MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Friday, July 8, 2016

Probudi se! Dođi kući! Ljubav te zove!



Je li moguće da ljubav koju sam čitav život tražila napokon nalazim?
Ljubav koju sam zamišljala kao nešto najlepše na svetu, nešto zbog čega su se sve boli i patnje isplatile.
Sad je vidim. Tu je. Čeka me. Ali nije sama.
Ljubav ne može biti sama. Ljubav ne izdvaja ništa. Ona nema granice. Ljubav je jedinstvo svega.

Ali čekaj, ko je to onda s njom?
Je li moguće?
Je li moguće da smrt koje sam se bojala čitav život sada postaje stvarna?
Smrt koju sam zamišljala kao nešto najružnije na svetu, nešto što bi po svaku cenu trebala izbeći raznim površnim zadovoljstvima i ukrašavanjem.
Sad je vidim. Tu je. Čeka me. Ali nije jedina.
Sa onom ljubavi je. U ljubavi je.

I to je taj tren. Taj tren povratka u jedinstvo. Tren gde prestaju dualnosti. Život i smrt nestaju.
Nema više „crnog i belog“, „dobrog i zlog“, „levog i desnog“...
Ajme, pa da, nema više „mene i ostalog“.
U istom se trenu  oba polariteta vraćaju jedan drugom.
Da bi iskusila pravu ljubav, ja moram umreti. Jer ljubav nema granica. Ljubav je smrt ovog „ja“.
Ovo „ja“  se nekad proglasilo odvojenim od svega ostalog. I tu je počelo patiti. Tražilo je ljubav.
I sad se vraća. Nestaje. I u tom nestajanju spoznaje ljubav i smrt.
I sve je dobro. Sve je mir. Sve je kako je.





Jedna se velika celina odlučila sama sa sobom našaliti. Prividno se podvojiti.
Primarni strah od smrti bio je strah od ljubavi.
Želja za ljubavlju bila je želja za smrću.
I sada oboje nestaje. I sve samo Jeste. Savršenstvo tu i sad.
Dobro da je sve samo bila šala!
Hvala! Hvala!


Autor: Saša Iris Pavan


Duhovni rast, usamljenost, masovna svest



Intenzivnijii duhovni rast se, takoreći po stereotipu, ne vezuje uz radno mesto, uz mnoštvo obaveza, društvenih, profesionalnih, porodičnih... Nije nemoguće i tako, ali, što se čine veći pomaci u svesti, to su pritisci okruženja masovne svesti sve veći, sve strašniji, nepodnošljiviji. Na svest koja je sve suptilnija, sve viših vibracija, sve senzibilnija - uslovi običnog  života su sve grublji, postaju, kao što reče T. Mikušina, slično čekiću kojim se udara po nekom osetljivom elektronskom instrumentu.

Iskorak iz obične životne pozicije u neki manastir, u neko tiho, usamljeno mesto u prirodi, uz učitelja ili bez njega, nije samo iskorak ka "specijaliziranju" duhovnosti, već može da bude i bekstvo iz sve nepodnošljivijh uslova savremenog života, koji je... znamo kakav. Nekima je život u raljama masovne svesti pakao, odlazak u  manastir, ašram ili u neku sličnu individualnu izolaciju može da znači pronađenu "obećanu zemlju". Čak i ne mora da se radi o posvećivanju duhovnosti.

Ima tv-reportaža o bračnim parovima intelektualaca koji su napustili velike gradove i prešli da žive i rade u nekim dalekim seoskim sredinama. Ili, jedan od zanimljivih primera: Čovek od osamdeset i nešto godina, koji kao da je tek prevalio šezdesetu, živi negde u planini, nekoliko kilometara od prvog naselja, do njega se dolazi samo na konju ili pešice, govori reporterki o svom životu, a na njeno pitanje, maltene sažaljivo postavljeno, da li bi rado prešao da ima uslove, u neko naselje, neočekivano odgovara: "Ovaj raj na Zemlji ne bih menjao ni za šta na svetu!"

Prelazak u izolaciju u drugom slučaju baš može da bude težak i traumatičan. Usamljenost može kod nekih da izazove mentalnu dezintegraciju, jer mogu da krenu procesi često nimalo lakog suočavanja sa sobom i sa onim što nosimo nešto dublje zakopano u sebi. U egipatskim školama misterija jedna faza života u izolaciji je bila istovetna silasku u pakao sopstvene duše, pročišćujući proces na putu intenzivnijeg duhovnog rasta.





Ako neko "specijalizira" duhovnost van stega masovne svesti i obaveza i trošenja energije u okviru nje, pa ostane i dalje van intenzivne uključenosti u društvo, ne vraćajući se u svoju "običnu" životnu poziciju iz koje je otišao, u redu je, jer čak i ponovna duža zalaženja u masovnu svest mogu biti teška.Razumljivo je da je takvima potrebno izvesno vreme, koji dan, za energetsko čišćenje od svega čime su se informaciono-energetski "inficirali" u masovnoj svesti.

To treba razumeti, ali onda imamo problem sa prenošenjem duhovnih ideja, teorija, objašnjenja, a osobito sa davanjem saveta i preporuka za praktičnu primenu ljudima koji su ostali u "običnoj" životnoj poziciji. Dakle, imamo problem kada takav neko, ko se duhovno usavršio van masovne svesti, i ostao da živi van nje, nastoji da savetima pomaže onima koji su ostali unutar nje. Lako je reći (na primer): "Samo budi! Ne delaj, delanje je od ega! Nadiđi um, poistoveti se sa Bićem! Posveti se meditaciji!", itd.

