MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Thursday, June 30, 2016

Zašto imate ili nemate novca: da li vaša prošlost ima odgovor na ovo pitanje?



Da li se noću prevrćete u krevetu jer vas muči razmišljanje o novcu? Ili redovno štedite pa vas on ne brine? Psiholozi su došli do zaključka da poreklo vaših uverenja i navika o novcu ide sve do vašeg detinjstva. Vaša prošlost krije ključ za odgonetanje razloga zbog kojih se vi ili sramite ili ponosite vašim finansijama.

Vašim „finansijskim obeležjem" nazivamo lekcije koje ste naučili rano i koje su vas oblikovale. Zapravo, ako ste u stanju da svojim zrelim, odraslim umom dešifrujete poruke o novcu koje ste usvojili rano možete otkriti neke veoma korisne uvide u vaše ponašanje.


Setite se svoje najranije uspomene koju vezujete za novac. Možda je to stavljanje parica u kasicu prasicu ili je to trošenje vašeg džeparca... Šta je to što vam prvo pada na pamet kada pomislite na novac?


Potom pogledajte svoje roditelje. Kakve ste lekcije naučili od njih? Pažljivo razmislite zašto baš one mogu biti uzrok vašeg svakodnevnog ponašanja, za razliku od lekcija koje su vam govorili da trebate naučiti. Vaši roditelji možda nikada nisu govorili o novcu, a vi sada novac vezujete sa privatnošću, ili krivicom. Ili su možda govorili da su „bogati ljudi pohlepni" ili da je „novac izvor sveg zla".

No comments:

Post a Comment