MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Friday, February 2, 2018

TENZIJA, EMOCIJE I DISANJE



Svi smo iskusili tenziju ali kako pokret i disanje pomažu da se ta tenzija otpusti?
Tenzija i energija
Tenzija u mišićima je nakupljena energija koja se nije otpustila. Poznata nam je priča o ‘zadržavanju’ energije na različitim mestima, što znači da je nismo otpustili. Energija želi da bude u pokretu a ne da se taloži. Energija u pokretu – emocija – želi otpuštanje. Ovo možda zvuči kao kvantni odskok, ali emocije su energija u pokretu.
Emocije treba da protiču kroz pokret i da se na taj način otpuštaju. Zato će dobra, duga šetnja da otkloni svu paučinu – i uvek se posle šetnje dobro osećamo. Ili Vas možda trčanje opušta? Da li ste tokom trčanja nastavili sa galamom u glavi, da li ste trčali brzo, što brže, da biste utrošili svu tu neiskorišćenu energiju? Da li su suze preovladale? Da li ste pretrčali kilometre a da niste ni primetili, intezivno razmišljajući o nekom problemu?
Pokret…i patke!
Pokret menja stvari. Menja naše emotivno stanje jer je energija u pokretu. Emocija se prebacuje. Tenzija koja se taloži u mišićima nije ništa drugo nego zadržana emocija. A generalno mi baš i ne praktikujemo otpuštanje emocija – ne kao, na primer, patke!
Obratite pažnju na patke u jezeru, sledeći put kada primetite da se svađaju, udaraju krilima, vrište, a onda se uzdignu, burno izveslaju stopala u vodi, a onda sve prestane u sekundi! Obe patke će okrenuti leđa jedna drugoj, otresti rep i graciozno odveslati u suportnom pravcu. Najvažniji deo: otresu rep. To bukvalno znači da otpuštaju zadržanu energiju iz svog sistema, tako da kada je neprijatnost završena, slobodno nastavljaju svojim putem, ne zadržavajući višak energije od incidenta. Patke to rade jer bukvalno nema svrhe zadržavati tu energiju, ali, na žalost, mi nismo isti kao patke.
Naučiti da se emocije na zadržavaju
Ljudske emotivne interakcije ne idu uvek tako glatko, a još smo manje usavršili otpuštanje emotivne energije incidenata. To je obično propraćeno obrtanjem filma u glavi, ko je šta i kada rekao i tako dalje! Mi tako zadržavamo tu energiju danima, nedeljama, nekada godinama.
Zadržavati tu energiju duže – ponavaljati tu šemu svaki put – to postane normalno, uobičajeno podešavanje u vezivnom tkivu. Ta nagomilana tenzija u vezivnom tkivu podstiče preopterećenost u pokretu što kad tad može da se završi u povredi. Ali mi imamo kapacitet da tu tenziju izbacimo kroz pokret tako da se ne završi u nekim ‘nervnim slomovima’. Ako se nađete u takvoj situaciji, gde zadržavate tenziju, sve što treba da uradite je da duboko dišete.
Disanje
Disanje omogućava otpuštanje energije. Ako je tenzija prisutna, znači da disanje nije harmonično. Tenzija će popustiti kroz duboko disanje. Omogućiće otpuštanje zadržane energije, kao i izduženje i omekšavanje vezivnog tkiva.
Postoji razlog zašto Vam joga instruktor trazi da udahnete u pojedinom trenutku a izdahnete u drugom. Uzdahom potpomažemo pokret tela. Punjenjem pluća vazduhom, prostor u abdomenu se smanjuje – a sa manjim prostorom se povećava pritisak u abdomenu. Ovo svakako pomaže – ne da će Vam zadržavanje daha pomoći da dobijete ‘six pack’ – već što uzdah potpomaže harmoničnijem pokretu kroz taj povećani unutrašnji pritisak.
Sa izdahom, otpuštamo sve što nam ne treba, energiju koja se nepotrebno zadržava. Sa izdahom pravimo mesto za sledeći korak – bukvalno i metaforično. Mi možda naučimo da kontrolišemo disanje na času joge, ali pravi test se nalazi u svakodnevnom životu. Disanje je linija života, opušta mišiće i na mnoge načine nam omogućava isceljenje.

AURA - LJUDSKO ENERGETSKO POLJE ISTORIJA ISTRAŽIVANJA LJUDSKOG ENERGETSKOG POLJA

Danas se govori o energetskim poljima, bioplazmatičnim forumulama, informativnom matriksu. Drevni mistici su se, u svojim različitim tradicimama starim i više od 5 000 godina, na svim delovima zemaljske kugle, nezavisno jedni od drugih, bavili opisivanjem i istraživanjem onog što mi nazivamo aura.
U savremeno doba, kroz koncepte teorije polja, Anštajnove teorije relativnosti, princip paradoksa i holograma, prevazilaženje dualizma, morfogenetsko polje, pogled na multidimenzionalu realnost, svedoci smo prilaženja i prožimanja drevnih duhovnih tradicija i modernih naučnih teorija i istraživanja.

Duhovna tradicija

Pripadnici svih religija i duhovnih tradicija govore o doživljaju ili viđenju svetlosti oko ljudskih glava. Već na egipatskim crtežima mogu se videti prikazi bogova i faraona sa zlatnim ili narandžastim oreolima oko glave. Pogotovo su tako predstavljani solarni bogovi kao što su Ra ili Horus, povezani sa energijama sunca i života.
Indijska duhovna tradicija, koja je stara i više od 5 000 godina, govori o univerzalnoj energiji Prani. Ta univerzalna energija se smatra osnovnim tvar i izvorom celog života. Prema staroj indijskoj legendi svi ljudi su nekada mogli da vide auru. Odatle potiče stavljanje tačke na sredinu čela, kao poziv drugim bićima da pogledaju njihovu auru i vide istinitost, poštenje i ljubav u njihovim mislima, rečima i delima. Budući da odražava naše prave misli, osećanja, zdravlje i energiju, verovali su da aura ne može da laže.
U trećem milenijumu pre Hrista, Kinezi su pretpostavljali da postoji uzniverzalna životna energija koju su zvali Či. Nalik prani, sva materija živa i neživa, sastavljena je i prožeta tom univerzalnom energijom. Či sadrži dva pola snage - jin i jang. Kada su jin i jang u ravnoteži živi sistem je zdrav, kada vlada neravnoteža, nastaje bolesno stanje. U taoističkoj literaturinalazimo mnogo razmatranja o energetskoj anatomiji i delovima koji čine našu auru.
Kabala, jevrejska mistična tradicija koja počinje da se javlja šest vekova pre Hrista, govori o toj istoj energiji kao o astalnoj svetlosti.
Hrišćanskibudistički, egipatski prikazi svetaca i božanstava skoro uvek imaju oslikan oreol oko glave koji označava njihovo prosvetljeno stanje svesti.
Džon Vajt u svojoj knjizi „Buduća nauka" navodi 97 različitih kultura koji spominju aurične fenomene sa 97 različitih naziva.
Pojednostavljeno govoreći, duhovne tradicije objašnjavaju auru, ili ljudsko energetsko polje na sličan način. Razlike su uglavnom u terminologiji i različitim podelama i klasifikacijama. One se baziraju na zakonu „Kako gore, tako dole", pooznatom i kao zakon Hermesa Trismegistasa.
Dakle, mi smo božanska bića nastala iz božanske energije. Da bismo ostvarili božansku kreaciju i evoluciju prolazimo kroz različite faze stvaranja svetova i korespodento njima tela koja funkcionišu i grade određenu razinu postojanja. Najfinija bi bila božanska ravan i božansko telo a najgrublja i najmaterijalnija fizička ravan i fizičko telo. Budući da je ono što je gore - božansko, mentalno, astralno, eterično, pranično telo (kako se već nazivaju u različitim tradicijama) superiornije od fizičkog tela, ono ga obliva energijom, stvara, oblikuje i održava. Po toj analogiji, bilo koji poremećaj nastaje prvo na superiornom nivou pa se tak kasnije manifestuje na fizičkom telu. Naravno i obrnuto. Svako izlečenje prvo počinje na višim ravnima, emotivnom, mentalnom, duhovnom, pa se onda, posle nekog vremena manifestuje na fizičkom telu.
To praktično znači da ako smo dugo u negativnom mentalnom stanju, na primer stahu, brizi, depresiji - što su energije astralnog (eteričnog, mentalnog) a ne fizičkog plana, posledice će se nakon nekog vremena ispoljiti i na fizičkom telu kroz fizički debalans, neravnotežu ili bolest.
Aura - naše energetsko polje - bi prema duhovnoj definiciji odražavala stanje naše superiorne duhovne, mentalne, emotivne, suptilne, pranične energije, koje uslovljava naše fizičko zdravlje i vitalnost.

