MOJE MALO PARČE NEBA

MOJE MALO PARČE NEBA

Friday, May 15, 2015

BILJKE I ČAROBNI NAPICI







                   Recimo  nešto o čarobnim napicima, koji su svakako spravljani od strane veštica na području Balkana. Ono po čemu se oni razlikuju od sličnih vrsta napitaka, poput sokova od voća i povrća, te čajeva, jeste njihov sastav i način pripreme. Što se tiče sastava, unutar sebe, oni najčešće sadrže razne vrste bilja koja imaju posebna magijska, a ne lekovita svojstva, mada ni ovo nije isključeno, zatim delove životinja, životinjsku krv, biljna ulja, masti, metale, kristale a ne retko i samu živu. Priprema ovih napitaka je uvek propraćena izvesnim ritualnim radnjama pa makar one bile svedene na puko prebajavanje napitka. No najčešće, vodi se računa o više stvari, koje mahom podrazumevaju vođenje računa o načinu dolaženja do sastavnih delova napitka, njihovog porekla i na kraju odabiru basme, koja će biti izgovorena u toku pripremanja istog ili pak na samom kraju, neposredno pošto je načinjen. Iz ovoga možemo zaključiti, da se čarobni ili magijski napici ako tako želite, po svom načinu pripreme i sastavu, ne razlikuju mnogo od onih srednjevekovnih, poreklom iz zapadne Evrope.
                   Neki od ovih recepata su krajnje surovi i podrazumevaju žrtvovanje životinja. Tako se na primer u zejtin potapaju tek okoćeni miševi, da bi se takav napitak, nakon što je odstojao četrdeset dana, iskoristio u lečenju alkoholizma, na taj način što bi se osobi koja pati od ove bolesti, stavilo u piće nekoliko kapi ovog ulja. Takođe je poznata i voda, kojom su umiveni slepi mačici (tek okoćeni), a koja se koristi na taj način, što se nekom licu, kradom sipa u piće, nakon čega on ne vidi sasvim očigledne stvari iz njegove okoline. Jedan on najcrnjih je napitak koji se spravlja od takozvane “mrtvačke vode”, odnosno vode u kojoj je okupana umrla osoba.
                   Kao što pretpostavljate, funkcija ovakvog napitka je da se neko usmrti, odnosno da se osobina umrle osobe (ovog puta smrt), prenese na živu.
                   Pored ovih napitaka, poznati su i oni koji se spravljaju da bi pomogli kod lečenja. Tako je opšte poznato da se lek protiv epilepsije spravlja od gavranove krvi ili pak sasušenih svračijih jezika koji se dodaju u neku tečnost i konzumiraju u vreme rastućeg meseca. Pored ovoga poznato je da se od golubijeg srca spravlja lek za srce, a da se napitak od žive koristi u tretiranju najtežih bolesti.
                   Biljke same po sebi imaju malu magijsku moć. Kako bismo praktikovali moćno veštičarstvo koristeći biljke, biljke moraju biti prožete sa moći. Ovo je napredna magija i zahteva sposobnost invokacije/evokacije i usmeravanja elemenata. Svaka biljka nosi karakteristike elemenata koje odgovaraju njenoj lekovitoj upotrebi. Ovo se može saznati iz planetarnog vladara. Pored toga, da zaista ojačate biljke, planetarni časovi bi trebalo da se posmatraju kako bi pojačali bilo koji rad.
                   Razni medijumi se koriste tokom bilo kojeg rituala ili magijskog dela. Na primer, odgovarajuće sveće deluju poput svetionika duhovima i odgovarajuće korišćenje raznih boja, slika i biljaka mogu da pripomognu efektivnosti dela.
                   Biljke se već dugo koriste u magiji. Kroz moć mirisa; miris, parfem, biljna ulja koja se nanose na osobu, nanose na sveće, sigile i talismane; pročišćavajuće kupanje pre rituala, i sa nekim, kroz usta.

• Cvetni delovi biljke se koriste za mirise ili za punjenje lutki, mirisne torbice i jastuke ili kao za dodatak kupkama.
• Delovi stabljike se mogu koristiti za izrađivanje instrumenata ili oruđa u magijske svrhe.
• Listovi su veoma raznovrsni i mogu se koristiti za pravljenje masti, ulja, kupki i za punjenje lutki, jastuka, natapanje i napijanje poput čaja. UVERITE SE DA NIJE OTROVNO ILI DA NISTE ALERGIČNI !
• Aromatične smole i rezine, zajedno sa drvetom, korom i uljima mogu se zapaliti poput mirisa. Uvek je dobra ideja da zapalite malo mirisa pre bilo kakvog važnijeg rituala kako biste odredili kako dobro gori i kvalitet mirisa. Loš miris može biti ogroman problem, jer odvraća pažnju i može da uništi čitav ritual; da ne zaboravimo da pomenemo da je ovo uvreda duhovima.

