuditi kad bi neki čovek unapred 'prorokovao' sudbinu ili barem neki događaj. Čim se pojava nije mogla objasniti, sav je teret dokazivanja spao na bogove.

ZNAČAJ PREDOSEĆANJA

  Logičko mišljenje ima svoju stazu, svoje logičke stanice. Misao počinje, ona analitički raste i mi bez muke pratimo tok svog rasuđivanja. Mozak radi na rate, sporije ili brže i, najzad, ostvaruje program ili cilj neke misli. Mozak ubacuje u svest produkt razmišljanja, mada je teško reprodukovati celokupan proces razmišljanja. Sa druge strane, intuicija ne poznaje logičke tegobe i staze, ona ne radi etapmo već daje strelovit i neočekivan rezultat. Čovek, odjednom 'ima u ruci' misao u savršenoj ambalaži, ali ko je njen roditelj ili nosilac, to čovek ne zna. To je podsvesna ili intuitivna delatnost.
    U misaonoj proizvodnji, koju nepitano i nenaručeno vrši podsvest, istaknuto mesto zauzima predosećaj. Čoveka odjednom obuzme neka misao, neka slika, a sve je to u pejsažu potpune misterije i nelogičnosti. Počinje strepnja, čovek je neugodno svestan činjenice da se nešto čudno desilo, ta osoba počinje da 'zvoni' na opasnost, mada još ne razume tu opasnost. Još nema poštara na vratima, još nema nikakve pouzdane komunikacije o događaju, ali neugodnost predosećaja se ne može oterati. Kako objasniti mehanizam te pojave?
    Najjednostavnije tumačenje odnosi se na najjednostavniji slučaj predosećanja. Osoba se nalazi pred nekom dilemom, razoružana je pred opasnošću nekog životnog izbora, vodi brigu o tome hoće li joj dete završiti čkolu i zaposliti se. Sto razloga, ali se uvek oko srca javljaju čudna osećanja. Takve ćemo predosećaje najčešće naći u osoba pojačane razdražljivosti, ali predosećaji mogu imati i shvatljivu realnu bazu, kao, na primer, kod studenta koji se nije dobro pripremio za ispit, predoseća da će pasti i - padne. 
    Međutim, takvi logični predosećaji i nisu predmet za razmišljanje. Ima mnogo komplikovanijih slučajeva. Jedan ruski list 'Sovjetskaja industrija' upoznao je čitaoce sa jednim člankom koji je u XIX veku bio objavljen u jednom ruskom naučnom časopisu. Događaj se dogodio u Volgogradu. Jedan putnik je doputovao u taj grad i uzeo sobu u hotelu. Već se prvog jutra probudio sa osećajem teške uznemirenosti. Sutradan je uznemirenost porasla. Ne znajući zašto, gost je odlučio da odgurne krevet u suprotan ugao sobe. A iste te noći srušila se tavanica, a na mesto gde se pre nalazio krevet pala je teška greda. Kada su sretnika upitali zašto je pomerio krevet, on je samo uzbuđeno ponavljao: 'Pojma nemam! Kao da me neko naterao da to učinim!'



ULOGA PODSVESTI

   
Fizičar Arhej Dulibašev se zainteresovao za taj slučaj. Obišao je hotel i shvatio zašto je gost učinio neshvatljiv gest s krevetom. Hotel je bio star, a greda je bila sasvim trula i mogla je pasti svakog trenutka.Škripala je čim bi neko prošao sprat iznad. Preko dana čovek ne zapaža te zvukove preteće opasnosti, a u svest zauzetu drugim mislima prodirali su samo jaki zvuci. Ali, kad je spavao, čulo sluha mu je prenosilo u mozak tiho škripanje grede. Mozak je prihvatio i analizirao te zvukove i u podsvesti se stvorio prostor za prirodno zaključivanje - ta škripa nagoveštava opasnost. Podsvest je svoju analizu i oprez ustupila svesti i sada je bio kratak put do donošenja odluke o premeštanju kreveta.
    Podsvest je u neprekidnoj međuakciji sa svešću, ona je prisutna u svim psihičkim aktivnostima čoveka. Samo tako možemo shvatiti ponašanje ljudi u različitim situacijama. Možda ne postoji nikakvo sudbonosno gospodarstvo podsvesti nad svešću, ali bi isto tako bilo pogrešno pretpostaviti da je uloga podsvesti u radu mozga beznačajna ili slučajna. U podsvesne pojave spadaju i instikt i intuicija, čije poreklo čovek nije u stanju da objasni.
    Jedan od elemenata podsvesti je i osećanje. Evo jednog primer. U filmsku traku su montirani kadrovi s tekstovima koji nemaju nikakve veze sa sižeom filma - to je reklama za neke nove proizvode. Tekstovi se pojavljuju i nestaju tako brzo da ih gledaoci i ne zapažaju, ili ne dopiru do njihove svesti i poimanja. Međutim, posle filmske predstave mnogi gledaoci hrle u trgovinu i kupuju robu koja je upravo bila reklamirana na takav način. Kako ovo objasniti? Dok je svest bila zabavljana radnjom filma, reklamne poruke su doprle do podsvesti, koja je naredila čoveku da kupi reklamiranu robu.
    Čoveku pod hipnozom je narešeno da, kada se probudi, zaboravi sve o čemu mu je govorio hipnotizer, ali da se seti jednog naređenja - da nakon četiri dana telefonira lekaru i upita ga kako mu je. 'Broj mog telefona je taj i taj, ali vi ćete i to zaboraviti' - rekao mu je lekar hipnotizer. Čovek puna četiri dana nije razmišljao o hipnotizeru, ali je jedan sat pre određenog vremena osetio kako ga sve više obuzima nervoza i odjednom se setio lekara. Da se možda nije razbolio - pitao se čovek. Poželeo je da mu odmah telefonira, ali je postao svestan činjenice da mu ne zna broj telefona. Nervoza, nalegodnost, pa i ozbiljna uznemirenost učinili su svoje i čovek koji više nije mogao da sedi mirno, naglo je ustao, zgrabio slušalicu i stao birati neki broj. Odgovorio mu je lekar hipnotizer. Ovaj eksperimet ponavljan je više puta sa raznim osobama i uvek je dao isti tok i rezultat.
SAN I INTUICIJA