Naučna tradicija

Kroz istoriju, ideja o univerzalnom prožimanju cele prirode nalazila se u mnogim filozofskim i naučnim idejama. Životnu energiju, koja se opaža kao osvetljeno telo, zabeležili su prvo Pitagorejci 500. godina pre Hrista.Učeni Buarak i Libeo u ranom 12. veku opazili su da ljudska bića imaju energiju koja može da izazove interakciju jedinki koje su udaljene.
Paracelzijus je u srednjem veku ovu energiju nazivao „iliaster" i govorio je da je sastavljen od životne snage i životne materije.
Matematičar Helmont je u 18. veku govorio o univerzalnom fluidu koji prožima celu prirodu i nije ni telesna ni kondenzovana materija vać čist životni duh koji ulazi u sva tela.
Mesmer je istraživao da živi i neživi predmeti mogu biti napunjeni tim fluidom i da tela mogu da šire uticaj jedna na druge na razdaljinu. Tako bi ljudsko polje bilo na neki način analogno elektromagnetnom polju.
Grof Vilhelm Von Rajhenbah je trideset godina eksperimentisao je sa poljem koje je nazvao „odičnom" snagom. Ona je imala mnoge karakteristike slične elektromagnetskom polju koje je opisao Džejms Klark Maksvel u ranom 19. veku. On je tvrdio da ova snaga ima polove koji se privlače kao što se zbiva u magnetizmu. Ovo je vrlo važan aurični fenomen.On je otkrio da odično polje može biti provedeno kroz žicu i da predmeti mogu biti napunjeni tom energijom. Dokazao je da aurični polje može da se iskazuje u prirodi kao fluid i kao svetlostni talasi. Pronašao je da snaga u ljudskom telu proizvodi polaritet i opisao je levu stranu tela kao negativan (-) pol a desnu stranu tela kao pozitivan (+) pol.
U 1911, dr. Vilijam Kilner, doktor medicije je proučavao ljudsko energetsko polje kroz obojene ekrane i filtere. Video je tri zone izmaglice oko ljudskog tela. Pola centimetara širok taman omotač najbliži koži. Omotiač širine 2,5 centimetara više nalik pari koji struji okomito sa tela. I spoljnu luminoznost beskrajnih kontura na oko 15 cm širine. Ova pojava koju je nazvao „aura" se značajno razlikuje od osobe do osobe, zavisno od godina, pola, mentalnih sposobnosti i zdravlja. Pojedine bolesti pokazuju se u vidu nepravilnosti u auri.
Dr. Džordž De La Var Dr.Rut Draun razvili su nove instrumente pomoću kojih je mogla da se otkrije radijacija iz živog tkiva. Džordž De La Var je razvio radioniku, sistem otkrivanja, dijagnoze i lečenja sa razdaljine, koristeći se ljudskim energetskim poljem.
Dr. Vilhelm Rajh, psihijatar i Frojdov učenik, u dvadesetim godinama 19.veka, proučavao je univerzalnu energiju koju je nazvao „orgon". Posebno je proučavao poremećaj toka orgona kroz ljudsko telo sa psihičkim i fizičkim oboljenjima. On je razvio psihoterapeutsku tehniku kojom se oslobađaju potisnuti nesvesni sadržaji formirani kao telesni blokovi. Oslobađanjem tih energetskih blokova rasčišćavaju se negativna emotivna i mentalna stanja i omogućava se orgonu da uravnoteženo teče kroz telo.
Dr. Lorens Bendit i Fab Bendit, vršili su opsežna ispitivanja ljudskog energetskog polja, u tridesetim godinama prošlog veka, i povezivali ih sa zdravljem, lečenjem i razvojem psihe.
Dr. Dora Kunc, koja je godinama lečila i medicinski i putem terapije, govori da kada je vitalno polje zdravo u njemu vlada prirodni nezavisni ritam u kome svaki organ ima eterično polje sa odrovarajućim eteričnim ritmom. Između sfera različitih organa postoji interakcija različitih ritmova kao da se odigrava transfer funkcija. Kada je telo zdravo, ritmovi se transferišu lako iz organa u organ. Međutim, u patološkim slučajevima, ritmovi su kao i nivoi, izmenjeni.
Dr. Džon Pjerakos je razvio sistem dijagnoze i lečenja psiholoških poremećaja bazirajući se na vizuelinim i putem klatna izvedenim opservacijama ljudskog energetskog polja. Kombinujući informacije o energetskim telima sa bioenergetskim psihoterapijskim metodama razvio je proces lečenja koji je nazvao Suštinska snaga. On se koncentriše na probijanje odbrana ega i ličnosti da bi se doblokirala energija tela. Suština programa je da teži da uravnoteži sva tela kako bi se hramonično lečenje izvelo na celoj osobi.
U Japanu, Hiroši Motojama je uspeo da izmeri niske nivoe svetlosti koja je dolazila od ljudi koji su vežbali jogu. On je vršio istraživanja u mračnoj komori koristeći se osetljivom filmskom kamerom.
Dr. Zeng Rongliang sa Lanču univerziteta u NR Kini izmerio je Či energiju koja je zračila od ljudskog tela koristeći se biološkim detektorom napravljenim od žile lista i povezanim sa fotokvantnim aparatom (instument za merenje slabe svetlosti). Ispitivao je emanaciju energetskog polja vidovitog čoveka i Či Gong učitelja. Detektovao je signal koji je zračio u obliku pulsta. Puls iz ruku Či Gong učitelja mnogo se razlikovao od pulsa vidovitog čoveka.
Grupa sovjetskim naučnika sa instituta za bioinformatiku A. Popov, otkrila je da živi organizmi emituju vibraciju na frekvenciji između 300 i 2000 nanometara. Oni su to nazvali energijom biopolja ili bioplazmom. Pronašli su da su osobe koje su sposobne za bioenergetski transfer imaju šire i jače bio polje.
Dr. Valori Hant i drugi sa UCLA univeziteta radili su studiju o efektima rolfinga na telo i psihu. Sinimali su elektrodama postavljenim na kožu električnu aktivnost i upoređivali rezultate sa izveštajima vidovnjaka. Konzistentni oblici talasa i frekvencija odgovarali su tačno bojama koje je navodio vidovnjak. Eksperiment je ponovljen i sa sedam drugih čitača aure.

Plavo250-270 Hz plus 1200 Hz
Zeleno250-475 Hz
Žuto500-700 Hz
Narandžasto950-1050 Hz
Crveno1000-1200 Hz
Ljubičasto1000-2000 Hz plus 300-400; 600-800 Hz
Belo1100-2000 Hz
Ljudsko energetsko polje može se definisati kao sva polja, ili emenacije iz ljudskog tela (elektorostatiku, magnetizam, elektromagnetizam, zvuk, toplotu).
Ljudsko energetsko polje je sastavljeno od čestica prirode i ima pokretljvost sličnu fluidu, kao vazduh i vazdušne struje. Čestice ljudskog energetskog polja su veoma sitne, čak subatomske prema nekim istraživanjima. Kada su napunjene, čestice se kreću u obliku oblaka koje fizičari često nazivaju plazmom. Plazma se smatra stanjem između energije i materije.

LJUDSKA ENERGETSKA ANATOMIJA

Različiti sistemi holističkog lečenja uči da su bolest i zdravstveni problemi posledica poremećaja u toku prane koja teče kroz mrežu energerskih centara, kanala i energetskih polja i koja prodire do fizičkog tela. Oni čine energetsku anatomiju, koja se takođe naziva i energetsko telo, ili jednostavno, aura. Aura je trodimenzionalan oblak prane (čija, univerzalne energije) koji počinje unutar fizičkog tela i isijava na spolja i u svim pravcima, da bi oblikovao spoljni okvir oko tela. Energetska anatomija ima tri osnovna dela.
1. Čakre, centri sile ili transformatori koji uzimaju i distribuiraju pranu.
2. Meridijani, energetski kanali u telu koji prebacuju pranu od jedne do druge čakre kao i obližnjim organima i delovima tela.
3. Višeslojnu auru koja održava i štiti celu energetsku anatomiju.