To svakako nije problem da izvede neko ko je van običnih porodičnih, profesionalnih i društvenih obaveza. Onome ko je u njihovoj mreži - ne da je izuzetno teško da se takvi saveti primene i uklope u sve dnevne, svakodnevne obaveze, nego je uglavnom i nemoguće da se to dosledno učini. Njega ne samo da mogu posao i uslovi u kojima radi da iscrpljuju tako da je hronično van elementarne ravnoteže za primenu bilo kakvih duhovnih saveta, već u njegovoj situaciji može da deluje i mnoštvo drugih ometajućih faktora (na primer, često i banalnih - naći, imati tiho mirno mesto za meditaciju u stanu, u višespratnici,  u kojem bruji televizor, galama ostalih članova porodice, te brujanja sa ulice, iz drugih stanova, itd, što je mnogo više od galame koja smeta, to je pritisak grubih vibracija na um-duh-telo koji su rastom svesti postali prefinjeniji i osetljiviji).

Onaj ko daje takve savete, a ko više nije sputan masom takvih obaveza i ometajućih faktora, svoju duhovnu moć, stečenu u izolaciji, uz učitelja ili u manastiru, najneposrednije bi demonstrirao kada bi se ponovo vratio u životnu poziciju iz koje je otišao na duhovno "usavršavanje". Kada bi nam on dokazao da su svi saveti koje sada daje "sa strane" primenljivi i uz njegovo funkcionisanje u "običnoj" životnoj poziciji - morali bismo mu verovati.






Konstatacija kojoj se opravdano može prigovoriti: A zar već nema dosta onih koji su postigli visok ili viši duhovni nivo, pa se vratili u "običnu" životnu poziciju i nastavili da žive i deluju u njoj, ili koji su ostali u njoj (u slučaju da se ceo proces tu i izvodio).

Pitanje koje se raščlanjuje na dva potpitanja:

a) realno stanje u vezi sa nečijim, ili našim, postignutim duhovnim nivoom, u slučajevima "rada na sebi" i u slučajevima duhovnih težnji i kretanja na duhovnom putu;

b) realna efektivnost saveta koje takav neko, bilo ko drugi, mi sami, daje drugima, vrednost iskustva koje im prenosi.

Složena pitanja čije razmatranje zahteva prostor u posebnom tekstu...





Autor: Miroslav Prvulović

Thursday, July 7, 2016

Kako odagnati crne misli: Genijalna metoda!


Kad god vas obuzmu crne misli, negativnost, malodušnost i tjeskoba, odagnajte ih za par sekundi – koristeći ovu jednostavnu i efikasnu tehniku ruskog psihologa V.Ljermontova. Naravno, osjećaji pa tako i oni negativni, ukazuju na neki problem koji trebamo razriješiti, a ne potiskivati.



Imate 2 izbora: uhvatiti se “posla” i problem rješavati  – ili samo očajavati. No, kad nam je teško i ne vidimo brzi izlaz, treba nam nešto da nas izdigne iznad tih misli…

Tehnika V. Ljermontova protiv crnih misli

Tehnika je toliko jednostavna, a iznenadit će vas koliko je učinkovita!

Evo što trebate napraviti istog momenta čim vas obuzmu negativne misli…

Postavite u sebi slijedeća tri pitanja tim mislima:

1. Tko si ti?

2. Što hoćeš od mene?

3. Tko te je poslao?

Na ovaj način svoje loše misli tretirate kao negativnu energiju koja vam je nametnuta izvana, ne poistovjećujete se s njima, ne dopuštate im da prijeđu u fazu osjećanja ili generalnog raspoloženja – tako one odmah gube na snazi, slabe i nestaju!

Autor tehnike savjetuje da ova tri pitanja stalno imamo na umu i da njima neutraliziramo svaku crnu misao, čim se pojavi.

I tako, kad god se u duši osjećate loše – ne prepuštajte se očajavanju, nego primijenite tehniku postavljanja ova 3 pitanja.

Možete se još dodatno upitati:

Kome je potrebna moja bol?
Kome je potreban moj strah?
Tko se hrani mojom patnjom i osjećajem tjeskobe i beznađa?
Ovakav tretman crnih misli donijet će vam veliko olakšanje koje vam u tim trenucima uistinu jedino i treba!

Probajte ovu jednostavnu i super-efikasnu metodu sljedeći put – i sami se uvjerite.

aura.ba


Preuzeto s: Atma.hr

Wednesday, July 6, 2016

Potpuna sloboda ne postoji!



Oslobađanje dolazi kad sebi priznate da sloboda ne postoji. Ma koliko je voljeli i njome bili očarani i težili ka tome da budemo slobodni uvijek ćemo biti u vezi sa strahovima, nadanjima, očekivanjima, odlukama, ljudima, osjećajima i mislima. Nikada potpuno oslobođenje, samo djelimično postoji. Naš um je refleksija događaja oko nas, a naša osjećanja su posljedica toga. Ono što vidimo je um a ono što ne vidimo je osjećaj. Onaj koji je u vezi sa svojim umom i osjećajima nije slobodan. Slobodne misli ne postoje, sve nove su u vezi sa prošlima. Prvi korak koji napravite u životu je onaj koji vidite umom a osjetite dušom. Neki ljudi tek prohodaju u poznim godinama.