   Posebno je interesantna nesvesna, odnosno podsvesna delatnost mozga za vreme sna. Kod usnulog čoveka svest kao da se seli u drugi plan, ali to je vreme njene pune aktivnosti. Podsvest nemarno prebira po prošlosti, izvlači stare slike, oseobe, reči i sve to kombinuje sa sadašnjosti. Stare uznemirenosti izazivaju nove, a u tom fantastičnom defileu pojmova, likova, poluzaboravljenih strahovanja, svega što čini duhovnu prošlost i sadašnjost čoveka, čovek u snu katkad vidi proročanske snove.
    Stvaralački rad podsvesti za vreme sna dobija odista i fantastične oblike. Italijanski kompozitor Tartini (slika levo), koji je živeo u XVIII veku, bio je čovek svog doba i verovao je u postojanje raja i pakla. Jednom je sanjao đavola koji ga je zamolio da ga Tartini primi u svoj orkestar. Tartini mu je odgovorio: 'Meni su potrebni samo violinisti.' A, načastivi mu je odgovorio: ' A zašto misliš da ja ne znam svirati na violini?' I poče da svira.Slušajući već prve zvukove, Tartini je zaboravio na strah i pretvorio se u 'uši', slušajući muziku koja ga je očarala. Kad se probudio, požurio je da napiše note koje je čuo te noći. I tako je nastala slavna kompozicija 'Đavolji triler'. To je najbolja Tartinijeva kompozicija. Zašto je podsvest 'dovela' nečastivog u san i kako se uplela u pisanje nota - to se ne zna.
    Firentinski matematičar iz XIII veka, Leonardo Fibonači (slika desno), jednom se u snu obreo u nekoj šumi i ugledao fantastična stabla koja 'hodaju' a u obliku su nekih brojki. Probudivši se, matematičar je zapisao stabla-brojeve i tako je nastao slavni 'Fibonačijev niz', beskrajni niz brojeva: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 ... - u kojem je svaki broj suma prethodna dva.
    Čuveni francuski matematičar Žil Anre Poenkare (1854-1912) se sećao kako je bezuspešno pokušavao rešiti neki zadatak. Ne uspevajući da ga reši, odlučio je da ode na izlet. Došavši na cilj, zatvorio je oči i ugledao rešenje zadatka.
LUCIDNE MISLI

    U snovima kompozitori dovršavaju kompozicije, pesnici stvaraju stihove, filozofi ponekad oblikuju svoje ideje, vojskovođe nalaze strateško-taktička rešenja za nastupajuću bitku, a pisci, poput Rusa Gribojedova, 'čitaju' za vreme sna fabule svojih novih dela - besmrtno delo Gribojedova 'Nesreća zbog mnogo pameti'.
    Nema nikakve sumnje da je intuicija vrlo blisko povezana sa stečenim znanjima i navikama, s iskustvom i individualnom logikom mišljenja, dakle sa svesnim psihičkim procesima.
Što pojedinac ima više znanja i iskustva, to je verovatnije da će za vreme nekog sna biti obdaren nekim kreativnim prodorom. čega je lišen u vreme intenzivnih procesa svesti. Tako nastaju 'lucidne misli' - neočekivano, u trenucima sna ili opojnog odmaranja, kad taj pojedinac uopšte ne razmišlja o problemu koji ga muči, ili za koji ne zna da će ga uopšte postaviti i rešiti.
    Ruski naučnici veruju da je što češće potrebno probleme koje je gotovo nemoguće rešiti logičkim procesom, prebaciti u podsvest, u drugi deo mozga - ako je to, naravno ,moguće. Tada će misaona traganja za rešenjem biti nastavljena podsvesno, a stvaralac se može baviti nečim drugim. Međutim, ćelije mozga koje se bave tim problemom se ne odmaraju. A ono što se onda dešava veoma je teško za objašnjenje: misli kao da sazrevaju nekim drugim procesom kojeg pojedinac nije svestan pa tako nastaju neočekivane spoznaje.
    Da li to znači da i u haosu podsvesti postoje mirne luke i spoznajni procesi? Da li to znači da se čovek još ne zna koristiti mozgom u celini? Stari Grci su imali objašnjenje: Bogovi su se svojom mudrošću poigravali sa ljudima. Čovek današnjice će lako odbaciti takvo objašnjenje, ali ostaje lišen pravog saznanja o svojim trenucima kad mu saznanja dolaze neočekivano.
    Instikt, intuicija. šeto čulo - zasad imaju samo početna objašnjenja, nagoveštaje moguće istine. Ali, najveći deo tog fascinantnog područja ljudske psihe ostaje neistražen. 

INSTRUKCIJE ZA ZIVOT






INSTRUKCIJE ZA ZIVOT: Pruzaj ljudima vise nego sto ocekuju, i radi to sa voljom.
Nauci napamet stihove koje volis.
Ne veruj u sve sto cujes.
Ne trosi vreme na spavanje, i ne spavaj toliko koliko bi zeleo.

Kad kazes nekome "volim te", reci to zato sto tako osecas... i sto je istina.
Kad kazes "zao mi je", "oprosti mi", "izvini", gledaj osobu u oci.
Budi veren najmanje sest meseci, pre nego sto se vencas.
Veruj u ljubav na prvi pogled.
Ne ismejavaj tudje snove.
Voli duboko i strasno.
Mozes biti povredjen, ali to je jedini nacin da zivimo kompletan zivot.
Ako se ne slazes, budi ipak lojalan.
Ne vredjaj. Ne osudjuj nikoga zbog njegovih rodjaka.
Govori polako, ali misli brzo.
Ako te neko pita o necemu sto ti ne zelis da odgovoris, pitaj sa osmehom: "Zasto te to zanima?"
Ne zaboravi da najvece ljubavi i najveci uspesi, obuhvataju ! i rizike. Nazovi svoju majku.
Kazi "na zdravlje" kad cujes da neko kine.
Ne zaboravi tri stvari: Postuj samog sebe. Postuj druge. Odgovoran si za sve sto radis.
Ne dozvoli da jedan mali nesporazum pokvari veliko prijateljstvo.
Kad primetis da si pogresio, ispravi to brzo.
Odgovaraj na telefon sa osmehom, onaj koji zove cuje da se ti osmehujes.
Zasnuj brak sa osobom koja voli da prica.
U starosti ce vam razgovor biti vazniji od bilo cega.
Ne budi puno sam.
Otvori tvoje narucije za razmenu/promenu, ali ne zanemari svoja vrednovanja.
Cutanje je ponekad najbolji odgovor.
Citaj vise knjige i gledaj manje TV.
Zivi dobar i dostojan zivot.
Kasnije u starosti mozes da uzivas u secanjima.
Veruj u Boga, ali zakljucavaj svoj auto.
Vazno je da je atmosfera u kuci ispunjena ljubavlju.
Ucini uvek tako da stvoris mir i harmoniju svojoj okolini.
Ako si u nesporazumu sa svojim ljubljenim, posmatraj situaciju kakva je sada, a ne kakva je bila nekada.
Citaj izmedju redova.
Podeli sa drugima ono sto znas. Tako se stvara besmrtnost.
Budi brizan prema nasoj planeti.
Ne prekidaj nikada nekoga ko ti upravo pokusava dokazati svoju odanost.
Ne zabadaj nos u sve. Ne budi previse radoznao.
Ne veruj nikada osobi koja ne zmuri kad je ljubis.
Jedanput godisnje putuj negde gde nikada nisi bio.
Zaradjujes li puno para, plasiraj ih negde gde ces moci pomoci drugima, za svoga zivota.
To je najvece zadovoljstvo sto ti bogatstvo moze dati.
Ne zaboravi da, ne uspes li u svemu sto zelis, ponekad je to srecan pogodak.
Ne zaboravi da ljubav izmedju dve osobe treba da je vise nego potreba jednog za drugim.