                   Miris, poput sveća, stvara pogodnu okolinu za manifestaciju duhova, za delovanje na psihu i privlačnost odgovarajućih planetarnih i zodijačkih sila. Esencijalno je da uskladite ove elemente. Određeni mirisi se koriste kako bi delovali na um tokom rituala. Ovi mirisi mogu da stimulišu bilo koju emociju od besa do ekstremnog besa, do seksualnog uzbuđenja i požude, do mira, opuštanja i spokojstva. Korišćenje mirisa pomaže pri uzdizanju emocionalnog ispoljavanja potrebnog da preda dovoljno moći radu, tako da se on manifestuje u stvarnosti.
                   Ulje je za mazanje tela se može dodati vodi tokom kupanja pre rituala. Sveće se mogu namazati da stvore dodatan miris, jer će plamen odavati jači miris. Snažna ulja se mogu koristiti za mazanje predela čakri i koriste se u mastima koje se mogu naneti na telo radi određenih efekata.
                   Balsami su mirisne kapi određenog drveta ili biljke. Iz njih se mogu načiniti masti i koristiti se za mazanje tela ili objekta radnje. Svrha nanošenja ulja, balsama ili rezina na sebe jeste da se podstakne odgovarajuće raspoloženje za ritualni rad. Na primer, biljke vladane Marsom su veoma žilave, goruće i otrovne. Kada je ulje, balsam ili rezina naneta ispod pazuha ili na neku drugu osetljivu oblast tela, podstaćiće srdžbu i mržnju koja je potrebna u činima osvete i mučenja, jer će podstaći snažnu koncentraciju na bol i jad. Biljke vladane Venerom mogu se koristiti u delima ljubavnih čini na isti način, jer stimulišu i umiruju.
                   Biljke koje imaju svojstva poput afrodizijaka, uzrokujući ogromni seksualni naboj jesu dobre u činima za podsticanje požude kod osobe po vašem izboru. Povišeni naboj koncentrišete na osobu koju želite.
                   Biljke odgovaraju znacima zodijaka, planetama i elementima. Sveže biljke sadrže najviše energije. Ukoliko koristite sveže biljke, pokušajte da ih uberete kada je planeta pod čijim je biljka uticajem snažna i raste u moći.
                   Sledi kratka lista nekih od biljaka i njihovih raznovrsnih upotreba:

BAGREM:
Cvetovi mogu da se koriste za divinaciju, ljubavnu magiju i za trans.

ALOJA:
Čuva od nesreća, donosi dobru sreću i zaštitu. Delovi koji se koriste jesu sokovi i smola. Prožmite je sa belo-zlatnom energijom iz Sunca i programirajte energiju da štiti.

AMBRA GRISEA:
Koristi se za dela gneva i osvete, duhovne korespondencije. Koristi se kao fiksativ. Delovi koji se koriste jesu ulja. Za gnev i osvetu, prožmite je sa vatrom kada je planeta Mars snažno pozicionirana i u rastu.

JABUKA:
Koristi se za ljubavne čini. Stablo drveta se može koristiti, kao i seme. Za ljubavne čini, delovi koji se koriste bi trebalo da budu prožeti sa vodenim elementom za početak. Zatim, orgazmička energija, energija iz seksualne i srčane čakre i seksualne izlučevine bi trebalo da budu prožete. Planeta Venera bi trebala biti snažno pozicionirana i da raste u moći.

JASEN:
Štapovi za očuvanje prosperiteta ili za dela vezana za smrt mogu da se naprave od stabla. Za smrt, prožmite ga sa elementom zemlje kada je planeta Saturn snažno pozicionirana i u rastu. Dela bi trebalo izvoditi tokom opadajućeg Meseca.

BENZOIN:
Stablo i balsami se koriste za mirise, ulja, i mirisne torbice. Benzoin je dobar za korišćenje u seansama, bajalicama i ljubavnim predmetima. Za duhovan rad, prožmite ga sa elementom vode i suštinom.

BREZA:
Brezino ulje jeste zimzeleno ulje. Štapovi mogu da se izrađuju od stabla u korist čini osvete i kažnjavanja, ali bi uvek trebalo da se prožmu odgovarajućom elementarnom energijom. Element vatre se obično koristi sa štapovima. Miris se takođe može koristiti u takvim radovima.

BORAKA:
Boraka se može koristiti za privlačenje novca i za uspeh u poslovanju. Delovi koji se koriste jesu listovi, cvet i koren. Trebalo bi da se prožme sa zemljanim elementom.

ČIČAK:
Koren se koristi za čini zaštite. Može se spaliti. Prožmite ga belo-zlatnom energijom uzetom iz Sunca i programirajte energiju da štiti.

