MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Friday, January 26, 2018

ZAKON PRIVLAČENJA: Kako biti snažna žena koja vjeruje u sebe?



Kako postati snažna žena koja vjeruje u sebe?

1) Promijenite misli - promijenite život!


Zakon privlačenja uči nas da naše misli kreiraju našu realnost. Mi privačimo ono o čemu razmišljamo, željeli to ili ne. Naša stvarnost je samo odraz naših misli i emocija koje se pojavljuju dok razmišljamo o određenim stvarima, ljudima i iskustvima. 

Ukoliko želimo da sebe osnažimo, moramo o sebi misliti pozitivne, ohrabrujuće misli. Moramo sebe osnaživati i ohrabrivati.

Koliko puta sebe sabotiramo ili razmišljamo kako nešto ne možemo, kako nismo dovoljno dobri, kako nismo dovoljno ________? Koliko sebe kritikujemo svakoga dana? Koliko sebe osuđujemo svakoga dana za greške koje smo počinili u prošlosti? Koliko vremena provodimo upoređujući sebe sa drugim ženama? 

Koliko puta na dan pomislimo čak i neke gnusne stvari, poput recimo fraza tipa "debela kao krava", "glupa kao točak", "blesava", "smotana"... Koliko puta u razgovoru s drugim ljudima govorimo "Jesam luda!", "Jesam smotana", "Jesam glupača"... ?

To su sve misli koje nas obesrabruju i čine da se osjećamo bezvrijedno. Takvu relanost i kreiramo. Nažalost, ovakve misli nerijetko vrtimo po autopilotu, nesjvesno, kao staru ploču koje se zaglavila. 

Osvijestite kakve misli O SEBI razmišljate tokom dana? Kakve stvari govorite O SEBI svakoga dana, sebi u sebi i drugim ljudima oko sebe. Ukoliko su negativne i obeshrabrujuće, promijenite ih! Vi niste misli, vi ste svijest iza tih misli, te stoga možete odlučiti da ih promijenite. 

Mislite o sebi dobre, lijepe stvari. Izgovarajte afirmacije koje vas osnažuju svakoga dana. Pišite dnevnik svakoga dana i zabilježite stvari zbog kojih ste ponosni na sebe taj dan. 

Napišite listu svih svojih postignuća do sada. Napišite sami sebi pismo hvale. Hvalite sebe! Volite sebe! Osnažujte i ohrabrujte sebe svakoga dana!

2) Osnažite sebe iznutra!


Umjesto da se bavite životima drugih žena, bilo da je riječ o tračanju (priznajte!:) ili o tome koja je pjevačica povećala ili smanjila grudi, ili upoređivanjem vašeg života sa životima drugih žena na Facebook-u, bavite se sobom! 

Čitajte dobre knjige o samorazvoju. Pratite na Instagramu i Facebook-u magazine za sretan život i life coach-eve, motivacione govornike na YouTube-u. Slušajte motivirajući podcastMeditirajte. Bavite se nekom fizičkom aktivnošću.Radite s life coach-em. Otiđite na neku radionicu za samorazvoj ili se prijavite za tečaj yoge ili meditacije. Naučite novi jezik. Postavite sebi uzbudljive ciljeve koje želite postići ove godine. Napravite ploču vizija za ovu godinu. 

Ukoliko se budete više bavili sobom i radili na sebi, vidjećete koliko ćete bolja verzija sebe postati i gdje ćete biti u isto doba naredne godine. Vaš se život neće promijeniti sve dok ne promijenite jednu osobu koja ga je svojim mislima i izborima takvim i izgradila: sebe!

3) Podignite sebe kad padnete!


Mi žene smo jako brižne i obzirne prema drugim ljudima. Pazimo da ne povrijedimo njihova osjećanja. Osnažujemo ih i ohrabrujemo ih kada pogriješe. Kažemo im da nije bila njihova greška. Ili ako baš jeste, kažemo ih da ne mogu vratiti vrijeme i da moraju sebi oprostiti i krenuti dalje, naučiti lekciju i vidjeti pozitivnu stranu svega. 

No, kada mi pogriješimo, sebi govorimo najgore riječi. Sebi upučujemo najgore kritike. Sebi ne možemo oprostiti. Mi nismo zaslužili oprost i tretiramo sebe kao najgoru osobu na svijetu. Konstantno vrtimo isti film u glavi i pitamo se kako smo mogli biti toliko glupi, slijepi kod očiju, grozni, bezobzirni, nemarni... 

Tajna je u samosažaljenju! Moramo biti blagi prema sebi kada pogriješimo.Osnažiti i ohrabiriti sebe kao što bi svoju najbolju prijateljicu ili kćerku. Oprostiti sebi. Mi smo samo ljudska bića. Ljudska bića griješe. Niko nije savršen. Svi imamo ego. Svi imamo slabosti. 