Sagledaj cega moras da se odreknes na svom putu za uspeh u necemu. Priblizi se ljubavi i kuhinji sa odvaznoscu i predanoscu.

Osvešćivanje seksualne energije


Nije bilo zabranjeno uživati u drvetu znanja, ali je bilo zabranjeno jesti plod. Koja je razlika između uživanja u drvetu znanja i jedenja ploda? 

Majstori tantre znaju da kada u seksualnosti uživaš, to je jedna od najlepših stvari koja se može dogoditi. I uživajte. Ali ti majstori ne doživljavaju fizički orgazam, ne troše energiju, jer energija ne može nestati, ona samo promeni oblik. Tu snažnu energiju koja je uskladištena, s kojom ti možeš stvoriti najveće ideje kao Tesla, kao Ajnštajn, Mikelanđelo, i ostaviti ih u nasleđe istoriji, ti jednostavno pretvoriš u tečnost i izbaciš iz tela. Da li vidite zašto je to greh? Nije zato što je to loše  pa ćeš kao biti kažnjen. Već je zbog toga što imaš energiju sa kojom možeš oslikati Sikstinsku kapelu tako da petsto godina kasnije i dalje svi u čudu gledaju u nju, možeš napraviti bežični prenos električne energije, izumeti radio, razne uređaje i struju koju danas koristimo, ili umesto svega toga, možeš istu energiju pretvoriti u tečnost koju ćeš baciti u wc. Dakle, da li shvatate koja je to razlika? Možeš je pretvoriti u nešto ljudskom oku neviđeno, možeš putovati na Mesec raketom, ili možeš to pretvoriti u tečnost.


Energije imaš neograničeno, ali da li živiš na nivou svesti da je stvaraš neograničeno, ili živiš u umu koji smatra da ničega nema dovoljno?
Iako je istina da si ti izvor i da je ta energija neograničena, kada ti u svom životu živiš u umnom konceptu koji smatra – nema dovoljno, treba puno raditi da bi se nešto zaradilo, siromaštvo je svuda - naravno da se to odražava na sve, pa čak i istinu pretvori u laž.

Dakle istina da si ti neiscrpni izvor energije je ograničena. Jer je um temelj ovog pojavnog svemira, pa je ujedno temelj i te energije, i kada on smatra da nema dovoljno, i realizacija je takva da nema dovoljno.

Razlika između uživanja u drvetu znanja i jedenja ploda je da uživaš u toj energiji, da uživaš sa sobom ili sa partnerom u razmeni energije, ali nema fizičke manifestacije jer je to nepotrebno bacanje te energije. I rađanje 7 milijardi ljudi na planeti na Zemlji, ne znam za koga je. Jesmo li sretniji što nas ima toliko? Čemu to služi? Za našu sreću, za naš duhovni razvoj, za dobrobit civilizacije na planeti Zemlji nas ne treba 7 milijardi. Odakle potreba da nas je toliko? Eto, da nas ima, da ne izumremo. I to sve od Drugog svetskog rata. Ogromnu ekspanziju smo napravili.



Bitno je naučiti koristiti seksualni čin sa sobom ili s drugim tako da se energija podiže prema gore, ali da nema fizičkog orgazma kada nije potrebno. I u katoličkoj i u drugim crkvama su napravili da je greh imati seksualni odnos s drugom osobom ako ti cilj nije dobijanje deteta. Uzeli su ideju koja je zdrava i onda su je malo preradili u nešto negativno. Ono što je zapravo bilo istina je - uživaj u seksualnom činu, ali ne imaj nepotrebnu fizičku manifestaciju, osim kada odlučite da ćete imati dete. Dete ne može doći slučajno, to znate. Neki se potpuno zdravi ljudi trude godinama, nekima se dogodi prvi put i nije slučajno, dete dođe. I tako dete dođe kada se dogovori sklope. Ali ono što su oni uzeli iz celog tog učenja je da se ne biste nikada trebali seksati, osim kad hoćete da rodite dete. I onda svi žive u grehu, svi se osećaju grešno, svi se moraju ići ispovedati – zgrešio sam.

Najmoćniju energiju tvoga bića - to je ono što te čini živim, što te čini da deluješ, što te tera u životu da ideš napred, s čim možeš napraviti najimpresivnija dela za čovečanstvo - iskrivili su tako da budeš posramljen, da ne smeš o tome ni pričati, da je to tabu tema, da se osećaš krivim ako radiš nešto što su ti rekli da nije ispravno, da nije u redu, da je greh. I onda, u toj manipulaciji, drže te u sramu. Kada si u sramu, ti si poslušan, ti si pokoran, ti plaćaš za oprost greha. Kada si u sramu, ti ideš svaki dan na posao koji ti se ne sviđa. Dopuštaš da parlamenti i vlade donose sulude zakone, bez da se ti žališ na njih i digneš revoluciju isti dan kada ih izglasaju. I dopuštaš da te policija legitimiše na ulici bez razloga. Da vrše opresiju nad tobom, da ti banke naplaćuju ogromne kamate, da ti zaplene tekući račun, da ti zaplene i oduzmu kuću. Sve to pokorno dopuštaš, jer živiš u sramu, u krivici i strahu. Ideš u šoping centre i kupuješ ono što ti ne treba, natrpavaš se svakojakom hranom koja ti ne treba, jer su te takođe uverili da je energija ograničena i da ti moraš jesti da bi živeo, da bi telo preživelo, samo kruta hrana, samo piće. I onda još razviju celokupnu nauku koja se zove medicina, gde ti obrazovani ljudi objašnjavaju koliko ti dnevno treba vitamina a, b, c, d, k, l, koliko minerala, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, koliko proteina dnevno, ugljenih hidrata, koliko masti, zasićenih i nezasićenih. Ne znam kako smo kao vrsta preživeli 100 000 godina bez tih informacija, uopšte mi nije jasno kako su ljudi živeli bez tih informacija, bili zdravi, nisu imali rakove, infarkte, moždane udare, šećer u krvi, holesterol, a sve bez tih informacija. A sada imaju.

4 načina zaštite od emocionalne manipulacije


Emocionalna manipulacija jedan je od najčešćih vidova maipuliranja ljudima. Ona je prilično raširena u modernom društvu, a cilj ovakvog ponašanja je ostvarivanje želja osobe koja se, u ovom konkretnom slučaju, naziva emocionalni manipulator. Jeste se ikada susretali s takvim osobama? Jeste li okruženi njima? Znate li ih prepoznati? U nastavku saznajte koja su to četiri načina koja vam mogu pomoći da se zaštitite od emocionalne manipulacije.