Energetska anatomija ima četiri osnovne funkcije:
1. da apsorbuje, rasporedi i energizuje fizičko telo pranom;
2. da služi kao kalup ili šablon fizičkom telu;
3. da kontroliše kroz čakre, ispravnu regulaciju prane u fizičkom telu;
4. da služi, prvenstveno kroz zdrave zrake i auru, kao zaštitni oklop fizčkom telu protiv energetske zagađenosti;

Hajde da pobliže razmotrimo strukturu energetske anatomije.

ČAKRE

Različiti duhovni i isceliteljski sistemi govore o različitiom broju energetskih centara u ljudskom telu. Tako na primer, hinduistički sistem, koji se najčešće koristi u literaturi, navodi sedam glavnih čakritaoisti jedanaest a kabalisti deset. Postoje tri tipa čakri: glavne čakre, koje su 8 do 10 centimetara u prečniku; srednje čakre koje su 3 do 5 centimetara u prečniku; male čakre koje su manje od 3 centimetara u prečniku.
Čakre su centri sile, transformatori energije koji uzimaju pranu i distribuiraju je kroz energetsku anatomiju. One su deo eteričnog, astralnog, praničnog tela koji ima svoj korelat u određenim fizičkim organima. Čakre su transformatori prane (čija, univerzalne energije, astralne energije) različitog tipa i finoće u gustu materiji. Ovaj proces je dvosmeran.

MERIDIJANI

Meridijani su energetski kanali u telu. Određeni indijski ezoterični sistemi, kao što su ajurveda i joga, nazivaju te energetske kanale nadiji. Kroz meridijane se prenosi telesna prana, oni nisu isto što nervni sistem, niti teku bilizu nervnih puteva ili drugih fizioloških puteva koje je identifikovala Zapadna medicina - na primer sistem za cirkulaciju ili limfnog sistema. Svi veliki duhovni sistemi u svom teorijskom i praktičnom bavljenju energetskim kanalima navode tri osnovna kanala, središnji - kao najvažniji i obično najviše povezan sa stanjem svesti, ličnim i duhovnim razvojim, zatim, levi i desni kanal koji se određuju kao polaritetni muški i ženski, aktivni i pasivni, topli i hladni, itd.
Telo ima nekoliko velikih meridijana i stotine manjih. Jedan veliki merdijan ide nadole prednjom stranom tela od krune na vrhu glave, dole kroz treće oko, grlenu čakru, srce, prednju čakru solarnog pleksusa, pupak, seksualnu čakru i završava se na perineumu (meka oblast između genitalija i anusa). U kineskom sistemu ovaj meridijan je nazvan funkcionalni kanal. Odgovarajući veliki meridijan na zadnjoj strani tela kreće od perineuma kroz bazičnu čakru, meng mein, zadnju čakru solarnog pleksusa, zadnje srce, grlo do krune. U kineskom sistemu je nazvan vladajući kanal. Onima koji su čitali o kineskom ili taoističkom sistemu, ili su ih praktikovali, upozati su sa ovom kanalima, zato što oni zajedno obuhvataju ono što se ponekad naziva "mikrokosmička orbita" "mali nebeski krug". Mnogi taoistički sistemi sadrže meditacije koja uče praktičare kako da cirkulišu pranu kroz ova dva velika meridijana.
Isti kanal je u Hinduizmu poznat kao Sušimna - kundalini put. Na njemu su smeštene glavna čakre čije potpuno buđenje dovodi do prosvetljenog stanja svesti. U kabali, ovaj kanal se naziva Srednji stub, Stub ravnoteže ili Stub svesti.

AURA

Naša aura je deo univerzalnog energetskog polja. Ako definišemo materiju kao kondenzovanu energiju, univerzalno energetsko polje bi egzistiralo između onog što smatramo da je sfera materije i onog energije. Univerzalno energetsko polje, u različitim spiritualnim sistemima poznato kao prana, či, astralni fluid, eterična svetlost, astralna energija, ima osobinu da prožima celi prostor žive i nežive prirode i sve ih povezuje jedne sa drugima.Njegova gustina varira suprotno od odnosa na razdaljinu izvora. On takođe prati zakone hramonične indukcije i slične rezonance.
Univerzalno energetsko polje pulsira i može se videti, čuti, osetiti, pomirisati i intuitivno prepoznati.
Univerzalno energetsko polje je sinergistično, što znači da simultana akcija agensa zajedno daje veći zbirni efekat, nego suma pojedinačnih delova. Ona stoji nasuprot entropiji budući da ima organizovani efekat na materiju i gradi oblike.
Izgleda da postoji u više od tri dimenzije. Svaka od promena u materijalnom svetu ima kao predhodnicu promenu u univerzalnom energetskom polju. Ljudsko energetsko polje je manifestacija univerzalne energije. Auru možemo da opišemo kao blještavilo koje okružuje i prožima fizičko telo i emituje sopstvene karakteristične zrake.

SLOJEVI I FUNKCIJE AURE

Prema različitim teorijskim modelima aura je podeljena ne nekoliko slojeva. Najčešće se navode tri osnovna sloja aure, koji su nalik slojevima luka i smeštena su jedan unutar drugog.

I. SPOLJAŠNJA AURA

Spoljašnja čaura prane koji takođe počinje unutar tela i širi se oko jedan, do jedan i po metar izvan unutrašnje aure kod zdravog odraslog čoveka. Spoljna aura održava energiju tela. Spoljašnja aura takođe ima funkciju prvog odbrambenog energetskog sloja. Ona pravi kontakt sa energijama koje nas okružuju, prikuplja podatke i šalje informacije dalje u sistem. Ukoliko je zdrava, elastična i vitalna odbija negativne i neuravnotežene energije iz spoljnog okruženja.

II. UNUTRAŠNJA AURA

Unutrašnja čaura prane koji počinje unutar tela i prostire se oko 13-15 centimetara izvan tela kod zdravog odraslog čoveka. Unutrašnja aura se sastoji od prane koja izbija iz čakri i meridijana. Ona je najmaterijalniji vid fine, eterične, pranične energije i može se lako videti posebnim načinom gledanja i veoma jasno osetiti dodirom.
Različiti energetski radovi čišćenja, energiziranja i isceljivanja neravnoteže u toku pranične energije kroz sistem čarki i meridijana, uglavnom se odvijaju radom i manipulacijom sa ovim slojem aure.

III. ZDRAVA AURA

Zdrava aura je sloj oko 60 centimetara dugih zraka ili snopova koji isijavaju iz svih telesnih pora. Kod zdrave osobe ovi zraci su snažni i veoma jasni, ali kod bolesne osobe oni su povijeni i klonuli. Zdrava aura je dinamički aspekt aure i koji odražava opštu vitalnost i snagu cele energetske anatomije.
Pored jednom drugom teorijskom modelu, zasnovanom na finoći prane koju transformišu i distribuiraju čakre, slojevi aure se ponekad nazivaju i telima. Oni omotavaju jedan drugog i prožimaju se sukcesivno. Svaki sledeći sloj sastavljen je od finije supstance i viših vibracija u odnosu na telo koje omotava i prožima. Prema tom teorijskom modelu, različiti slojevi ili tela, su direktno povezani sa čakrama. Na taj način svaki sloj aure ima svoju čakru. Tako je prvi sloj povezan sa prvom čakrom, drugi sa drugom čakrom, itd.
Strukturali slojevi sadrže sve oblike koje ima fizičko telo (unutrašnje organe, krvne sudove, itd.) kao i dodatne forme koje fizičko telo nema. Postoji vertikalni protok energije koji pulsira gore i dole poljem u ravni kičmenog stuba. On se proteže i spolja iza fizičkog tela, iznad glave i ispod repnog dela kičme. Pranična energija se kreće nadole kroz krunsku čakru i kičmeni stub, oblivajući sistem čakri i meridijana - što se ponekad naziva nebeski ili božanski tok. Ona takože uvire kroz noge u baznu čakru i penje se nagore kičmenim stubom - što je u nekim sistemima poznato kao pravac zemljaljske prane. Na nivou čakri, stvaraju se spiralni tokovi energije, nalik levku, koji se nazivaju vrtlozi čakri u polju. Izuzev krunske i bazne čakre, sve ostale glavne čakre su dvostrane, odnosno imaju svoj prednji i leđni deo, koji se razlikuju u pogledu funkcija za koje su nadležni.