Kad navodno imate slobodu da putujete gdje želite, kad pomislite da baš niste ograničeni, šta se događa kad odete od svog doma, bez obzira kakav je. Kad ste na toj željnoj destinaciji, daleko, uvijek ćete pomisliti na svoj dom, porodicu i ono što ste ostavili, zar ne?!

Svi smo na ovoj planeti ograničeni! Svi smo ograničeni nekom vrstom straha. Priznajte sebi ograničenja. Sloboda nije ni tamo preko granice, tamo vas čeka još veće ograničenje.


Sloboda ne postoji, jer mi postojimo!


Kažete imate slobodu da odlučujete, da odete gdje želite, da danas radite kako vam volja…čak ni to nije sloboda. Samim tim što morate odlučivati vi ste opet zarobljeni. Podčinjeni smo samim svojim postojanjem.


Znajte, ako shvatite na vrijeme biće vam lakše donositi odluke, vezati se za sebe, za druge, za svoje misli i osjećaje. Od ove činjenice ne možete pobjeći, čekaće vas gdje god da odete. Shvatite je ovdje i sada gdje ste, tu postojite.


Posvećeno onima:
– koji se svega odriču zbog slobode
– koji su ograničeni svojom slobodom
– koji je zamišljaju kao jedini spas

Nađite ono što će vas ograničiti srećom. Kad to pronađete nemojte napuštati zbog pojma slobode jer ona je varka. Oteće vas od sreće, to ćete tek shvatiti kad bude prekasno! Imamo samo taj izbor a i on je ograničen našim postojanjem. Nađite za sebe dobro ograničenje jer loše će nas pronaći i da toga nismo ni svjesni.


Oni koji vole pojam slobode više od svog postojanja prvobitno postaće ljuti zbog ovog teksta, ali pomoćiće vam ovo shvatanje da zavolite svoja trenutna ograničenja ili da vas podstakne na promjene.

2 kg manje svakog dana! Pre spavanja pijem
2 kg manje svakog dana! Pre spavanja pijem
Proširene vene nestaju za jednu sedmicu ako kod kuće napravite oblog od
Proširene vene nestaju za jednu sedmicu ako kod kuće napravite oblog od
Lako se rešite masnoće sa stomaka! 17kg manje za 2 sedmice, na prazan stomak...
Lako se rešite masnoće sa stomaka! 17kg manje za 2 sedmice, na prazan stomak...
Prelepe noge ber proširenih vena za 6 dana! Pred spavanje
Prelepe noge ber proširenih vena za 6 dana! Pred spavanje
Smanjila sam težinu sa 82 na 45kg za mesec dana! Držala sam se 1 pravila...
Smanjila sam težinu sa 82 na 45kg za mesec dana! Držala sam se 1 pravila...


Piše vam:
Ona koja je voljela pojam slobode više od svake sile, od sebe!


Ni ptice nisu slobodne!




Autor: Marina Sestak / OazaZnanja

Kako zračiš, tako privlačiš – 7 velikih “tajni”


1. Budite uvijek tu i sada i potpuno opušteni

Najvažnije je da ostanete TU I SADA.

Jedino vrijeme u kojem možete nešto stvoriti je SADAŠNJOST.

Ljudi prave grešku i kreiraju buduće događaje tako što se fokusiraju na budućnost. To samo gura cilj mnogo dalje.

Znači prva stvar koju morate znati je da stalno budete fokusirani na SADA.

2. Pravilno postavite cilj – morate imati jasnu ideju o onome što želite postići

Cilj mora biti pozitivan: primjer – “Želim da nisam debela” nije dobro zacrtan cilj, jer je u negativnom kontekstu. Mozak ne prepoznaje negaciju pa će “račun” našem podsvjesnom biti -“biti debeo”. Ispravno postavljanje cilja se radi tako što prvo zamislite sliku onoga što želite (i ne mijenjate je), i neka tu sliku prati osjećaj kao da je željeno već tu.

Onda zamislite sebe da ste ostvarili svoj cilj koji je npr. “Ja hoću imati 75 kilograma do 31.12.2015.”, jer je tako postavljen cilj pozitivan, specificiran, dostižan, mjerljiv i vremenski ograničen. Zamislite kakav je osjećaj ponovno ući u stare traperice ili suknju, koje niste mogli obući već dugo …

Tako stvoren cilj će učiniti da se Univerzum pokrene za vas i da vam pomogne da ga ostvarite.

3. Počnite od malih stvari

Počnite s nečim malim. Ako imate smršaviti 50 kilograma, a do sada nikada niste smršavjeli više od 30 kilograma (prije nego što ste sve vratili natrag prošli put), ako nikada niste imali 50.000 eura u rukama, a želite zaraditi toliko godišnje, nemojte odmah postaviti cilj da toliko oslabite ili da imate taj novac, jer će otpor podsvijesti biti prevelik.

Ako niste bili u vezi 2-3 godine, nemojte odmah tražiti partnera iz snova. Pokušajte ne izlaziti odjednom iz vaše zone komfora, tj. očekivati ​​da ćete za 3 mjeseca smršaviti 50 kilograma, jer ih za tri mjeseca niste ni “nabacili”, ili zarađivati ​​10 puta više u odnosu na ono što sada zarađujete.