1. Nema svrhe biti iskren s emocionalnim manipulatorom

Osoba će govoriti pod izlikom poštovanja što je, zapravo, paravan za njene istinske namjere. Primjera radi, takvoj osobi možete reći: “Ljuta sam, jer se nisi sjetio/sjetila mog rođendana”. Odgovor je najčešće nešto poput: “Zaista mi je žao što si pomislila da sam zaboravio/zaboravila da ti je rođendan i trebao/trebala sam ti reći da sam trenutno pod ogromnom dozom stresa, ali zaista nisam želio/željela da se brineš. U pravu si, jednostavno trebam sav ovaj bol potisnuti (u ovom trenutku, često dolazi i do plakanja kako bi se dao kredibilitet cijeloj taktici manipulacije) i fokusirati se na tvoj rođendan. Žao mi je.”
Vaša intuicija vjerovatno će vas upozoriti da ovo nije iskreno izvinjenje. Ipak, s obzirom da su izgovorene “magične” riječi, u suštini vam ne ostaje da bilo što kažete ili ćete se naći u situaciji da pokušavate kontrolirati skriveni gnjev dotične osobe. Kada se dogodi ovakav scenario, ne prihvaćajte izvinjenje. Ukoliko ga prihvatite, upravo ste emocionalno izmanipulirani! Ukoliko ne osjećate da je izvinjenje iskreno, onda ono vrlo vjerovatno i nije. Ne dozvolite sebi da budete emocionalno ucijenjeni, jer ako to uradite jedanput, emocionalni manipulator će vidjeti da to može koristiti kao uspješan metod postizanja onoga što on/ona želi.

2. Osoba se predstavlja kao netko tko je voljan pomoći

Osoba koja je emocionalni manipulator igra ulogu nekoga tko je voljan uvijek pomoći ili biti “pri ruci”. Ukoliko tražite pomoć od takve osobe oko bilo čega, ona će biti i više nego voljna pomoći. Ukoliko ne tražite pomoć, ona će se dobrovoljno javiti da vam pomogne oko bilo koje obaveze. Na prvu, to se može činiti kao divna stvar (na kraju krajeva, netko se sam nudi da vam pruži pomoć), ali to je ipak samo taktički potez koji dotična osoba povlači kako bi ispunila svoju sebičnu želju. Ako prihvatite njenu ponudu za pomoć, ona će izraziti svoju nespremnost tako što će napraviti nekoliko uzdaha (dovoljno glasnih da ih možete čuti) ili će napraviti neki drugi neverbalni znak koji će vam dati do znanja da vam ne želi pomoći oko toga za što se, prvobitno, ponudila da vam pomogne.
Vi ćete to primijetiti i dati osobi do znanja kako vam se čini da baš i nije voljna pomoći, a tada počinju i glavni “napori” manipulacije. Tada dolazi do “pokazivanja” ogromne volje da vam se pomogne te ćete, najvjerovatnije, čuti kako se ponašate nerazumno. Kako biste zaobišli ovu vrstu manipulacije, jednostavno nemojte reagirati na lažne uzdahe ili suptilne signale koji ukazuju na to da vam dotična osoba ne želi pomoći. Također, možete se direktno suočiti s tom osobom i postaviti ultimatum (doduše, na civiliziran način).

3. Osoba nema osjećaj odgovornosti

Emocionalni manipulatori ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Oni uvijek “preokrenu” situaciju kako bi vidjeli što su drugi uradili njima. Jednostavan način identifikacije emocionalnog manipulatora pomoću ove taktike jeste da vidite pokušava li dotična osoba uspostaviti bliskost preko nečega što se naziva rano dijeljenje onoga što se smatra vrlo osobnom informacijom, a uslijed čega će vam spomenute osobe biti žao.
Na početku možete povjerovati da je ova osoba vrlo osjetljiva, emotivno otvorena, a možda i malo ranjiva. To je upravo način na koji dotična osoba i želi da ju vidite. Emocionalni manipulatori imaju toliko visok ego da se praktično nikada ne osjećaju ranjivima. Najbolji način da se izborite protiv ove taktike jeste da je rano prepoznate i prestanete biti “publika” datim personama.

4. Kažu nešto, a poslije vas uvjeravaju da to nikada nisu rekli

Kada je riječ o ovoj taktici, možete vidjeti da se koristi u skoro svim aspektima modernog društva. Ukoliko se konstantno osjećate kao da imate problema s pamćenjem, jer se sjećate jedne stvari, a emocionalni manipulator sasvim druge, budite na oprezu. Osobe koje su savladale “umjetnost” emocionalnog manipuliranja pravi su eksperti u opravdavanju svojih postupaka, okretanju stvari protiv vas i racionaliziranju situacija.
Takve osobe mogu biti toliko uvjerljive da možete pomisliti da s vama zaista nešto nije u redu ili da ste počeli gubiti razum. Da biste se uspješno izborili s ovom tehnikom emocionalnog manipuliranja, potrebni su vam “svjedoci”. Šta to znači? Najbolje bi bilo da komunicirate s dotičnom osobom u prisusvu treće osobe ili da, kada je riječ o određenim stvarima, zapišete ili snimite ono što je ona rekla.

Velike izreke Don Huana, koje mijenjaju svijest


1. Postupaj tako, doslovno kao da je san. Djeluj smjelo i ne traži izgovore.
2. Ne objašnjavaj previše. Kada objašnjavaš zašto ne možeš da uradiš ovo ili ono, u stvari ti se izvinjavaš za svoje nedostatke, nadajući se da će oni koji te slušaju biti dobri i oprostiti ih.
3. Da bi izvukao maksimum od života, čovjek mora da zna da se mijenja. Najteže je odlučiti se na mijenjanje.
4. Ja se nikada ni na koga ne ljutim. Nijedan čovjek ne može da uradi nešto takvo da bi to zaslužilo takvu moju reakciju. Na ljude se ljutiš, kada osjećaš da su njihovi postupci važni. Ništa slično ja odavno ne osjećam.
5. Uvijek treba da znaš, da je put - samo put. Ako osjećaš da ne bi trebalo da ideš po njemu, napusti ga.
6. Ti me sada ne možeš da razumiješ zbog svoje navike da misliš tako, kao što vidiš.
7. Ako ti se ne sviđa ono što dobijaš, promijeni to, što daješ.
8. Glavna prepreka kod većine ljudi je unutrašnji dijalog. Kada čovjek nauči da ga zaustavi, sve postaje moguće. Najnevjerovatniji projekti postaju izvodljivi.
9. Ljudi obično ne shvataju da u svakom trenutku mogu da uklone iz svog života bilo šta. U bilo koje vrijeme. Trenutno.
10. Jedini istinski mudar savjetnik koga imamo - je smrt. Svaki put kada osjetiš da stvari idu loše i da si na ivici kraha, okreni se na lijevo i pitaj svoju smrt, da li je to tako.
11. Svako ide svojim putem. Ako ideš sa zadovoljstvom, znači da je to tvoj put. Ako se osjećaš loše - u svakom trenutku možeš sići sa njega, bez obzira koliko daleko da si otišao. I to će biti ispravno.
12. Potrebno nam je svo vrijeme i sva naša energija, da bi pobijedili idiotizam u sebi.
13. Suština je u tome na šta se orijentisati ... Svako od nas sam sebe čini ili nesrećnim ili jakim. Obim rada, neophodan i u prvom i u drugom slučaju je jedan te isti!
14. Da bi postao čovjek znanja, moraš biti ratnik, a ne plačljivo dijete. Bori se, ne odustaj, ne žali se, ne ostupaj, bori se sve do tada dok ne progledaš. A sve zbog toga da bi shvatio da u svijetu ne postoji ništa što bi bilo važno.
15. To, što radiš u ovom trenutku, sasvim je moguće da će se ispostaviti da je to tvoj poslednji čin na zemlji. U svijetu ne postoji sila koja bi mogla da ti garantuje da ćeš poživjeti još barem minut.