DOBROBITI ČITANJA I PERCEPCIJE AURE

Budući da je aura složeni fenomen, danas se njeno očitavanje može vršiti različitim aparatima koji se baziraju na prepoznavanju elektro-fotonskih i elektro magnetnih vibracija. Takođe postoje i specijalne naočare i različite tehnike fotografisanja aure, od kojih je najpoznatija takozvana Kirilijanova fotografija. Rezultati koji se dobijaju ovakvim merenjima su veoma tačni i mogu da ukažu na dominantnu boju aure, snagu i jačinu njenih slojeva i takođe na zdravlje ili na tendenciju ka slabljenju i oboljenju izvesnih organa.
Najprostiji i najdrevniji metod je da jednostavno naučimo da vidimo svoju auru i aure drugih ljudi, životinja, prirode i neživih predmeta. Tahnika gledanja, ili čitanja aure, kako se najčešće naziva, je na osnovnom nivou veoma jednostavna i njome se može ovladati vrlo brzo. To je sasvim lako. Svako može da vidi auru u izvesnom stepenu. Pogotovu deca imaju veoma izraženu sposobnost da osete i vide auru. Za nakoliko sati možete da ovladate metodom kojom svojim očima vidite blještavo belu auru oko sebe, predmeta ili ljudi, njeno prostiranje, debljinu i luminiscenciju. Za tačno prepoznavanje boja i slojeva aure kasnije je potrebno nešto više rada i vežbe.
Tehnike čitanja aure se baziraju na pojačavanju senzitivnosti naših očiju i na proširivanju opsega percipiranih vibracija iznad vidljive svetlosti. To može da se ostvari korišćenjem i treningom perifernog vida, produženim gledanjem izloženog objekta i produbjivanjem procesa vizuelnog opažanja u mozgu, koji se bazira na ojačavanju komunikacije između leve i desne moždane hemisfere.
Drugi najčešći način percepcije aure je razvojem taktilne osetljivosti. Većina ljudi, nakon samo malo vežbe, može da razvije osetljivost ruku za opažanje aure. Poznato je da se na dlanovima nalaze, srednje čakre, koje su nazvane i "isceliteljske čakre". Aura može da se dodirne! Budući da je unutrašnji sloj aure najmaterijalniji vid pranične energije mi dodirom možemo da ga osetimo njena svojstva, debljinu, kvalitet i zdravlje. Opažanje aure i drugih delova energetske anatomije dodirom uglavnom razvijaju i koriste isceliteljski sistemi kao što je Bioenergetika, Reiki, Isceljujući dodor, Akupresira, Pranično lečenje, taoistički sistemi baratanje energijom kao što je Či Gong, itd. Oni svoje napore usmeravaju na manipulacijom praničnom energijom - čišćenje zagađenih ili nagomilanih područja koja su u neravnoteži, razbijanje i otvaranje energetskih blokova, energiziranje iscrpljenih ili stagnirajućih delova energetske anatomije i uravnotežavanje praničnih tokova. Zbog toga, čitanjem aure i sposobnošću da se ona percipira taktilo ili na drugi način mogu da se ostvare mnoge dobrobiti:
- Određivanje opšteg energetskog stanja osobe na osnovu prvog sloja aure koji govori o snazi, kvalitetu i količini životne energije.
- Utvrđivanje domimantne čakre koja određuje tip ličnosti, odnostno dominantni način funkcionisanja ličnosti.
- Na osnovu drugog sloja aure mogu da se očitavaju dominantna emotivna stanja, mentalne forme i raspoloženje određene ličnosti.
- Na osnovu dijagnosticiranje stanja pojedinih delova energetske anatomije, kao što čakre i meridijani, a u vezi njih i funkcionisanje različitih organa, dolazimo do značajnih informacija o zdravstvenom stanju. Pregledom aure može da se vidi kvalitet energije pojedinih čakri i organa, njihova zaprljanost, iscrpljenost, prepunjenost ili blokiranost neuravnoteženom energijom.

Energetska medicina je široka oblast metoda alternativnog lečenja koja koristi univerzalnu životnu silu kao primarni isceljujući modalitet. Najpoznatije su metode či gong, reiki, isceliteljski dodir, akupunkutra, akupresura itd. U energetskoj medicini dobro zdravlje je posledica ispravnog i lakog toka pranične energije kroz telo, dok su zdravstveni problemi ili oboljenja rezultat nedostatka ili blokade ove energije. Energetska medicina tipično uključuje neke metode povećanja ili stimulacije količine životne sile u telu da bi se podstaklo izlečenje. Svaki od ovih sistema uči polaznike da osete poremećaje u auri, da bi mogao da postavi tačnu dijagnozu i kasnije izvede različite tehnike energetskog čišćenja i energizacije određenih oblasti ili cele aure.

BOJE AURE

Vrlo često se u literaturi navodi da svaki čovek ima određenu boju aure. To i jesti i nije tačno. Stvari stoje na sledeći način. Svaka čakra, a ima ih od 7 do 12 velikih i glavnih (u zavisnosti od klasifikacionog sistema), dvadesetak srednjih i stotine manjih čakri emituje svoj tip energije koji se opet prepoznaje kao određena boje. Različiti sistemi povezuju različite boje sa različitim čakrama i nivoima vibracije, ali se svi uglavnom slažu oko sedam boja glavnih čakri. Razvijanjem auričnog vida obično se prvo vidi prvi sloj aure koji označava opšte zdravlje i vitalnost osobe, zatim dominantnu boju aure, koja označava tip ličnosti i nakon toga promenljivi drugi sloj aure koji nam ukazuje na preovladavajuće mentalno stanje, osećanje ili raspoloženja u kome se ličnost nalazi. Osoba koja je izvrsno razvila čitanje aure može da vidi sedam slojeva aure (ponekad i više) od kojih je svaki povezan sa određenom čakrom i energetskim telom.
Kada osoba razvija aurični vid ona prvo počinje da vidi takozvani prvi sloj aure. Preko njega se očitava zdravlje i opšti nivo vitalne energije. Zbog roga se on najčešće povezuje sa zdravim zracima. Prvi sloj se najbolje vidi oko glave i ramena ali se može videti oko celog tela. On je se obično opaža kao 20-40 centimetara širok blještavo beli pranični omotač oko tela. Prvi sloj aure može biti tanji ili deblji, ravnomerno širok ili različite širine na različitim delovima tela. Njegova beličasta boja može da ide ka žućkasto zlatnoj, ka boji blede lavande ili električno plavoj. Ukoliko je prvi sloj aure neravnomeran, zaprljan sivim flekama, ugasle boje ili veoma tanak to može da ukaže na iscrpljenost ili telesnu bolest.
Dominantnu boju aure određuje ona čakra koja je najjača i koja ima najveću sposobnost i kapacitet da prima, transformiše i emituje energiju. Ta praktično znači sledeće. Ako ste pretežno emotivac i sve prvo doživljavate srcem i kroz osećanja, verovatno je da će dominantna boja vaše aure biti zelena, budući da je to boja srčane čakre. Dominantna boja aure nam pre svega govori koji je neko tip ličnosti, da li je pretežno aktivan i materijalan, emotivan, krativan ili intelektualan.
Pored dominantne boje aure svako od nasi ima jednu ili dve jake boje aure. To su one dodatne čakre ili psihičke sposobnosti koje najčešće koristimo i u kojima imamo jak lični oslonac. Kada se posmatra aura određene osobe, to je obično sledeća boja koja se vidi kao nešto tanji sloj u okviru dominantne boje, ili se ta boja meša i prepliće sa domiantnom bojom aure.
Promenljivi sloj aure se obično opaža iznad dominantne i može biti čak i deblji od nje ako se osoba trenutno nalazi u veoma intenzivnom mentalnom ili emotivnom stanju. On ukazuje na stanje u kome se osoba trenutno nalazi.
Na primer: Recimo da je vaša dominantna boja aure zelena, što govori da ste pretežno emotivni tip ličnosti koji prvenstveno reaguje srčanom čakrom, a sada se nalazite na predavanju koje mentalno pratite i težite da razumete i pomite određene apstraktne koncepte. U tom slučaju dominantna boja vaše aure će ostati zelena, ali će drugi sloj biti plavičast zbog preovladavanja intelektualnih i komunikativnih procesa koji se vezuju za grlenu čakru. Hajde sada ukratko da razmotrimo boje aure, njihovu vezu sa određenim čakrama, tipovima ličnosti i mentalnim stanjima.
Crvena boja se nikad ne vidi kao dominamtnu boju aure. Ona sve vezuje za baznu čakru i predstavlja našu životnu energiju, opštu vitalnost i stanja u kojima je aktiviran instikt za preživljavanje, takozvane beži ili bori se situacije. Kad je neko veoma agresivan, uplašen, pod iznenadnim snažnim stresom i navalom adrenalina, tada njegova aura postaje crvena.
Narandžasta boja je boja osoba koje svet posmatraju na pretežno kreativan način. To je boja umetnika, stvaralaca i duhovitih ljudi i povezuje se sa sakralno-genitalnom čakrom. Kada se ispolji u promenljivom sloju aure ukazuje na jaku seksualnu ili kreativnu energiju.
Žuta boja se odnosu na čakru solarnog pleksusa. Ona je dominantna boja ljudi koji su uravnoteženi, samosvesni, humani, i obično poseduju isceljujuću energiju. Kada smo mirni, sigurni u sebe, zadovoljni, osećamo se uspešni i saosećajni prema dugim ljudima, naša aura postaje žuta.
Zelena boja aure se vezuje za srčanu čakru. To je dominantna boja osoba koje su pretežno emotivne u svom doživljavanju sveta. Kada smo preplavljeni osećanjima ili ih delimo se drugim ljudima naša aura postaje zelena.
Plava aura odgovara boji grlene čakre. Staložene, mirne osobe sa pretežno intelektualnim i racionalnim posmatranje života i sveta oko sebe imaju plavu boju aure. Kada smo relaksirani, smireni, spokojni ili u mentalnim procesima kao što su na primer, učenje, slušanje, razmišljanje, čitanje, analiziranje, itd, naše aure postaju plava.
Indigo boja je boja trećeg oka ili čeone čakre. Ona se veoma retko viđa kao dominantna boja aure. Indigo boja je prisutna kod neke veoma nadarene dece do sedam godina i kod prosvetljenih ljudi i ljudi potpuno posvećenih duhovnom radu. Kada smo u dubokom skladu sa sobom, ispunjeni ljubavlju i harmonijom, kada se molimo ili meditiramo, mislimo o uzvišenim stvarima, tada naša aura postaje indigo boje.
Postoje i druge boje aure - ljubičasta, zlatna, ružičasta, tirkizna, smeđa i tako dalje, koje su specifične za određena stanja, mentalne, emotivne i duhovne procese.
Aura ne može da laže. Pored domimantne boje i jakih boja na auri se vide boje koje otrivaju naše raspoloženje, trenutnom mentalno i emotivno stanje, zdravlje tela i našu ličnu snagu.