Moramo sebe utješiti svaki puta kada smo tužni. To je upravo tajna samo-osnaživanja. Osnažiti sebe. Podići sebe kad padnemo! 

4) Naučite preživjeti odbijanje bez osuđivanja!


Isto kao što moramo sebe podići kada padnemo, moramo naučiti i sebe osnažiti kada smo doživjeli odbijanje: bilo da je u pitanju muškarac do kojeg nam je stalo, posao za koji smo aplicirali, ili klijent s kojim smo željeli raditi. 

Najgore što možemo sebi učiniti nakon odbijanja je da osuđujemo sebe i osjećamo se bezvrijedno, te da tražimo mane u sebi i govorimo si kako nismo dovoljno dobri. 

Moramo razlučiti jednu stvar: ako nas je odbio jedan muškarac, to ne znači da nismo dovoljno dobri da budemo djevojka svakome. Jednostavno, njemu iz nekog razloga nismo bili kompatibilni. 

Ruku na srce, sigurno ste i vi odbili nekog muškarca u prošlosti. Ne zato što je bio loš, možda je napotiv bio "dobar" u svakom pogledu. Jednostavno, vi niste osjetili "iskru". 

Ukoliko niste dobili taj jedan posao, ili vas je odbilo tih nekoliko potencijalnih klijenta, to NIJE činjenica da vi niste dobri za taj posao ili u onome što radite. 

Oprah Winfrey je bila otpuštena sa prve TV postaje na kojoj je radila. Rekli su joj da je previše emotivna i da nije dovoljno dobra za čitanje vijesti. Shakira nije bila primljena u školski hor. Nastavnik pjevanja rekao je da ona nema talenta za pjevanje i da "blekeće kao koza". Arnold-u Swarzeneger-u filmski agent je rekao da on nema šanse da uspije u Holywood-u jer ima "čudno tijelo, čudan naglasak i najčudnije ime". Prvu knjigu o Hary-ju Potteru, izdavači su odbili 12 puta, a autorici J.K. Rolling bilo je rečeno mnogo puta da ne napušta svoj posao i da se nada da će "zaraditi hljeba" dječijim knjigama, jer danas djeca igraju igrice; vrijeme knjiga i slikovnica je prošlo.

Jedina razlika između uspješnih i neuspješnih ljudi je da oni iz prve grupe ne odustaju nakon prvog ili prvih nekoliko (desetina) odbijanja. Ne obeshrabre se. Znaju koliko vrijede i nastavljaju pokušavati dalje dok to neko ne prepozna!

Bez ozbira koliko ste puta bili odbijeni, vjerujte u sebe i nastavite dalje! Vi jeste dovoljno dobri i nemojte odustajati dok ne naiđete na tog poslodavca, klijenta, ili muškarca koji će to prepoznati i biti sretan što je baš vas pronašao!

 5) Investirajte u sebe i birajte samo najbolje za sebe!


Novac je simbol za razmjenu vrijednosti. Koliko novaca trošimo na sebe pokazuje koliko vrjednujemo sebe! 

Ukoliko za sebe kupujete samo najjeftinije stvari, pokazujete Univerzumu, a podsvjesno i drugima koliko sebe (ne) vrednujete. To važi za sve materijalno što si priuštimo, od kozmetike i nakita, do hrane koju jedemo. No, najvažnija investicija koju trebamo da napravimo jeste za naš unutarnji rad na sebi. SAMORAZVOJ.

Znamo da je naš život samo odraz, slika, ogledalo naših misli, emocija i podsvjesnih uvjerenja koja imamo o sebi, novcu, drugim ljudima, životu... 

Ukoliko radimo na sebi, možemo transformisati ova limitirajuća uvjerenja, promijeniti sebe, osobu koja je kreator našeg života. Samim time, mijenjamo radikalno i naš život.

Razmislite duboko, ovo je možda jedno od najvažnijih pitanja koje si možete postaviti: gdje investirate novac? Zašto baš na to? Koliko investirate na sebe i osobni razvoj? 

Davanje drugima i štednja su vrline u umjerenim dozama, no ako sebe uvijek stavljate na posljednje mjesto, ako vam je rad na sebi i na svojoj sreći "skupa investicija" i ako štedite najviše na sebi i kupujete za sebe (samo) najjeftinije stvari, lošeg kvaliteta, šta poručujete Univerzumu? Da, da bolje niste ni zaslužili! 

Dobićete natrag kao bumerang "jeftin" život, siromašno zdravlje i ljude koji vas neće cijeniti (sjetite se da je novac simbol za ramjenu VRIJEDNOSTI). 

Vi ste najbolja investicija! Investirajte u sebe! Novac uložen u SEBE će vam se uvijek višestruko vratiti. Jer, kako kaže popularna reklama: VI TO ZASLUŽUJETE! 
Piše: Danijela Jokić Vaislay

No comments:

Post a Comment