Don Huan ( iz serije knjiga Karlosa Kastanede)

Wednesday, December 13, 2017



PEAT- radost življenja?
Rođenjem smo dobili neprocenjiv dar. ŽIVOT. Ta neverovatna senzacija, zavređuje da joj se radujemo i zbog nje budemo srećni svakog trenutka njenog trajanja. Jer ŽIVOT je po svojoj izuzetnosti i neporecivoj lepoti vredan divljenja i sreće u svakom trenutku našeg trajanja. Ali, da li smo srećni koliko bi smo trebali da budemo, jesmo li radosni koliko to život zavređuje, da li smo ljudi onoliko koliko to treba da budemo?
Nažalost, iz teško razumljivih razloga, naši životi nisu ni radosni ni veseli onoliko koliko bi morali da budu. Zašto? Zašto toliko stresa? zašto toliko apatije? zašto toliko ogorčenja? zašto toliko anksioznosti i mentalnih disfunkcija koje, neminovni vode u brojne psihosomatske poremećaje, sa često ozbiljnim, pa i tragičnim posledicama? Ko ili šta nam to zagađuje poklonjenu lepotu i život čini nepotrebno teškim i teško podnošljivim?
Jesu li to mame i tate, bake i deke, učiteljice i nastavnici, dakle svi oni u čije smo savete i “dobre namere” bespogovorno verovali tokom odrastanja. Jesu li nam oni “ugradili” kodove za sve ono što nam je, na kraju život učinilo teško podnošljivim. Jesu li nam oni, bez loše namere prelili svoje frustracije i traume, nerealne želje i neostvarene ambicije, neracionalno podeljenu ljubav na nas svoju decu? Naravno i medju njima je po neko ko je, u nekom trenutku zloupotrebio našu dečiju nevinost. Mnogo toga smo zaboravili, mnogih dogadjaja iz detinjstva se i ne sećamo, ali oni su tu u nama i čine nam život teškim i zagađenim.
Ima li leka? IMA. Postoji način da se, vođeni procesorom (terapeutom) suočite sa svim situacijama u životu koje su ga učinile teškim, izbacite ih kao nepoželjne viruse iz sistema i relaksirate svoj život, zavolite sebe kao osobu i nastavite život oslobođeni frustracija na način za koji ne verujete da je moguc. PEAT radim preko 16 godina i doživela sam sreću da vidim izuzetne rezultate koje PEAT daje, nasmejane osobe koje su zaboravile da se smeju, sreću posle dugih godina patnje, srca oslobođena stega, grudi, konačno pune vazduha, radost posle mnogo godina tuge. To je PEAT (Psiho-Energo-Auro-Terapija.)

Ocitanje I savetovanje aspekata I buducnosti



Ocitanje I savetovanje aspekata I buducnosti
Empata ne kazuje budućnost i ne predvidja je, on zapravo, „čita“ samu osobu i njenu energiju. Mnogo, naravno, zavisi i od osobe kojoj se „čita“. Tj., ako ste otvorenog duha, neko ko se lako otvara i ima poverljivu prirodu, lako će vam se „čitati“ i dobićete svu pomoć koja vam treba brzo. S druge strane, ako ste „neverni Toma“ ili ste zatvorene prirode, teško će se dopreti do vas i teško ćete dobiti pomoć. To ne znači da je nemoguće pomoći vam, samo je komplikovanije.
Zna se, međutim, da većina ljudi koja traži ovakvo savetovanje imaju otvorene poglede i već su bili u kontaktu sa nekom vrstom „čitanja“, duhovnim rastom, samojačanjem i sl. Oni koji nemaju takva iskustva, obično se iznenade kako to sve radi jednostavno bez tajanstvenog osećaja prokletstva ili sudbine koji nad njima lebde kao preteća senka, niti to radi zastrašujuća dama sa teškom šminkom i velikim zlatnim turbanom na glavi koja im proriče šta ih čeka iza ugla. Nesrećom, čitanja svake vrste su mistikovana putem medija i filmske industrije, a to nije čudno! Ljude obično privlači tzv. supernaturalno ili neobjašnjivo. Kako im samo pukne balon kad shvate da su i sami supernaturalni!
Svi u sebi imamo moć da stvaramo ono što želimo. Svi smo mi rođeni „lekari“, empate i klervojanti. Neki od nas su naučili kako da se oslanjaju na te svoje moći i da ih aktivno koriste. Vaš je lični izbor da li ćete koristiti svoje urođene sposobnosti. Hoćete li ih razvijati? Jeste li spremni da vežbate? Da li vas interesuje da se upoznate sa istomišljenicima i potrazite pomoć? I poslednje ali ne i najmanje važno, da li prihvatate učenje? Ili želite li da učite?
Raditi tako blisko sa ljudima je najveći dar od Izvora. Unutar sebe imamo sve što nam treba i interakcija sa ljudima koje privlačimo kada smo u skladu sa svojim željama, čini da se osećamo dobro i srećno. Sve što nam treba manifestuje se! Pojavljuju se učitelji, prilaze učenici, vrata se otvaraju, prozori se zatvaraju, vođeni smo prema onome što nam treba i što nas zaista usrećuje.
Rađamo se sa darovima. Samo neki od nas te darove još nisu otvorili! 
Empata vam pomaže da shvatite samoga sebe i pogledate se iznutra. Iznenadiće vas lepota bogatstva skrivenog duboko u vama. Raščistićete prepreke koje su vam otežavale put i naučiti da se usredsredite na dobrotu koja vam je uvek bila na dohvatu. Naučićete da više volite ljude, a sebe da volite NAJVIŠE. To nije ono čemu me je majka učila, a ni većinu vas, ali to je istina. Jer samo onda kada sebe volimo najviše , možemo se ponuditi drugima bez krivice, ljutnje, nestrpljenja ili frustracije. Sebe dajete zato što to želite, ne zato što morate ili zato što je to učtivo.
Empata će vas osetiti i pomoći vam u vašoj potrazi za srećom i za samoljubavlju.
Ja osećam ljubav i zahvalna sam zbog onoga što jesam i onoga što imam.
Napomena: Imajte na umu da nista nije uklesano u kamenu. Sve se menja, mi se menjamo iz trena u tren, pa isto tako I nasa buducnost moze se menjati iz trena u tren. Nasa verovanja I vibracije uvelike deluju na ono sto nam se desava. Kao sto je navedeno na pocetku teksta, sve ovisi o vama I koliko ste vi otvoreni I koliko u to verujete. Sve je relativno ali jedini ko svoju srecu kuje ste vi! Budite svesni relativnosti ali I moci koju vi posedujete. Jer sve na kraju ovisi o vama I vasoj slobodi izbora!
Ukoliko ste se odlucili za Ocitanje, zanima vas neka situacija, ishod, ili potencijalni ishod, potrebno je da me kontaktirate za dalje informacije porukama u inbox-u,skype-savetovaliste888.