LITERATURA



• Barbara En Brenon, RUKE KOJE LEČE, Vodič kroz lečenje bioenergijom, Peko Živković
• Dr. Barbara Bauers, Koja je boja vaše aure, Esotheria, Beograd 2002
• Craig Hamilton Parker, Opening to the other side,
• Goran Tešić, Aura, bioenergija, radiestezija, meditacija, Desire
• Maja Mandić Marković, Čitanje aure (interni materijali za seminar)
• Maja Mandić Marković, Aura - naše blještavilo duginih boja, Alternativna medicina
• Stefan Ko i Erik B. Robins, Isceljujuća moć, Moć knjige, Beograd, 2005.
• Ted Andrews, How to see and read the aura, Lewellyn, 2002
• W.E. Butler, Kako se čita aura, Dragan Srnić, Beograd, 1990.

Otvorite čakre- oslobodite energiju!


Reč „čakra“ potiče iz sanskrita i znači „točak“, a predstavlja energetski centar na ljudskom telu. Postoji sedam glavnih čakri i mnogo sporednih, koje su raspoređene po čitavom telu.
Čakre su energetski centri koji odgovaraju akupunkturnim tačkama i prostiru se duž meridijana ili energetskih kanala.
Svaka od čakri predstavlja most koji spaja četiri naša tela – fizičko, astralno, mentalno i duhovno. Čakre su tesno povezane s nervnim sistemom i upravljaju protokom energije.
– Svaka čakra povezana je s određenom endokrinom žlezdom i kontroliše određenu grupu organa. Kada je energija blokirana u nekoj čakri, javljaju se poremećaji u radu organa – objašnjava Ružica Bogićević, reiki master i floriterapeut.
Prva čakra – Muladhara
Boja: crvena
Ona je baza u sistemu čakri i naziva se korenskom čakrom. Predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom, dom, životni prostor, brigu za potomstvo, a nalazi se između kičme i trtične kosti.
Ako je zatvorena: Pratiće nas osećaj izgubljenosti, nepripadanja, možemo imati finansijskih problema, stalno se osećati iscrpljeno, a temeljni osećaj koji ćemo imati biće strah.
Rešenje: Da bi se ova čakra uravnotežila preporučuje se meditacija, odlasci u prirodu, igranje s decom, bavljenje sportom ili jogom, sađenje biljaka u vrtu, nošenje crvene odeće…
Druga čakra – Svadhisthana
Boja: žuta, zlatnožuta
Druga čakra je sakralna, povezana je s elementom vode, te se smatra sedištem kreativnosti. Predstavlja razmnožavanje, izražavanje seksualne energije, kreativnost, samopouzdanje, a nalazi se u predelu bubrega i reproduktivnih organa.
Ako je zatvorena: Zatvorena dovodi do menstrualnih poremećaja, frigidnosti, tegoba sa bubrezima ili bešikom, infekcije mokraćnih kanala...
Rešenje: Za uravnoteženje ove čakre preporučuje se meditacija, plivanje, dugo tuširanje, vožnja biciklom ili šetnja uz more ili reku.
Treća čakra – Manipura
Boja: narandžasta
Ova čakra naziva se solarni pleksus ili „grad blistavih dragulja“ i predstavlja naše središte moći, karijeru, moć, samokontrolu, volju, raspodelu životne energije u telu... Smeštena je u predelu pupka.
Ako je zatvorena: Ova čakra se blokira zbog osećaja stida i gneva. Ako dođe do poremećaja, nastaju želudačni problemi, bolesti jetre, slezine i žuči, dijabetes, problemi s varenjem, bolna leđa, artritis...
Rešenje: „Čega se stidite? Čime ste razočarali sami sebe?“, „Na koga ste zapravo gnevni i zašto?“ neka su od pitanja na koja možete meditirati.
Četvrta čakra – Anahata
Boja: zelena
Ovo je srčana čakra koja je odgovorna za ljubav prema sebi i drugima, primanje i davanje, a nalazi se u predelu grudnog koša.
Ako je zatvorena: Srčanu čakru blokira osećaj velike tuge, a osoba je tada sklona stvaranju negativnih misaonih obrazaca, sumorna je, posesivna, ljubomorna i sebična.
Rešenje: Swami Saradananda u svojoj knjizi „Čakre“ preporučuje meditaciju na ružu za otvaranje srčane čakre, odnosno za zacelivanje trauma. Nakon što sednete u udoban meditacijski položaj, zagledajte se u ružu koju ste stavili pred sebe i udahnite njen miris.
Peta čakra – Vishuddh
Boja: plava
Grlena čakra je odgovorna za komunikaciju sa sobom i drugima, iskazivanje emocija, naše ostvarenje kroz glas, kreativno bavljenje karijerom...Nalazi se u predelu grla.
Ako je zatvorena: Kada je u neravnoteži, možemo patiti od preteranog pričanja tokom kog ne govorimo ništa značajno, ogovaranja, pušenja, alkoholizma...
Rešenje: Jedan od mogućih načina prevladavanja blokade jeste pisanje pisma detetu u nama. Pismo treba napisati rukom i u njemu izraziti šta mislimo o sebi u vremenu u kojem smo bili povređeni kao dete.
Šesta čakra – Ajna
Boja: ljubičasta
Čeona čakra ili treće oko odgovorna je za intuiciju, mudrost, maštu...
Nalazi se na sredini čela, između očiju, a snabdeva energijom mali mozak, lice, oči, uši, nos, hormone, hipofizu, nervni sistem.
Ako je zatvorena: Fizički pokazatelji poremećaja su glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, upale sinusa, ušiju, očiju, bolesti nervnog sistem.
Rešenje: Swami Saradananda preporučuje meditaciju na sveću kako bismo ojačali ovu čakru.
Sedma čakra – Sahasrara
Boja: bela, lila
Ovo je krunska čakra. Odlikuje je povezanost sa kosmosom, duhovna snaga, religioznost, vera, samoispunjenje, a nalazi se na vrhu lobanje.
Ako je zatvorena: Dovodi do preterane samoživosti, pa se teško povezujemo s drugim ljudima.
Rešenje: Da biste odblokirali ovu čakru, trčite, radite kardio vežbe, jogu, meditirajte.