Podijelite dolazak na cilj na male korake, tako da ih jasno možete vidjeti. Na primjer – mali “cilj” – da svakoga jutra budem bar 100 grama lakši nego prethodno jutro je vrlo dobar “mali cilj”, jer ga jasno možete vidjeti kada stanete na vagu. I recimo da postižete taj svoj mali cilj 9 od 10 dana, a da jedan dan ne uspijete, jer ste jučer bili na rođendanu. Tada ste 90% uspješni i to je sjajno. Tek kada uspijete u tom prvom “skromnom” ostvarenju, povećajte svoj sljedeći cilj, recimo 200 grama smršaviti dnevno, da se bavite sportom 3 puta tjedno, itd …

Idite korak po korak do velikog cilja. U početku se mnogo lakše privlače stvari nego sam novac. Razlog je što možda imamo negativne predrasude o novcu, odnosno preveliko iskustvo nemanja novca i nevolja oko njega.

Ono što je ovdje najvažnije jest da u početku steknete osjećaj uspjeha! Kad ga jednom steknete makar i sa malim ostvarenjem, onda sve ide lako. Zato počnite sa nečim što je samo malo veće nego ono što obično imate i neka to bude vaš prvi uspjeh.

Kad se to dogodi onda proslavite. Učinite nešto označiti ovaj uspjeh jer će to još više pomoći.

4. Nema čekanja

Prestanite se fokusirati na “jednom kada se stvore uvjeti”. Ovo možda čak treba staviti na prvo mjesto. Ako se ništa ne dogodi za tjedan – dva, ne smijete se razočarati. Privlačenje se već događa, ali ga vi “gurate od sebe” čekanjem da se ostvari!

Što više očekujete da se želja ispuni to više ubjeđujete sebe da vi to nemate. Tako i dalje držite “ja to nemam” realnost, ta misao vam je u glavi, a ono čemu dajete energiju – raste, jer naša podsvijest samo radi na zadatku koju mu je naše svjesno ja zadalo, nekad i bez jasne namjere. Zato se i kaže – pazite što mislite, možda vam se i ostvari. Dakle, greška je držati “ja to nemam” misli u glavi i ne dopustiti da vam pokvari sve.

Samo dopustite da se dogodi. Zaboravite na to KAKO i KADA će vam se ostvariti. Ostvarit će se onda kada mu to ZAISTA dozvolite.

Ali prvi preduvjet je AKCIJA – i to odmah! Nemojte samo sjediti u kući i čekati da vam ono što želite “zazvoni na vrata”.

5. Dopustite sebi primiti

Svatko tko nije uspio u Zakonu privlačenja, nije znao primiti ono što je tražio. Neće ono nikada doći onako kako smo zamišljali i željeli, već na svoj način jer Sila je mnogo kreativnija od našeg uma. Morate biti otvorenog uma da primijetite sve male signale i prepoznate šanse, kako bi ih iskoristili. Ne možete samo sjediti i čekati da vam pare padnu s neba. Netko ili nešto mora biti kanal kroz koji će se želja ostvariti.

Ako želite više novca ukazat će se prilika doći do njih. Nemojte forsirati, samo se otvorite za mogućnost da za vas postoji lagan način za zaradu, u kome ćete vi uživati, a ne mučiti se. Ako želite lijepu vezu, onda idite na ona mjesta gdje ima šanse da sretnete osobu kakvu želite i to će se dogoditi. Ako želite bolji posao, idite tamo gdje ga ima, povežite se s ljudima koji ga rade.

Lako se rešite masnoće sa stomaka! 17kg manje za 2 sedmice, na prazan stomak...
Lako se rešite masnoće sa stomaka! 17kg manje za 2 sedmice, na prazan stomak...
Ovo će otopiti salo sa stomaka! Da biste smršali 7kg za 3 dana, svaku noć...
Ovo će otopiti salo sa stomaka! Da biste smršali 7kg za 3 dana, svaku noć...
Prelepe noge ber proširenih vena za 6 dana! Pred spavanje
Prelepe noge ber proširenih vena za 6 dana! Pred spavanje
Proširene vene nestaju za jednu sedmicu ako kod kuće napravite oblog od
Proširene vene nestaju za jednu sedmicu ako kod kuće napravite oblog od
Za skidanje 34 kg potrebno je samo mesec dana! Saznala sam za ovaj recept...
Za skidanje 34 kg potrebno je samo mesec dana! Saznala sam za ovaj recept...

Napravite mali korak naprijed i vidite kako vam se putevi otvaraju.

6. Okružite se pozitivnim ljudima, negativne eliminirajte iz svog života

Ljudi zajednički stvaraju realnost u kojoj žive. Ako u vašoj okolici prevladavaju negativci, sva je prilika da ćete i vi biti negativni.

Oslobodite se negativaca u svojoj okolini, jer su negativci jači u svojoj navici i volji da žive u siromaštvu, bolesti, lošim odnosima … i onda pojedinac među njima koji želi promijeniti situaciju nema mnogo šanse. Tu vlada zakon jačeg. Ako ih možete nadjačati razumijevanjem svega što je ovdje rečeno, onda lijepo, biti ćete još jači i uspješniji u Zakonu privlačenja.

Ako više ljudi sudjeluje na jednom cilju on se brže i lakše ostvaruje.

7. Meditirajte

Meditacija će vam pomoći da vam stvari postanu jasnije. Meditacija je najjednostavnija metoda “kroćenja” uma. Samo meditirajte.