Morgan Frimen

Živio sam svoj život na pogrešan način i ne želim da se to dogodi i vama, poručio je glumac
"Više nikad nije bilo dovoljno. Imam 78 godina i verujem da mi nije ostalo još puno vremena. Imam milione dolara u banci, ali ne mogu da kupim zdravlje da spasem svoj život. Imam porodicu i milione fanova širom sveta, ali sada sam sasvim sam. Živeo sam svoj život na pogrešan način i ne želim da se to dogodi i vama", započinje priču slavni glumac Morgan Frimen.
"Poslušajte me i preduzmite nešto ako želite da promenite svoju budućnost. Voleo bih da je meni neko ispričao ono što ću ja ispričati kada sam ja bio mlad.
Novac sam po sebi nije zao. To je samo papir sa procenjenom vrednošću koji nam omogućava da dođemo do drugih stvari koje smatramo vrednim. Ako novac nije zao, šta jeste? Zlo je nesvesna, opsesivna i moralna strast ka tome da želimo više.
Zlo je bezdušna opsesivno-kompulsivna potera za ćupom punim zlata na kraju neke duge koja ne postoji. Zlo je kada imamo etiketu na srcu i duši koju menjamo za finansijski uspeh po svaku cenu. Zlo je kada pokušavamo da kupimo sreću iznova i iznova, ne bivajući svesni da je to samo iluzija koja će jednog dana nestati.
Zamislite da imate sve, a onda sve to izgubite. Zamislite da ste švorc. Nemate ni trunke novca. Jedino rešenje za vas jeste nabavljanje još novca. Nema ničega što stvara lažnu sreću. Ko ste vi sada?
Gde su sada svi oni ljudi koje ste smatrali prijateljima dok ste imali novca?
Oni koji nisu bili s vama zbog novca su vas sigurno već odavno napustili misleći da ste egocentrični kreten.
Zašto?
Zato što vas je vaša beskrajna potera za novcem oslepela i smela sa pravog puta u životu. Da li vas ta činjenica rastužuje? Govorim vam ovo zato što želim da vam pomognem da se promenite.
Ne kažem da ne možete biti finansijski uspešni. Kažem samo da postoji veća svrha u životu od jurnjave za finansijskim uspehom.
Možete se promeniti već danas ukoliko redefinišete svoju verziju uspeha. Možete transformisati svoje oštećene odnose i izgraditi nove. Možete oprostiti sebi i onima koji su vas povredili. Možete postati lider koji će pomoći drugima.
Možete izbalansirati svoje prioritete u životu. Možete isceliti svoj brak i stvoriti jaču ljubav nego što ste mislili da je moguće. Možete postati najbolji roditelj na svetu, ali nemojte čekati da dođete u moje godine. Uvek možete zaraditi još novca, ali nikada nećete moći da vratite vreme.
Svi ćemo jednog dana umreti. Po čemu želite da vas se sećaju? Šta možete da uradite da biste učinili svet lepšim mestom? Koja je vaša prava svrha?
Svi umiremo, ali samo mali broj nas zaista živi. Možete izaći iz senke na svetlost. Stvoreni ste za velike stvari. Stvoreni ste za mnogo više od toga da radite za život.
Vi ste biće koje treba da inspiriše svet i pomogne svima. Hajde da konačno učinimo pravu stvar.
Zakoračite u svet pun istinske ljubavi i konačno ćete shvatiti da je ljubav zapravo ono što ste želeli ceo svoj život.
Samo ljubav, što više i više ljubavi. Nikad se ne predajte, ma kakvi god izazovi da vas zadese u životu. Svet vas danas treba više nego ikad.
Samo sa ljubavlju, saosećanjem, praštanjem i verom u čovečanstvo možemo da porazimo zlo jednom za svagda",
zaključio je glumac.

Tuesday, December 12, 2017

30 STVARI KOJE TREBATE POČETI RADITI SEBI

1. Počnite provoditi vrijeme s pravim ljudima.

– To su ljudi s kojima uživate, koji vas ohrabruju da napredujete na zdrave i uzbudljive načine. Oni vas čine živima i ne samo da vas prihvaćaju onakvima kakvi jeste već također bezuvjetno prihvaćaju i utjelovljuju ono što želite postati.

2. Počnite se suočavati sa svojim problemima.

– Nisu problemi to što vas određuje, već način na koji na njih reagirate. Problemi neće nestati dok nešto ne poduzmete. Napravite što možete, kad možete i priznajte si ono što ste napravili. Tajna leži u malim koracima koji vode u pravom smjeru, centimetar po centimetar. Ti se centimetri računaju i na duge staze se pretvaraju u metre i kilometre.

3. Počnite u pogledu svega biti iskreni sa sobom.

– Budite iskreni u pogledu onoga što je ispravno i u pogledu onoga što je potrebno promijeniti. Budite iskreni u pogledu onoga što želite postići i što želite postati. Budite iskreni u pogledu svakog aspekta svog života, uvijek. Jer vi ste sami sebi jedina osoba na koju uvijek možete računati. Pronađite svoju dušu, svoju istinu, kako biste istinski znali tko ste. Kada jednom to napravite imat ćete bolje razumijevanje o tome gdje se sada nalazite i kako ste do tu došli, a bit ćete bolje opremljeni za osvještavanje onoga gdje želite ići i kako tamo stići.

4. Počnite svoju sreću stavljati na prvo mjesto.

– Vaše su potrebe bitne. Ako dovoljno ne vrednujete sebe i ne zauzmete se za sebe, na taj način sebe i sabotirate. Zapamtite, moguće je brinuti se o svojim potrebama i ujedno se brinuti o ljudima oko sebe. Kada ispunite svoje potrebe, bit ćete daleko sposobniji pomoći onima kojima je vaša pomoć neophodna.