Monday, January 29, 2018

VI



Nema dva ista čoveka na ovoj planeti. Svaka osoba je remek delo kreatora i potpuno unikatna. Savremeni život nam je na pleća natovario težak teret, vrednosti, način života, modu, tradiciju; sve je to nešto što neki misle da treba slepo pratiti da bi se „uklopili“ u društvo. Mnogi od nas na to i ne misle.
                   Nosi nas struja dok nas nešto stvarno ne protrese i natera nas da zastanemo i da se upitamo: jesam li ja stvarno ovo? Da li je ovo što ja zaista hoću? Da li ovo pruža zadovoljstvo? Kakvo značenje sve ovo ima?
                   Naše viđenje dobrog i lošeg ponašanja počinje u našoj ranoj mladosti i dalje se razvija u skladu sa vaspitanjem i okolinom. Uobičajeno je na većini mesta u svetu da žalimo kada neko koga volimo umre. To, međutim, nije tako u svim kulturama. I sama sam bila svedok tome u Africi, gde sam kao dete odrastala.
                   Naš prvi komšija bio je jako bolestan. Bio je na početku svojih 50 - tih godina, profesor na „Makerere“ univerzitetu u Kampali, Uganda. Nismo ga dovoljno poznavali lično, ali smo bili bliskiji sa njegovom ženom - fina osoba i dobra susetka koja se veoma ponosila svojim mužem i njegovim radom. Imali su odraslu decu koja su često bila sa njima. Jedne rane večeri začula se muzika i pesma iz njihove kuće. Čuo se glasan smeh. Pretpostavili smo da slave nekome iz kuće rođendan i dalje nismo obraćali pažnju.
                   Sutradan, naša susetka je došla sa najstarijim sinom. Izvinila se zbog muzike i upitala da li nam je smetala. Odgovorili smo „ne“ i da smo pretpostavili da imaju „žurku“.
                   „O, da, slavili smo, jer je moj profesor otišao na onaj svet“- rekla je ona. Prvo smo mislili da ne čujemo dobro i samo smo je začuđeno gledali. Tada se setila da razgovara sa ljudima iz druge kulture, nasmešila se rekla: “Oprostite, trebalo je da objasnim. Kada neko umre, naročito posle duge i teške bolesti, radujemo se, jer znamo da je to kraj mukama i da je njihov duh slobodan i da mu je dobro na mestu odakle smo svi došli. Da, on će nam nedostajati, ali bilo bi sebično i grubo da zadržavamo nekoga  ko bi zbog toga dalje patio, kad već ne može da bude bolje. Bilo je vreme da njegova duša ode, te mi proslavljamo ponovno rođenje u Duhu, gde je naš dom.“
                   Eto, tako oni doživljavaju smrt. Tako ih uče od malena, i mada im pokojni nedostaje, znaju da je to proces koji mora da se desi i njihovo poimanje smrti im olakšava njeno prihvatanje.
                   Ovo je bio samo jedan primer kako ono čemu nas uče utiče na naša uverenja i pomaže ili odmaže u raznim životnim situacijama. Da su se ovi ljudi našli u Evropi, i počeli da pevaju i igraju jer im je neko voljen iz porodice umro, verovatno bi ih proglasili ili ludima ili bezosećajnima. Društvo ne bi dalo prestrog sud, ali ne bi ni zastali da se upitaju ZAŠTO se ovi ljudi tako ponašaju. Kao što se kaže -„Kad nešto ne ide, ne ide“ - tako se ne treba ponašati.
                   Lepota rođenja na ovoj Zemlji je, između ostalog, mogućnost da postanemo ono što želimo. Mi smo u procesu POSTAJANJA onoliko dugo koliko to želimo. Kad jednom shvatimo da možemo birati ono u šta verujemo, kako da živimo svoj život i šta želimo - mi smo slobodni. To nije lagan korak, pošto se konvencije teško slamaju. Moramo da imamo želju da budemo sami sebi autentični, a ta želja treba da bude jača od straha da nas neće prihvatiti. Mi smo mnogo više od onoga čemu su nas učili: dete svojih roditelja, roditelj svoje dece, lekar, pisac, vatrogasac, muž, član crkve ili političke partije itd. Verovanja koja smo nasledili rođenjem stvaraju naše vrednosti kao i oblike prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Ono što je u jednoj kulturi prihvatljivo, u drugoj nije, kao što smo videli. Isto pravilo važi za porodice: ono što je u mojoj porodici prihvatljivo, u vašoj možda nije. Tako neprestano upoređujemo i osuđujemo i pokušavamo da se uklopimo u nešto što je prihvatljivo, da ne bi odskakali na bilo koji način.
                   Biti pravedan prema sebi, živeti autentičan život, ne znači kršenje svih pravila. To samo znači da pratite samoga sebe, slušate svoje srce i verujete mu. Ako želite da nastavite svoje studije, a cela vaša porodica kaže da je to u vašim godinama glupo, šta ćete uraditi? Ako shvatite da se ne slažete sa onim što vaša crkva propoveda, hoćete li i dalje da budete njen sledbenik samo zato što drugi to očekuju od vas? Ako poželite da napišete knjigu i osetite da svetu imate nešto da kažete, hoćete li napustiti taj san samo zato što vaši prijatelji kažu da je to traćenje vremena? Pa, ako idete stazom manjeg otpora i pokušavate da radite šta drugi misle da je bolje za vas, to se zove „neverstvo prema sebi samom“. Ne može vas usrećiti život po tuđem receptu. Njima verovatno treba odobravanje drugih za sve što rade, takođe. Oni se ne ponašaju tako zato što vas ne vole, već zato što su naučeni da rade tako da izgledaju „normalno“ u očima društva, ma kako se zbog toga loše osećali. Prirodno, oni i vama žele taj lakši put, i tako i vi idete protiv vetra!
                   Teško je. Na početku. Prvi korak je uvek težak. Ali kad jednom iskusite predivan osećaj SLOBODE da budete VI, postaje lakše i smer vašeg života se menja kad počnete da ga kreirate prema svojim verovanjima. Stara poslovica koja kaže da ne možete sve zadovoljiti je apsolutno tačna. Vic je u tome što to niko i ne očekuje od vas! Usrećite sebe čuvajući svoj integritet, svoje pravo da odlučite ko ste, u šta verujete, živeći život u kome poštujete sebe, slušajući svoj unutrašnji glas. Odgurnite svoj Ego i slušajte svoju dušu. Ona vas nikada neće odvesti na stramputicu pošto je vaše najveće dobro njen cilj. Prateći svoju dušu dobićete nov, divan pristup životu i svi oko vas će dobiti želju da se razvijaju i uče. Želju da budu ono što jesu bez straha od odbacivanja. Oni koji odbacuju su oni koji se najviše plaše. Prema tome, živeći život tako što ste odani sami sebi je način da im pokažete da nema razloga za strah i da je sloboda samo na korak daleko!
                   Ne morate ništa da pokušavate. Lepota vaše jedinstvenosti baš je u toj jednostavnosti. Vi ste Vi. I to je sve što ikada treba da budete. Sijajte!