Postoji mnogo načina, tehnika, metoda. Odaberite jednu koja vam odgovara i za početak se držite se nje. Vođena meditacija, meditacija po čakrama, mantranje (posebno dobro!), duboko disanje, što god da vam odgovara – samo radite. Svaki dan. Kad god vam odgovara – i više puta dnevno, ako možete.

Ono što je bitno, odaberite miran i tih kutak. Smirite svoje tijelo i svoj um. Ne razmišljajte. Opustite se. Povežite se s disanjem, prirodom i duhovnim. Ono je izvor mnogih dobrih osjećaja. Iako je dobro, a za neke tehnike i esencijalno, da imate učitelja koji će vas provesti tim putem, čak i najjednostavnije metode meditacije će vam pomoći. Sam svoj majstor.

Ali, budite uporni i istrajni. Bolje je svakodnevno meditirati po petnaestak minuta, nego jednom u nekoliko dana po nekoliko sati. Da biste ovladali meditacijom informirajte se na internetu, postoje mnoge tehnike od kojih će vam neka sigurno odgovarati. Možda vam odgovara da samo meditirate, a možda da u meditaciju uključite molitvu …



Ova “molitva” će vam pružiti sve ono što vam je istinski potrebno!




(Izvor: wellbeingacademy.net / atma.hr)

6 stvari koje morate uvrstiti u jutarnju rutinu, ako želite uspjeh! by OazaZnanja




6 stvari koje morate uvrstiti u jutarnju rutinu, ako želite uspjeh!

by OazaZnanja
The-20-Min-Morning-Routine-For-Weight-Loss-Success
RELATED POST

6 načina da krenete iz početka i stvorite sebi srećan život
Test od samo 1 minute, a govori sve o vama!
Osam snažnih molitvi koje mogu iscijeliti sve: Zadnja je savršena za svaku situaciju!
Selfiji – Dokazano povezani s narcisoidnošću, ovisnošću i duševnim bolestima!
Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo!


Kažu da se po jutru, dan poznaje. Kakva su vaša jutra, da li se, kao i većina ljudi borite sa krevetom ? Često vam se desi da prespavate, zakasnite na posao, ili neki događaj?



Nadam se da će vam ovih 6 stvari, koje su zajedničke velikom broju najuspješnijih ljudi, pomoći da svako jutro započnete puni energije.



1. Ustanite ranije

Mnogi istorijske i poznate ličnosti poput Napoleona, Hemingveja, Linkolna, Franklina, Ričarda Bransona, Armstronga i većine najbogatijih ljudi na svijetu, ustajale su i ustaju u periodu od 4 do 7 ujutru.

„Kada ustanete u 5 ujutru, većina svijeta spava i to vam daje ogromnu mentalnu snagu.“

Robin Šarma

Slažem se i ja sam ljubitelj ranog ustajanja i svega dobrog što ide uz to. Ranim ustajanjem,  ne samo da jačate volju i samokontrolu, već i gradite samopouzdanje, jer vam svaki dan počinje pobjedom nad krevetom. Mnoge velike ideje i djela su nastala baš u ovom periodu.

Najbolje od svega je to što će te imati svoje vrijeme i mir, da se posvetite, vama bitnim stvarima. Ponavljam, većina ljudi spava i male su šanse da će vas neko ometati i dekoncentrisati u vašem radu.

Mali savjet, od mene, nešto, što je meni pomoglo da lakše ustanem u 5 ujutro. Naredno veče, kada budete postavljali alarm, izaberite najiritantnije zvono i podesite maksimalnu jačinu zvona. Takođe, telefon, ostavite u drugoj prostoriji, tako da ujutro, kada zazvoni, morate da ustanete iz kreveta.



2. Trenirajte

„Samopouzdanje dolazi od discipline i treninga.“

Robert Kiosaki

Pored toga što je trening u ranim jutarnjim časovima najbolji za vaše tijelo i cjelokupno zdravlje, on podstiče lučenje hormona sreće.

Kada vježbate ujutru, metabolizam se „podiže” i ostaje tako nakoliko sati, pa čak i 24 časa. Trenirajući ujutru, osjetićete da vam je kondicija daleko bolja tokom čitavog dana i bićete poletni i aktivni bez velikog zamora.

Bićete zadovoljniji samim sobom, jer znate da činite nešto za sebe i organizam. Dnevne obaveze i problemi će vam izgledati lakši i lakše ćete se odmoriti nakon završenog posla, a samim ti i uveče lakše zaspati.

Ne kaže se uzalud „u zdravom tjelu – zdrav duh”.  Ukoliko redovno upražnjavate jutarnji trening i vaša mentalna sposobnost će se pojačati. Krv će vam se brže pročisti i time u mozak dolaze veće količine kiseonika koje podstiču njegov rad (lakše ćete pamtiti). Primjetićete manje glavobolja, zamaranje uma i jako dobru koncentraciju, što naravno pomaže u poslu. Nakon treninga i više krvi u mozgu, stiže treća stvar.



3. Uradite najteži zadatak za taj dan

Više o ovome pisao sam u svojoj prethodnoj objavi: ” 6 savjeta kako da prestanete odlagati”.

Ukratko, kada prvo uradite najteži zadatak, ostatak dana, kao i vaša lista obaveza, biće mnogo jednostavnija i lakša za uraditi. Dodatno olakšanje je što ujutro imate više snage, mira i volje za ovakve stvari.