5. Počnite biti, istinski i ponosno, svoji.

– Pokušavajući biti netko drugi za sobom povlači nestajanje jedinstvene osobe koja jeste. Prigrlite tu individuu u vama koja ima ideje, snagu i ljepotu kao nitko drugi. Budite najbolja verzija sebe, pod vašim uvjetima. Iznad svega, budite iskreni prema sebi i ako u nešto ne možete unijeti svoje srce, izađite iz toga.

6. Počnite biti svjesni sadašnjosti i živjeti u njoj.

– Sadašnji trenutak je čudo. Sada je jedini treuntak koji vam nitko ne može oduzeti. Upravo sada je život. Stoga prestanite razmišljati o tome kako će se stvari odvijati u budućnosti. Prestanite razmišljati o tome što se dogodilo ili nije dogodilo u prošlosti. Naučite biti ovdje i sada i iskusite život dok se odvija. Cijenite svijet zbog ljepote koju posjeduje, upravo sada.

7. Počnite cijeniti lekcije kojima vas uče vaše pogreške.

– Pogreške su u redu, one su stepenica k uspjehu. Ako s vremena na vrijeme ne pogriješite, to znači da se ne trudite dovoljno i da ne učite. Riskirajte, spotaknite se, padnite, a onda se ponovo podignite. Cijenite to što ste aktivni, što učite, rastete i poboljšavate se. Značajna postignuća se gotovo po pravilu postižu nakon dugačkog puta punog neuspjeha. Neka od ‘pogrešaka’ koje se bojite može lako biti upravo ona karika koja vam je potreba za vaše najviše postignuće.

8. Počnite biti ljubazniji prema sebi.

– Kad biste imali prijatelja koji s vama razgovara na način na koji vi ponekad razgovarate sa sobom, bi li ste mu dopustili da i dalje bude vaš prijatelj? Način na koji se ophodite prema sebi postavlja standard i drugima. Morate voljeti sebe zbog onoga što jeste ili vas ni nitko drugi neće.

9. Počnite uživati u stvarima koje već imate.

– Problem s mnogima od nas je što mislimo da ćemo biti sretni kad u životu dostignemo određeni nivo – nivo na kojem vidimo neke druge ljude – našeg šefa s lijepim uredom, onog prijatelja od prijatelja koji ima onu ogromnu vilu uz more itd. Nažalost potrebno je neko vrijeme da se taj nivo dostigne, a kad jednom to uspijete u vašem će umu već postojati neka druga odredišta. Na taj ćete način cijeli svoj život provesti u pokušavanju stjecanja nečeg novog bez da se zaustavite i uživate u stvarima koje trenutno imate. Stoga, svako jutro, nakon što se probudite, u miru odvojite neko vrijeme u kojem ćete cijeniti ono gdje se nalazite i ono što imate.

10. Počnite stvarati vlastitu sreću.

– Ako čekate da vas netko drugi usreći, na gubitku ste. Nasmiješite se jer vi možete izabrati sreću. Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Budite sretni s onim što ste danas, a neka vaša pozitivnost inspirira vaše putovanje prema sutra. Sreće se obično nađe kad i gdje je odlučite pronaći. Ako sreću tražite u mogućnostima koje vam se pružaju, u konačnici ćete je i pronaći. Ali ako neprestano tražite nešto drugo, nažalost, to ćete i pronaći.

11. Počnite svojim idejama i snovima pružati šansu.

– U životu nije problem pronaći šansu, već iskoristiti je. Nikad nećete biti sigurni 100% hoće li nešto uspjeti, ali možete biti 100% sigurni da ako ništa ne učinite ništa se neće ni dogoditi. Uglavnom, potrebno je samo pokušati. I bez obzira kako stvari ispale, uvijek bude onako kako treba biti. Bilo da uspijete ili nešto naučite. Win-win.

12. Počnite vjerovati da ste spremni za slijedeći korak.

– Vi ste spremni! Razmislite o tome. Imate sve što je potrebno kako biste napravili slijedeći mali, realni korak naprijed. Stoga prigrlite mogućnosti koje vam se pruže i prihvatite izazove – to su darovi koji će vam pomoći u vašem rastu.

13. Počnite uspostavljati nove odnose iz pravih razloga.

– Uđite u nove odnose s ljudima koji su pouzdani, iskreni i koji reflektiraju vašu osobnost i osobu kakva želite postati. Odaberite prijatelje na koje ste ponosni, ljude kojima se divite, koji pokazuju ljubav i poštovanje – ljude koji uzvraćaju na vašu ljubaznost i predanost. Obratite pažnju na ono što ljudi rade jer je njihovo djelovanje važnije od onoga što govore ili kako ih drugi predstavljaju.

14. Počnite davati šansu novim ljudima koje sretnete.

– Možda zvuči grubo, ali ne morate zadržati svakoga s kojima ste se ikad sprijateljili. Ljudi i prioriteti se mijenjaju. Dok neki odnosi blijede, drugi rastu. Cijenite mogućnost novih odnosa dok prirodno otpuštate stare koji više ne funkcioniraju. Vjerujte svojoj prosudbi. Prigrlite nove odnose znajući da ulazite u nepoznati teritorij. Budite spremni učiti, budite spremni na izazove i budite spremni upoznati nekoga tko bi vam zauvijek mogao promijeniti život.

15. Počnite se nadmetati sa starijom verzijom sebe.

– Budite nadahnuti drugim ljudima, cijenite druge ljude, učite od njih, ali znajte da je nadmetanje s njima gubljenje vremena. Vi se nadmećete samo i jedino s jednom osobom – sa sobom. Nadmećete se kako bi postali ono najbolje što možete. Ciljajte na rušenje vladtitih rekorda.

16. Počnite navijati za pobjede drugih ljudi.

– Počnite primjećivati što vam se sviđa kod drugih i recite im to. Cijeniti druge zbog njihove izvanrednosti vas vodi na dobra mjesta – produktivna, ispunjujuća, mirna mjesta. Budite, stoga, sretni zbog onih koji napreduju. Navijajte za njihove pobjede. Budite otvoreno zahvalni za njihove blagoslove. Kako siješ tako ćeš i žnjeti i, prije ili kasnije, ljudi za koje navijate će početi navijati za vas.

17. Počnite tražiti dobro u teškim situacijama.

– Kada je teško i osjećate se potišteno, duboko udahnite i potražite što ima dobroga u naizgled lošoj situaciji, potražite tračak nade. Podsjetite se kako možete i hoćete ojačati iz tih teških trenutaka. Ostanite svjesni svojih blagoslova i pobjeda – svih onih stvari u vašem životu koje su ispravne. Usredotočite se na ono što imate, ne na ono što nemate.