PUŠTANJE



Nekad je teško pustiti. Ljude, osećaje, ljubimce, bol...
                   Mi smo dužni da zastupamo sami sebe, ono što stvarno osećamo, da pokaŽemo kakvi smo u suštini, bez obzira na mišljenje sveta.
                   Na dan kada je moj otac napuštao ovaj svet, sedela sam na krevetu pored njega, držeći ga za ruku. Bio je tu, ali kao da nije. Očiju otvorenih, ali kao da je gledao nešto što mi ostali nismo mogli videti i ja sam osetila njegovu potrebu da ode. Ali se držao ovog sveta. Zato što je obećao. Obećao je svojoj porodici da će se boriti protiv raka, da će učiniti sve da ozdravi. Ali njegova duša je završila svoju misiju ovde. Njegov posao je bio završen i njegova Suština je žudela  da se vrati u Večnost i da se odmori. To sam uvidela tokom poslednje nedelje dok sam sedela pored njega i gledala ga. Video je oblike, čuo pesme, šaputao i ja sam znala da je spreman za odlazak. Probudio se iz neke vrste dubokog sna, okrenuo glavu prema meni i rekao: “Toliko je lepo .. divno..“
                   Znala sam o čemu govori. Imao je vizije tih dana, vizije prijatelja i porodice koja ga čeka s one strane, pokazujući mu Zemlju večitog leta koja ga čeka i gde je dobrodošao.
                   Toga dana,  poslednjeg na ovom svetu za njega, promenila sam svoje molitve. Prestala sam da molim Boga da ga pusti da ostane sa nama i živi. Molila sam Boga da učini ono što je najbolje za mog oca, šta god to bilo. Shvatila sam da patim zbog njegove patnje i svog straha kako ću dalje bez njega. Bila sam sebična i shvatila da moram da ga oslobodim. Nagla sam se, poljubila mu čelo i rekla: “Idi , tata. Ako te zovu, treba da ideš. Mi ćemo biti dobro. Volim te.“ Mama je uradila isto i desilo se nešto vrlo čudno, okrenuo je glavu i pogledao me s ogromnom ljubavlju, još je u meni taj osećaj. Tada je pogledao mamu i svog brata i „prešao“.
                   Bilo je to iskustvo koga sam se uvek plašila, strah od toga kako ću kad mi umru roditelji, panika da ću biti „ostavljena“. Ali sada sam osećala nešto čudno, nešto neočekivano usred tuge i bolnog shvatanja da on, onakav kakvog smo ga znali, više nije tu, osetila sam OLAKŠANJE. Što je miran, što ga ne boli i što nema straha.
                   Čekao je da ga pustimo i da mu to bukvalno saopštimo. Bio je spiritualan, zamolili smo ga da nam javi da je dobro kada pređe tamo, nikada nismo ni sumnjali da mu neće biti dobro. Ono što je bilo teško bilo je upravo to PUŠTANJE, jer je za to potreban veliki napor i duboko shvatanje života i smrti i kako UNIVERZUM dela.
                   Srećna sam što mogu da kažem da je moj otac komunicirao sa mnom posle svog prelaska u Večnost, a neverovatan je bio njegov izbor reči pri opisu svog odlaska.
                   Obratio mi se preko divnog medijuma, rečima koje nikad neću zaboraviti: “Tvoj tata kaže da si mu pomogla da pređe. Poljubila si ga i podstakla da ide. I rekla si da ga voliš. To je bio trenutak puštanja i on je prešao na onu stranu.“
                   Puštanje je teško, ali i olakšavajuće. U svakoj situaciji, sa bilo kim, ne mora biti smrt u pitanju, nju sam iskoristila kao najdrastičniji primer, pošto sam nedavno imala i druge gubitke i pomogla drugima da se izbore uz pomoć mog ličnog iskustva.
                   Ljudi dolaze i odlaze, ostavljaju trag ili ne, ali mi treba da cenimo svakoga od njih, i kada naučimo svoju lekciju ili oni nauče nešto od nas, dešava se da treba da se povučemo. Ne mora da bude tako, ali slušajte svoju dušu. Njenom šapatu uvek treba da verujete. Ako nekoga pustite ne znači da prestajete da ga volite, to samo znači da više niste na istoj frekvenciji, a to nije ničija krivica. To je jedan od načina kako raste duša. Puštanje može da pomogne ozdravljenju i vas samih i drugih. Zahvalite im na nekadašnjem prisustvu u vašem životu, za ono što ste naučili, blagoslovite ih i  oslobodite.
                   Ovde smo jako kratko. Iskustva koja doživljavamo i ljudi koje srećemo su dragoceni za razvoj naše duše. Put kojim idemo može da bude divan, ako pažljivo osluškujemo, povremeno se osvrnemo oko sebe  da se zadivimo novom danu koji se rađa. To se mi svakodnevno rađamo sa Suncem i mi sami osvetljavamo svet svojom jedinstvenom lepotom.
                   Završiću divnim stihovima jedne pesme:

„Neka svaki izlazak Sunca bude radost
Kao i njegov zalazak
Predajem se bez ograničenja
Bez objašnjenja
Bez pitanja ZAŠTO
Sve upijam i puštam da teče kroz mene
Puštam muziku da govori,
Puštam muziku da govori“.


MANIFESTUJTE VAŠE MISLI U REALNOST



                   Dakle, ključ je da zađete što dublje u sebe i shvatite jedno: a to je da smo  mi, svi drugi i ceo svemir jedno... to se može ostvariti ako se fokusirate na istinsko Ja, koje je večno i koje uvek jeste. To je ključ ogromne moći. Naše pravo Ja je mnogo moćnije i veće od linearnog dela koji nas definiše i čini. Naša podsvest stvara realnosti našeg života, koje percipira naša linearna svesnost. Podsvesni um je ono što čovek jeste, dok je svesni um ono što čovek zna, odnosno misli da jeste. Raj se nalazi unutar svakog čoveka, a ne izvan. Rajsko kraljevstvo nalazi se unutar područja dubokog podsvesnog. Raj se nalazi unutar, a ne izvan... vi imate krajnju moć. Moć božanskog, moć da energizujete i manifestujete misli u realnost. Samo ste vi oni, koji mogu da promene vas. Niko drugi to ne može, niti će to neko učiniti za vas. Može da pokuša, ali jedino vi to možete. Ono što neko drugi može da učini za vas je da vam pokaže put, da vam da poruku, ali od vas zavisi da li ćete da krenete tim smerom i to poslušate. Poruka je suština. Onaj koji poručuje je nebitan.
                   Misli koje imamo definišu vrstu svemira koju iskušavamo, između bezbrojnih mogućih budućnosti koje se nalaze u večnom kvantnom polju. Putem naših misli utičemo ne samo na rad i koordinaciju ćelija, na naše fizičko zdravlje, već i na kompletnu realnost koju proživljavamo, uključujući i misli drugih ljudi... Svaki čovek u sebi nosi podsvesno kraljevstvo koje je povezano sa kolektivnom podsvešću svih kreacija. Svi smo mi delovi podsvesnog sveta koji čini mnogo više od regulacije bioloških procesa, ono projektuje kompletnu realnost koju iskušavamo.
                   Verovatno su vam ovo interesantne postavke, ali vas sigurno interesuje što vi, kao individua možete da uradite kako biste kreirali svoju realnost. Sada ću ponoviti već ranije rečeno, jer je od najveće važnosti:
                   Najviši deo vas, vaša unutrašnja, najdublje podsvesno jezgro stvara, projektuje i manifestuje vašu realnost na temelju misli koje imate o sebi, drugima, životu i svetu uopšte. Što ste bliži (svesni ) tom jezgru, to će ono sve više davati pažnju vašim svesnim mislima i manifestovati ih kao realnost. Što ste bliži tom jezgru, to će se one brže i moćnije manifestovati. Ovo je osnovno pravilo svake svesnosti. Što je svesnost vaših dubljih nivoa veća, to ćete više pažnje prema vašim unutrašnjim željama i verovanjima dobiti od kosmičke inteligencije, koja se nalazi duboko u vašem podsvesnom kraljevstvu. Ta kosmička inteligencija, ta sila definiše realnost koja povezuje sve i svakoga i kreira sve za svakoga. Stvarna moć uvek dolazi  iznutra, nikada spolja, jer to je moć polja, moć krajnjeg kreatora realnosti, krajnje energije svemira. Što dublje zađete u sebe istražujući svoje unutrašnje kraljevstvo, to bliže dolazite do polja Sile i božanske svesnosti. Što idete dublje, to više usmeravate pažnju na svoje svesne misli, te sve više počinjete da svesno preoblikujete realnost. Dakle, ključ je u tome da postanete svesniji svog unutrašnjeg kraljevstva, sile Polja i činjenice da smo svi mi, sva živa bića i svemir jedno. Jedini način je da ostvarite fokus na vaše unutrašnje kraljevstvo, na svoje najdublje podsvesno jezgro, Veliko Ja. To je ključ krajnje moći, ključ da utičete na realnost. Ta moć je, ujedno i pravo koje svaki čovek dobija rođenjem.

                   Ako želite da manifestujete nešto, stvoriti ili utičete, bitno je da razumete odnos između misli i energije. Kad god se misao i energija spoje, one tog trenutka stvaraju. Morate zato da naučite da kontrolišete svoje misli i uvećavate svoju energiju. Kao što je ranije napisano, što dublje uđete u svoj unutrašnji um, to su vaše misli moćnije, te je njihova manifestacija trenutnija i celovitija. Svaku misao koju izložite na dubljim nivoima uma ( alfa, theta, delta), postaju «vaše» misli i vrlo često su energizovane osećanjima i emocijama koje deluju mnogo intenzivnije na tim nivoima.