KAMILICA:
Kamilica se može uzimati kao čaj da deluje poput relaksanta u duhovnom radu. Takođe se može koristiti u mirisnim torbicama i jastucima za duhovne snove i kao prevencija od noćnih mori. Dobra je biljka za kupanje. Za duhovni rad, prožmite je elementom vode, i suštine kada je Mesec pun.

MAČJA TRAVA:
Mačja trava se može koristiti kao relaksant u duhovnom radu. Možete napraviti čaj od nje i popiti šoljicu.

KEDAR:
Ulje se koristi u činima osvete. Koren se može spaliti tokom čini za novac, sreću u ljubavi i poslu; još i za duhovni rad.

CIVET (možda cimet? - prim. A.):
Civet stvara dobar miris za duhovni rad.

KARANFILIĆ: Ulje se koristi pri komunikaciji sa duhovima, i za privlačenje bogatstava. Prožmite ga sa elementom zemlje kada je planeta Venera snažno pozicionirana i raste u moći.

KORIJANDER:
Gorući korijander kao miris delovaće tako što će pomamiti um za činima crne magije i druga destruktivna dela.

ČEMPRES:
Ulje i miris se mogu koristiti u činima osvete i u duhovnom radu.

MIROĐIJA:
Upotreba mirođije dovodi druge da budu u dobrim odnosima. Listovi mogu da se spale, ili se ulje može nanositi na sveće u ritualima protiv podmuklih ili negativnih ljudi.

ESTRAGON:
Estragon je povezan sa fiksnom zvezdom Sirijus. Od korena se može spraviti čaj i popiti da podstakne stanje transa. Estragon je dobar za duhovni rad i divinaciju. Prožmite ga sa elementom suštine kada je Mesec pun.

ZMAJEVA KRV:
Zmajeva krv jeste aroma agresije i odlična je za dela crne magije. Koristite balsam u činima da prouzrokujete neprijatelju patnju. Prožmite je sa elementom vatre kada je planeta Mars snažno pozicionirana i u rastu. Rezina u prahu je dobra u delima besa i u činima za podsticanje požude. Za čini požude, prožmite je sa orgazmičkom energijom.

MORAČ:
Sagorevanje mirisa će pomamiti um za dela uništenja.

VRATIĆ:
Vratić štiti od bolesti, nesreća, i histerije. Prožmite ga sa belo-zlatnom energijom iz Sunca i programirajte energiju da štiti.

ARAPSKI TAMJAN:
Koristite miris da podstaknete snagu, i da donesete pravdu (osvetu). Arapski tamjan je veoma usaglašen sa elementom vatre kao što su sve vrste.

ŽENŠEN (Panax)
Balsam i ulja se mogu utrljavati pri komunikaciji sa duhovima, vizualizaciji, divinaciji, transu i kreativnim delima. Prožmite ga sa vodom i suštinom.

KUKUREK:
Crni kukurek je otrov i biljka muke. Miris podstiče agresiju i bes za dela gneva. Crni kukurek se može koristiti kao mešavina za mirisnu torbicu. Crni kukurek bi trebao da se prožme sa elementom zemlje kada je planeta Saturn snažno pozicionirana i u rastu.
Beli kukurek - isto kao gore navedeno i može se paliti kao miris. Beli kukurek je moćniji od crnog.
Zeleni Kukurek je najmoćniji od ova tri.

KUKUTA:
Ulje je dobro za nanošenje na talismane za destruktivna dela. Talismane bi uvek trebalo prožeti sa moći. Takođe, trebalo bi uvek da poznajete simbole na bilo kojem talismanu pre nego što ga koristite. Kukuta funkcioniše dobro sa zemljanim saturnovskim energijama i trebalo bi je koristiti samo sa odgovarajućim talismanom. Miris može da razbesni um za crno magijska dela. Listovi masline mogu se dodati kukuti za više mirnije mere uklanjanja neprijatelja i onih koje mrzite.

HMELJ:
Dobar kada se pije kao čaj za opuštanje koje je potrebno u duhovnom radu ili kao pomoć u podsticanju stanja transa. Hmelj ne može dugo da se skladišti.

JASMIN:
Jasminovo ulje, parfemi i miris su svi dobri za korišćenje u ljubavnim i činima požude. Za ljubavne čini, delove jasmina bi trebalo prožeti sa elementom vode za početak. Zatim, orgazmičkom energijom, energijom iz seksualne (požuda) i srčane čakre (ljubav) i seksualnim izlučevinama bi trebalo proeti. Planeta Venera bi trebala biti snažno pozicionirana i u rastu. Za čistu požudu, Mars bi trebao biti snažno pozicioniran i u rastu moći. Za ljubav i požudu, Venera bi trebala bude u konjukciji ili u trigonu sa Marsom.