18. Počnite opraštati sebi i drugima.

– Svi smo bili povrijeđeni vlastitim odlukama ili odlukama drugih. I dok je bol koja iz toga proizlazi normalna, ponekad se zadržava predugo. Bol proživljavamo iznova i iznova i vrlo je teško otpustiti. Oprost je lijek. To ne znači da brišete prošlost ili da zaboravljate što se dogodilo. To znači da otpuštate jad i bol i umjesto toga odabirete učiti iz incidenta i krenuti dalje sa svojim životom.

19. Počnite pomagati ljudima oko sebe.

– Brinite se o ljudima. Vodite ih ako znate bolji put. Što više pomažete drugima to će oni više htjeti pomagati vama. Iz ljubavi i dobrote se rađa ljubav i dobrota.

20. Počnite slušati svoj unutarnji glas.

– Ako vam to pomaže, diskutirajte o svojim idejama s onima koji su vam bliski, ali dajte si dovoljno prostora da slijedite svoju intuiciju. Budite iskreni prema sebi. Recite što trebate reći. Učinite ono što vam srce nalaže.

21. Počnite osluškivati svoju razinu stresa i uzimajte kratke pauze.

– Usporite. Dišite. Dopustite si pauzu, regrupirajte se i nastavite dalje s jasnoćom i smislom. Kad ste najzaposleniji, kratki predah može osvježiti vaš um i povećati kreativnost. Ti će vam kratki odmori pomoći da povratite svoju trezvenost i osvrnete se na nedavne radnje kako biste bili sigurni da su one u skladu s vašim ciljevima.

22. Počnite zamijećivati ljepotu malih trenutaka.

– Umjesto da čekate da vam se dogode velike stvari – brak, djeca, unaprijeđenje na poslu, dobitak na lutriji – pronađite sreću u malim stvarima koje se događaju svaki dan. Male stvari kao što su mirna šalica čaja rano ujutro, prekrasan okus i miris domaće hrane, zadovoljstvo dijeljenja nečega što volite s nekim drugim ili držanje za ruke sa svojim partnerom. Primjećivanje ovih malih zadovoljstava svaki dan, čine veliku razliku u kvaliteti vašeg života.

23. Počnite prihvaćati stvari kada i nisu savršene.

– Zapamtite, ‘savršeno’ je neprijatelj ‘dobroga’. Jedan od najvećih izazova ljudima koji žele unaprijediti sebe i svijet, je prihvaćanje stvari kakve jesu. Ponekad je bolje prihvatiti i cijeniti svijet kakav jest, i ljude kakvi jesu, nego pokušavati sve i svakoga dovesti do nemogućeg ideala. Ne, ne trebate prihvatiti život osrednjosti, već naučiti voljeti i vrednovati stvari kada su one manje od savršenog.

24. Počnite svaki dan raditi na ostvarivanju svojih ciljeva.

– Zapamtite, putovanje od tisuću kilometara započinje prvim korakom. Štogod da je to o čemu sanjate, počnite svaki dan činiti male, logične korake kako biste to ostvarili. Pokrenite se i učinite nešto! Što više radite, bit ćete sretniji. Mnogi od nas u svom životu odluče kako će slijediti svoj poziv, ali samo nekolicina njih zaista počnu raditi na tome. Pod time mislimo na uporno posvećivanje postizanju krajnjeg rezultata.

25. Počnite biti otvoreniji u pogledu toga kako se osjećate.

– Ako vas boli, dajte sebi potreban prostor i vrijeme da prebolite, ali budite otvoreni glede toga. Razgovarajte s onima koji su vam najbliži. Recite im istinu o tome kako se osjećate. Pustite ih da slušaju. Jednostavan čin skidanja ‘kamena sa srca’ je prvi korak prema tome da se ponovo osjećate dobro.

26. Počnite uzimati punu odgovornost za svoj život.

– Budite vlasnik svojih izbora i pogrešaka i budite voljni poduzeti potrebne korake kako bi ih poboljšali. Ili ćete vi preuzeti odgovornost za svoj život ili će to netko drugi učiniti. Ali kad netko drugi to napravi, postat ćete rob njihovih ideja i snova umjesto da postanete pionir svojih. Vi ste jedini koji možete neposredno utjecati na ono što će ispasti od vašeg života. I naravno, neće uvijek biti lako. Svatko ima brdo prepreka ispred sebe. Ali potrebno je preuzeti odgovornost za svoju situaciju i savladati prepreke. Ako odaberete da to nećete, znači da ste izabrali život pukog postojanja.

27. Počnite aktivno njegovati najvažnije odnose.

– Dovedite stvarnu iskrenu radost u svoj život i živote onih koje volite tako da ćete im jednostavno redovito govoriti koliko vam oni znače. Ne možete biti sve svakome, ali možete biti sve nekolicini ljudi. Odlučite se koji su to ljudi u vašem životu i ophodite se prema njima kao da su plemstvo. Nije vam potreban određeni broj prijatelja, već je potrebno da to budu prijatelji u koje ste sigurni.

28. Počnite se koncentrirati na stvari koje možete kontrolirati.

– Ne možete promijeniti sve, ali uvijek možete promijeniti nešto. Gubiti svoje vrijeme, talente i emocionalnu energiju na stvari koje su izvan vaše kontrole je recept za frustraciju, bijedu i stagnaciju. Uložite svoju energiju u stvari koje možete kontrolirati i već sad počnite djelovati.

29. Počnite se fokusirati na mogućnost pozitivnih rezultata.

– Um mora vjerovati da MOŽE nešto učiniti prije nego postane sposoban to zapravo učiniti. Način na koji možete nadići negativne misli i destruktivne emocije je pomoću razvijanja oprečnih, pozitivnih emocija koje su jače i snažnije. Oslušnite ono što sebi govorite i zamijenite negativne misli s pozitivnima. Bez obzira na to kako vam se neka situacija čini, fokusirajte se na ono što ŽELITE da vam se dogodi, a onda učinite slijedeći pozitivan korak naprijed. I ne, ne možete iskontrolirati sve što će vam se dogoditi, ali možete kontrolirati svoju reakciju na stvari. Sve u životu ima svoje pozitivne i negativne aspekte. Hoćete li biti sretni i uspješni na duge staze uvelike ovisi na koji se aspekt fokusirate.

30. Počnite primjećivati koliko ste bogati upravo sada.

– Henry David Thoreau je jednom rekao: “Bogatstvo je sposobnost kušanja života u potpunosti.” Čak i kada su teška vremena, uvijek zadržite pravu perspektivu. Sinoć na spavanje niste išli gladni. Niste spavali na otvorenom. Jutros ste imali izbor odjeće koje možete odjenuti. Jučer niste radili do iznemoglosti. Niste ni minutu bili u strahu. Imate pristup pitkoj vodi. Imate pristup medicinskoj skrbi. Imate pristup internetu. U stanju ste čitati. Neki bi rekli da ste nevjerojatno bogati i stoga se sjetite biti zahvalni na svemu onome što imate