4. Izdvojite pola sata za motivaciju

„Kažu da motivacija ne traje dugo. Pa, ne traje ni kupanje, zato ga i preporučujemo svakodnevno.“

Zig Ziglar.

Činjenica je da, što više trošimo energije i volje, to nam treba više motivacije. Posebno kada nam ne ide baš sve od ruke.

Najbolje vrijeme za motivaciju je jutro, jer se još uvjek pripremate za posao, rad i obaveze.

Motivisati se možete na razne načine. Čitajući knjige uspješnih ljudi, koji vas inspirišu. Gledajući motivacione snimke govornika i uspješnih ljudi, a ima ih gomila na internetu. Možete čak i pronaći motivaciju u svom životu, tako što ćete prolaziti kroz sva postignuća koja se ostvarili. Napravite neki svoj dnevnik, u kojem će pisati sva vaša postignuća i vrline i sve ono zbog čega ste vi posebni.



5. Izdvojite vrijeme za zahvalnosti i afirmacije

Imate gomilu literature i tekstova na internetu o pozitivnom učinku afirmacija i zahvalnosti.

Ovo je najveći neprijatelj masnih naslaga! Saznajte kako mršaviti 2kg dnevno!
Ovo je najveći neprijatelj masnih naslaga! Saznajte kako mršaviti 2kg dnevno!
Dobar izgled nije privilegija slavnih. I ti možeš izgledati dobro!
Dobar izgled nije privilegija slavnih. I ti možeš izgledati dobro!
Najlakši način da vratiš mladost! Recept je pred tobom.
Najlakši način da vratiš mladost! Recept je pred tobom.
Pomladi se 15 godina jednim tretmanom. Sve je jednostavno, pogledaj!
Pomladi se 15 godina jednim tretmanom. Sve je jednostavno, pogledaj!
Najlakši način da vratiš mladost! Recept je pred tobom.
Najlakši način da vratiš mladost! Recept je pred tobom.

Ukratko, afirmacije su rečenice koje ponavljate sebi, toliko dugo, da vam se jednostavno ucrtaju u um. Možda vi već i radite afirmacije, ali možda niste ni svjesni. Kada vas neko upita, kako ste, a vi odgovorite onako, ili bilo je i boljih dana, time šaljete informaciju nazad u svoj um i gradite svoj mentalni stav. Ako vam pređe u naviku, da se stalno žalite i pričate loše o svom životu, male su šanse da će vam biti bolje.

Ovaj citat je toliko jak i moram da ga podjelim sa vama.

“Ono što pričaš to i misliš. Ono što misliš, to i jesi.”

Napravite listu afirmacija, i naučite je napamet. Afirmacije mogu biti tipa: osjećam se ugodno i srećno, jer svakodnevno imam više novca, nego što mogu da potrošim… Pustite sebi mašti, na volju.

Zahvalnosti su spisak stvari, na kojima ste zahvalni u svom životu. To mogu biti razne stvari, npr. zahvalan sam na odličnom zdravlju, na novom poslu, na stanu…. bilo šta, na čemu ste zahvalni. Kada u vašu rutinu, ubacite afirmacije i zahvalnosti, budite sigurni da ćete postati mnogo pozitivnija i vedrija osoba.



6. Isplanirajte dan

„Nesupjeh u planiranju je planiranje neuspjeha.“

Alan Lakein

Izdvojite mali dio tog jutarnjeg vremena, da isplanirate sebi dan. Puno je lakše ići kroz dnevne obaveze, ako znate šta i kada trebate da uradite.

Napišite nekoliko dnevnih zadataka ili ciljeva, koje bi željeli da uradite taj dan, a zatim se ostatak dana, potrudite da to ispunite.

Kada na kraju dana, prekrižite svoju listu, preplaviće vas osjećaj zadovoljstva, jer ste ispunili ono što ste i zacrtali. Na taj način, gradite samopouzdanje i povjerenje u svoje sposobnosti.



Autor: Dragan Pajić


Monday, July 4, 2016

Poučna priča: U drugima vidiš samo svoj odraz i ništa više


Kratka priča Bruna Ferera pokazuje kako ono što govorimo puno svedoči o nama samima.







Jedan je seljak predveče seo na prag svoga doma i uživao u svežem povjetarcu. Pored njegove kuće zavojiti je put vodio u grad. Slučajni je prolaznik opazio seljaka i pomislio: “Ovo mora da je neka lenština. Ništa ne radi i ceo dan sedi na pragu.”

Malo kasnije prolazio je drugi čovek i pomislio: “Seljak je pravi don Žuan. Po ceo dan sedi, gleda devojke u prolazu i zadirkuje ih.”

stariji muskarac

Najzad je prošao šumski radnik i pomislio: “Ovaj je čovek zacelo marljiv radnik. Trudio se ceo dan i sad se s pravom odmara.”

O seljaku koji je sedeo na pragu svoga doma zaista nemamo podrobnijih saznanja. Možemo, međutim, mnogo toga zaključiti o trojici ljudi koji su prolazili: prvi je bio lenj, drugi ne baš dobar čovek, a treći je bio marljiv radnik.


savjetnikuspjeha.com

Svakoga dana Univerzum ti šalje moćnu poruku: Poslušaj je i živećeš bolje!



Kad na kraju dana osetimo potrebu da nabrojimo nekome gde smo sve bili, šta smo sve od jutra učinili, dogodi nam se da moramo zaključiti da toga dana zapravo nismo ni živeli: da smo samo odrađivali nešto što nazivamo svojim životom.