Sunday, January 28, 2018

Metoda čuvenog psihologa kojom možete da izbegnete svaku svađu



Aleksandar Svijaš je ruski psiholog koji je postao poznat zahvaljujući svojim knjigama o tome kako savladati osnovne veštine življenja i odnosa s ljudima.
Konflikt i načini za rešavanje istog česta su tema ovog stručnjaka za ljudsku psihu. Tako je u jednom od svojih dela ponudio metodu za koju tvrdi da skoro u svakoj situaciji može da nam pomogne da izbegnemo svađu sa nekim ko ju je započeo. Metod se sastoji iz dva koraka:
1. Analiza uzroka
Ako neko želi da se svađa s tobom, znači da mu je od tebe nešto potrebno. Napad je često naš podsvesni način da prikrijemo dublji uzrok nezadovoljstva. Zato se uvek prvo zapitaj o čemu se zapravo radi, šta neko zaista očekuje od tebe u određenoj situaciji.  U pitanju mogu biti nedostatak (samo)poštovanja, poverenja, ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…
2. Smirite sebe
Ključ je u tome da ne odgovaraš na provokacije. Daj sve od sebe da se ponašaš normalno id a jasno staviš do znanja da ne želiš da se svađaš. S druge strane, jako je bitno da za svoju smirenost ne očekuješ neku posebnu zahvalnost od osobe koja je pokušala da započne konflikt. Neka ti bude dovoljno to što ste svi na miran način dobili ono što vam treba – on/a pozitivne vibracije, ti mir.
Napomena: Ovaj metod nikako se ne odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja u porodici/odnosu gde odmah treba i fizički delovati (zakonski ako treba) i otići.

30 prelepih načina da vodite ljubav sa samim sobom



Ljubav je ta koja pokreće i okreće svet, a ne novac - kao što kaže pesma iz kultnog mjuzikla "Kabare". Bloger Mark Černof predložio je ljudima širom sveta 30 jednostavnih saveta koji mogu promeniti vašu percepciju i pogled na svet.

Počnite da provodite vreme sa pravim ljudima

Budite u okruženju u kojem uživate, u kojem vas ljudi vole, poštuju i ohrabruju da radite dobre i uzbudljive stvari. Svako u životu ima barem jednu osobu zbog koje se oseća živim. Vodite računa o toj osobi i držite je blizu.

Suočite se sa problemima

Ne dozvolite da vas problem definiše. Na vama je da reagujete i da ga se rešite, ma koliko on bio bolan ili dosadan. Problem neće nestati ako ga ignorišete. Uradite sve što je u vašoj moći i sve će biti kul.

Budite iskreni prema sebi

Iskrenost je potrebna svima nama. Prigrlite je kako biste postali bolji u svakom aspektu svog života. Na kraju krajeva - morate da se oslonite isključivo na sebe.

Neka sreća bude vaš prioritet

Ako ne cenite sebe, neće ni drugi. Borite se za sebe i za svoje snove. Zapamtite, moguće je voditi računa o sebi i o drugima.


Budite ono što jeste
Ako pokušavate da izigravate nešto što niste - uzaludno gubite vreme. Individualnost je ono što vas čini potpuno drugačijim od drugih. Budite najbolja verzija sebe.

Živite u sadašnjosti

Život je ovaj trenutak sad, a ne ono što se dogodilo ili ono što će se desiti. Ne propuštajte ništa. Budite zahvalni onome što ovaj život nudi.

Učite iz svojih grešaka

Greške služe da bismo naučili nešto. Nema potrebe da žalite zbog njih, ali ni da dozvolite da greške ostanu greške. Dobro ih sagledajte i otvoriće vam se vidici i nov smer u kojem treba da krenete.

Budite dobri prema sebi

Ako vas neki poznanik ili prijatelj ne tretira na način na koji želite, to je znak da ne poštujete sebe dovoljno. Budite dobri prema sebi.

Uživajte u stvarima koje imate

Valjda je u ljudskoj prirodi da nam nikad ništa nije dovoljno i uvek želimo više. Ne bi bilo loše da se zahvalimo stvarima koje imamo. Svako jutro budite zahvalni što ste se probudili i što imate to što imate.

Kreirajte sopstvenu sreću
Ako čekate da vas neko drugi usreći, ima da se načekate. Niko i nikad vas neće usrećiti kao što možete sami sebe.

Dajte šansu svojim snovima i idejama

Rizikujete, zašto da ne. Možda vam vaši snovi i ideje deluje predaleko od realizacije, ali to ne znači da ih nije moguće ostvariti. Ništa ne košta da probate, posle će vam biti žao ako niste.

Budite spremni na sledeći korak

Uvek budite spremni za sledeći korak u životu. Nema kočenja, nema zastajanja, samo napred.

Uđite u novu vezu iz pravih razloga

Nije bitno da li je u pitanju prijateljska ili emotivna veza, važno je da ste iz pravih razloga sa nekim, a ne da biste ubili vreme.

Dajte šansu novim ljudima

Ne možete biti prijatelj sa svakom osobom koju upoznate. Ljudi i prioriteti se menjaju vremenom. Neki odnosi izblede, a neki rastu i razvijaju se. Budite uvek spremni na nove odnose i dajte ljudima šansu, nikad se ne zna.

Budite bolji nego što ste bili
Dopustite da vas drugi inspirišu, učite od drugih, ali ne pokušavajte da se takmičite sa njima, potrošićete vreme uzaludno. Jedina osoba sa kojojm treba da se uhvatite u koštac ste vi sami.

Radujte se tuđoj pobedi

Ono što volite kod drugih treba da im kažete. Budite zahvalni ljudima koji vas okružuju. Radujte se njihovim pobedama, da bi se i oni obradovali vašim.

Nađite način da doživite prosvetljenje

Razmišljajte o tome kako možete da rastete i da se razvijate. Fokusirajte se na ono što imate i na ono što nemate.

Opraštajte sebi i drugima

Kao što drugi mogu da povrede nas, tako i mi možemo da povredimo druge. Nije poenta da se stalno nekom izvinjavate, niti da tražite izvinjenje. Pronađite balans i budite spremni da oprostite i da vam bude oprošteno.

Pomozite dragim ljudima

Vodite računa o dragim ljudima. Pomozite im ako imate način.

Poslušajte svoj unutrašnji glas
Razgovarajte sa onima koji su vam važni o idejama i dilemama koje imate, ali uvek ostavite otvoren prozor i poslušajte mali tanki glas u svojoj glavi.

Odmorite ako ste umorni

Usporite i dozvolite sebi da se odmorite. Kratki predah u svemu će vam pomoći da bolje i jasnije razmišljate.

Uživajte u malim stvarima

Umesto da čekate da se nešto veliko i važno dogodi u vašem životu, uživajte u onome što vam se trenutno događa. Šolja čaja ili kafe koju ispijate ujutru može biti trenutak koji će vam pružiti zadovoljstvo i smirenost.

Prihvatite situaciju i kad nije savršena

"Savršeno" je veliki neprijatelj. U želji da sve bude savršeno, može ispasti totalna katastrofa. Uradite sve što je do vas, ali ako ne ide, ne ide.

Radite na svojim ciljevima svakodnevno

Ništa nećete postići ako ne radite na onom što želite svakodnevno. Korak, po korak. Svaki dan barem malo vremena posvetite onome što ste zacrtali i vreme će učiniti svoje.

Budite otvoreniji u svojim osećanjima
Ako ste povređeni, dozvolite sebi da budete otvoreni o problemu ili situaciji koja vas muči. Pričajte sa ljudima koji su vam važni i bliski. Ako vi nemate rešenje, oni će vam sigurno pomoći.

Budite odgovorni za sebe

Vi ste vlasnik svojih grešaka, izbora i uspeha. Vi ste mašinovođa svog voza i vozite odgovorno i onako kako je najbolje za vas.

Negujte važne odnose

Kao što ni cveće ne može da opstane bez negovanja, tako ni vaši odnosi sa drugima ne mogu opstati bez truda i volje. Nije poenta da imate mnogo prijatelja, ali oni koji vas okružuju treba da budu tu s razlogom.

Koncetrišite se na stvari koje možete da kontrolišete

Ono što je van naše kontrole nemoguće je obuzdati, ali tamo gde mi držimo konce u rukama, ne treba da pustimo niz vodu.

Fokusirajte se na pozitivan ishod

Um mora da veruje da nešto može pre nego što krene u akciju. Ukoliko u startu pristupimo rešavanju negativno, jasno je da je ishod upravo takav.

Imajte u vidu koliko ste bogati trenutno
Bogatstvo je sposobnost da upotpunosti iskusite život.