MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Tuesday, December 6, 2016

OBRAZSCI PONAŠANJA



Događa li vam se da za prijatelje ili partnere odabirete uvijek iste tipove i da vam se zbog toga čini da su "svi muški (ili žene) isti"?
Osjećate li se ponekad zarobljeni u uvijek istom krugu bez izlaza?
Čini li vam se da na situacije u svojoj okolini reagirate neadekvatno, ali si ne možete pomoći?
Uzrok svega toga nije ni u vašoj prirodi i karakteru, ni u neprijateljskoj okolini, već u obrascima ponašanja koje nesvjesno ponavljate.
Obrasci ponašanja (ili tzv. životni scenariji, dobro su opisani u Steinerovoj knjizi "Scripts People Live") su stručan pojam koji označava ponavljanje istih obrazaca ponašanja u životu bez obzira jesu li adekvatni trenutnoj situaciji ili nisu. Pri tome nije važno čini li čovjek nešto na isti način kao i roditelji ili čini nešto baš suprotno od njih - i adaptacija i bunt prema roditeljskom ponašanju pokazatelji su ovisnosti o ponašanju roditelja. Obrasci ponašanja ne nasljeđuju se doslovno od roditelja - određeni obrazac ponašanja roditelja može inicirati drugačiji obrazac ponašanja kod djeteta, ali je činjenica da se obrasci razvijaju shodno djetetovoj interpretaciji ponašanja roditelja, pri čemu su važni i roditeljevo ponašanje i djetetova interpretacija - no ona opet uvelike ovisi o prethodnom ponašanju roditelja prema djetetu, pa iz toga slijedi zaključak da roditelji (ili druge roditeljske figure, ako roditelja nema) u djetinjstvu oblikuju naše obrasce ponašanja u kojima se osjećamo sigurni, čak i ako nam donose neuspjeh. Naravno, tih obrazaca nismo svjesni i smatramo ih nepromjenjivim dijelom svoje prirode i karaktera, a skloni smo uzroke negativnih efekata takvog ponašanja pripisati okolini ili sudbini.
Kako je ključ uspješnosti u životu fleksibilnost i prilagođavanje okolnostima, svaki nas besmisleno ponavljani obrazac ponašanja udaljuje od uspješnosti i unutarnjeg osjećaja zadovoljstva, jer niti jedan obrazac nije ispravan odgovor na svaki događaj i promjenu u okolini. Zato je važno prepoznati svoj obrazac ponašanja i naučiti kako ublažiti njegov intenzitet i kako na promjenu u okolini reagirati spontano i u skladu s promjenom, a ne po unaprijed naučenom obrascu.

No comments:

Post a Comment