Priča mi jedna mlađa osoba kako je, vozeći se automobilom kroz grad, zastala pred pešačkim prelazom da propusti dvoje matoraca.



Dvoje matoraca – tako je rekla. Istina, s obzirom na njene godine, vrlo je moguće da se ta odrednica odnosi na prošireniji krug ljudi, na mnoge od nas.

Priča mi da su se oni, videvši da je zastala, uhvatili za ruke i tako – s rukom u ruci – pošli preko pešačkog prelaza. Ali umesto da požure, išli su polako – s noge na nogu. Ni to im nije bilo dovoljno; nasred pešačkog prelaza zastali su i poljubili se.

baka i deka

Za moju pripovedačicu to je bilo suviše.

“Pritisak mi je skočio na dvesta!” rekla mi je. “Nisam znala šta bih učinila. I zašto sam uopšte stala pred pešačkim prelazom?! Zatrubila sam im, a oni su nastavili s noge na nogu kao da se to njih ne tiče.”

Pogledao sam je i rekao:

“Ne razumem te. Univerzum ti pošalje jedan divan par da ti prenesu njegovu poruku, a ti mu trubiš?!”

Budući da ni ona mene nije razumela, rekao sam joj:

“Univerzum ti poručuje da malo usporiš. I odmah ti je pokazao kako će ti život izgledati, budeš li usporila… Pokazao ti je kakav ti život želi…”

U trci sa svojim obvezama, trci koju sami sebi namećemo, tako često projurimo mimo svog života. Kad na kraju dana osetimo potrebu da nabrojimo nekome gde smo sve bili, šta smo sve od jutra učinili, dogodi nam se da moramo zaključiti da toga dana zapravo nismo ni živeli: da smo samo odrađivali nešto što nazivamo svojim životom.

sreca

Zaključimo da to i nije bio naš dan. Da ga nismo uspeli na dobar način podeliti sa svojima. Zaključimo da takav dan ne bismo poželeli nekome koga volimo. Uistinu, dan u kojem nismo imali vremena za ljude i nije bio dan. Dan u kojem se nismo potrudili čuti, u kojem smo prečuli one s kojima živimo, one koje volimo, u kojem im nismo dopustili da dođu do reči, prevaren je dan.


izvor: balkanspress.com

Sunday, July 3, 2016

Teška vremena i mnogo obaveza odvuklo je ljude od pravih moralnih vredenostima.



Trka za novcem, karijerom, uspehom skroz je promenila moralne norme i prioritete. Za to su tu poučen priče koje nas podsećaju kakvi moramo i treba da budemo.



Luksuzna jahta usidrila se u jednom malom meksičkom ribarskom selu. Vlasnik jahte je bio oduševljen kvalitetom ribe i zapitao ribare koliko im vremena treba da ulove tako dobru ribu.

“Ne treba nam dugo.”

“A zašto ne ostanete duže na moru i ulovite još više?”

Odgovoriše mu da je ono što ulove sasvim dovoljno za njih i njihove porodice.

“Pa što radite s tolikim slobodnim vremenom?”

“Spavamo, malo lovimo ribu, igramo se sa svojom decom a posle podne provodimo sa svojim ženama.

Uveče izlazimo u selo, sastajemo se s prijateljima, popijemo poneko piće i otpevamo nekoliko pesama. Naš je život ispunjen!”

Turista im je predloži: “Diplomirao sam ekonomiju na Harvardu i mogu vam pomoći – lovite ribu duže svakoga dana, prodajte je i tim novcem kupite veći brod.”

“I šta onda?”
“Uz veći brod ulovićete još više ribe, i tim novcem možete kupiti još jedan brod, pa još jedan, čitavu flotu. Umesto da prodajete ribu posredniku, možete pregovarati direktno s velikim proizvođačima. Zatim se možete preseliti iz ovog sela u Meksiko Siti, Los Anđeles ili čak Njujork! Iz tih gradova možete voditi svoj novi posao!”

“Koliko bi nam vremena trebalo za to?”
“Dvadeset do dvadeset pet godina.”
“I onda?”
“Onda? E, prijatelji, sada postaje zanimljivo. Kad vam se posao dobro razgrana, možete početi s prodajom i kupovinom deonica i zaraditi milione!”

“Milione? Stvarno? A onda?”

“Onda možete otići u penziju, živeti u malom selu na obali, spavati dugo, ići na pecanje, igrati se s unucima, provoditi posle podneva sa ženom, a večeri s prijateljima uz piće i pesmu.”

“Svaka čast, gospodine, ali upravo to radimo sada. Zašto bi uzalud potrošili dvadeset pet godina?”, upitaše Meksikanci.

U životu uvek moraš znati kuda si krenuo, jer možda si već tamo!


Ukusno.net

10 moćnih citata poglavice tjeraju na promjenu: “Za kožu je bilo dobro da dotakne zemlju…”



Luther Stojeći Medvjed je bio Oglala Lakota Sijuksi poglavica koji je, uz rijetke druge kao što su Charles Eastman, Crni Wapiti i Gertrude Bonnin, zadržao način života autohtonih ljudi Velike Ravnice prije i tijekom dolaska, a i naknadnog širenja europskih pionira.

Odgajan je u tradiciji svojih ljudi do jedanaeste godine, nakon toga je obrazovan u Carlisle Indian Inustrial Boarding School u Pennsyvaniji, gdje je naučio engleski jezik i engleski način života. (Iako je Carlisle Nacionalni Povijesni Spomenik, zapamćeno kao mjesto kontroverze u krugovima domorodaca.)

Poput njegovih navedenih suvremenika, njegovi domorodački korijeni su bili duboki, ostavivši ga u jedinstvenoj poziciji da bude „kanal“ između kultura. Iako njegovo kretanje kroz svijet bijelaca nije bilo bez „uspjeha“ – imao je brojne filmske uloge u Hoollywoodu – njegova ustrajna ostavština je bila zaštita načina života njegovih ljudi.

Do svoje smrti objavio je 4 knjige i postao vođa na čelu progresivnog pokreta usmjerenog na očuvanje baštine i suvereniteta domorodaca Amerike i tako postao poznat kao snažan glas u obrazovanju bijelaca o načinu života domorodaca Amerike.



native
Evo dakle 10 citata velikog poglavice Sijuksi Indijanaca znanog kao Stojeći Medvjed koji će sigurno dovesti u pitanje puno toga što mislite da znate o „modernoj“ kulturi.

1. Hvale, laskanje, pretjerana pristojnost i profinjene, visoko zvučne riječi nisu bile dio Lakota pristojnosti. Pretjerane manire su se smatrale neiskrenim i stalni govornik se smatrao nepristojnim i nepromišljenim. Razgovor nikad nije bio započet odjednom ili na užurban način.



2. Djecu su učili da se prava pristojnost definira akcijama, a ne riječima. Nikada nisu smjeli proći između vatre i starije osobe ili posjetitelja, govoriti dok su drugi govorili ili ismijavati onesposobljenu ili unakaženu osobu. Ako je dijete nepromišljeno pokušalo to napraviti, roditelj bi ga odmah, tihim glasom, ukorio.

3. Šutnja je bila značajna kod Lakota naroda i davanje prostora šutnji prije razgovora je bilo rađeno u praksi istinske pristojnosti i obazirući se na pravilo da „misao dolazi prije riječi“, kako usred tuge, bolesti, smrti ili nesreće bilo koje vrste tako i u prisutnosti istaknutih i ‘velikih’, šutnja je bila znak poštovanja. Strogo pridržavanje ovog načela dobrog ponašanja je bez sumnje razlog zašto je bijelac ovo lažno karakterizirao kao stoičko ponašanje. On se smatrao mutavim, glupim, ravnodušnim i neosjetljivim.

4. Nismo razmišljali o velikim otvorenim ravnicama, prekrasnim brežuljcima, zavojitim potocima s zapetljanim tokom, kao „divljim“. Samo je bijelcu priroda bila „divljina“ i samo je njemu bila „zaražena divljim“ životinjama i „divljim“ ljudima. Za nas je to bilo pitomo. Zemlja je bila bogata i bili smo okruženi blagoslovima Velike Tajne.

5. Sa svim stvorenjima zemlje, neba i vode postojao je aktivni princip. U životinjskom i ptičjem svijetu je postojao bratski osjećaj koji je činio Lakota sigurne među njima. Neki su Lakota narodi postali toliko bliski sa svojim pernatim i krznatim prijateljima da su u istinskom bratstvu govorili zajednički jezik.

6. Ovaj koncept života i njegovih odnosa je bio humanizacijski i dao je Lakota narodu trajnu ljubav. Ispunilo je njihovo biće s radošću i tajanstvenošću života, dalo im je poštovanje za sav život, napravilo je mjesto za sve stvari u postojanju s jednakom važnosti za sve.

7. Za kožu je bilo dobro da dotakne zemlju i stari ljudi su voljeli skinuti svoje mokasine i hodati golim nogama po svetoj zemlji. Stari Indijanac još uvijek sjedi na zemlji umjesto da se osloni dalje od snage davanja života. Za njega, sjediti ili ležati na tlu je značilo moći razmišljati dublje i osjećati snažnije. Može vidjeti jasnije u tajnama života i približiti se u srodstvu s drugim životima.

8. Sve je posjedovalo osobnost, samo se ona u svom obliku razlikovala od naše. Znanje je bilo svojstveno u svim stvarima. Svijet je bio knjižnica, a njegove knjige su bila kamenja, lišće, trava, potoci i ptice i životinje koje dijele, podjednako s nama, oluje i blagoslove zemlje. Naučili smo raditi samo ono što student prirode uči, a to je da osjeća ljepotu. Nikada nismo grdili oluje, žestoke vjetrove, i oštri mraz i snijeg. To raditi znači pojačavati ljudsku uzaludnost pa čemu god da dođe prilagodili smo sebe, uz pomoć više truda i energije ako je bilo potrebno, ali bez prigovora.

9. Stari Lakota je bio mudar. Znao je da čovjekovo srce, daleko do prirode, postaje tvrdo. Znao je da nedostatak poštovanja za rastuće, žive stvari ubrzo dovodi do nedostatka poštovanja i za ljude te je zato držao svoju djecu blizu utjecaja prirode.

10. Civilizacija mi je nametnuta i nije doprinijela niti trunčicu mojoj ljubavi prema istini, poštenju i velikodušnosti.

Nadam se da su vas neki od ovih citata dotakli i utjecali na vas onako kako su utjecali na nas. Čini se da bi našoj modernoj kulturi koristilo malo smjernica iz ove drevne mudrosti.