MANDRAGORA:
Koren je jedan od najmoćnijih i koristi se u svim vrstama magije. Odgovara Fiksnim zvezdama Deneb Algedi i Spica. Sposobna je da izvrši moćno delo u bilo kojoj čini. Može se koristiti kao mešavina mirisne torbice, kao talisman, kao miris, kao lutka, za duhovni rad, ili za zaštitu. Otrovna mandragora je najmoćniji koren u ljubavnoj magiji i kaže se da je najopasnija za maga. Mandragora bi trebala da se opere u vinu i umota u crveno ili belo platno koje bi se trebalo menjati sa svakim Novim mesecom. Mandragora se još može koristiti i u divinaciji.

KADIFICA:
Koristite je kao mirisnu torbicu sa lovorovim listom i spavajte na njoj. Ukoliko vam je nešto ukradeno, sanjaćete lopova. Isto se radi da se utvrdi da li vam je partner veran. Prožmite je elementom vode i suštine tokom punog meseca.

MOŠUS:
Mošus je moćan afrodizijak. Ulje se može naneti na genitalije u delima požude. (Samo se uverite da niste alergični!) Za ljubavne čini, delovi koji se koriste trebali bi biti prožeti elementom vode za početak. Zatim, orgazmičkom energijom, energijom iz seksualne (požuda) i srčane čakre (ljubav) i seksualnim izlučevinama bi ih trebalo prožeti. Planeta Venera treba biti snažno pozicionirana i u rastu. Za čistu požudu, Mars bi trebao biti snažno pozicioniran i da raste u moći. Za ljubav i požudu, Venera treba biti u konjukciji ili u trigonu sa Marsom.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ:
Ulje se utrljava na slepoočnice za duhovni rad, koncentraciju, i pamćenje. Muškatni oraščić je moćan halucinogen kada je u velikim količinama i saglasan je sa elementom vatre.

BOR:
Bor je dobar za prizivanje duhova i elemenata šuma. Rezina se može koristiti u delima požude ili osvete. Prožmite ga sa elementom zemlje.

RUŽA:
Koristi se u ljubavnim činima, cvetovima se može puniti lutka. Crvena ruža podstiče strast u ljubavnim činima. Ružino ulje i/ili cvetovi se mogu koristiti u kupkama pre rituala. Prožmite je sa energijom orgazma kada je Venera snažno pozicionirana i u rastu. Za ljubav i požudu, Venera treba biti u konjukciji ili u trigonu sa Marsom.

RUTICA:
Ova biljka se može koristiti za punjenje lutke, jer će uzrokovati patnju osobi koju mrzite u crno magijskim delima. Planeta Saturn treba da bude snažno pozicionirana i u rastu. Rutica bi se trebala prožeti zemljanim elementom. Idealno, za čini uništenja, Mesec bi trebao biti u padu.

ŽALFIJA:
Kada se pije kao čaj, deluje opuštajuće za duhovni rad i u isto vreme pojačava čula i koncentraciju. Može se još i spaliti poput mirisa i ulje se može nanositi u istu svrhu. Prožmite je suštinom i elementom vode.

STIRAKS:
Spaljen kao miris koristi se u činima osvete, mržnje, zle volje, i odvajanja. Stiraks bi se trebao prožeti zemljanim elementom kada je planeta Saturn snažno pozicionirana i u rastu. Idealno, za čini uništenja, Mesec bi trebao biti u padu.

JAGODA:
Jagoda je dobra za ljubavne čini i čini požude. Oboje i listovi i plodovi se mogu koristiti. Ulje i mirisi se takođe koriste. Za ljubavne čini, delove koji se koriste bi trebalo prožeti elementom vode za početak. Zatim, orgazmičkom energijom, energijom iz seksualne (požuda) i srčane čakre (ljubav), i seksualnim izlučevinama se treba prožeti kada je planeta Venera snažno pozicionirana i raste. Za čistu požudu, koristite energiju iz seksualne čakre kada je Mars snažno pozicioniran i raste. Za ljubav i požudu, Venera treba biti u konjukciji ili u trigonu sa Marsom.

LJUTOVNICA:
Miris povećava seksualni nagon. Ulje se koristi u ljubavnim činima i magiji. Za ljubavne čini, delove koji se koriste bi trebalo prožeti elementom vode za početak. Zatim, orgazmičkom energijom, energijom iz seksualne (požuda) i srčane čakre (ljubav) i seksualnim izlučevinama se treba prožeti kada je planeta Venera snažno pozicionirana i raste. Za čistu požudu, koristite energiju iz seksualne čakre kada je Mars snažno pozicioniran i raste. Za ljubav i požudu, Venera treba biti u konjukciji ili u trigonu sa Marsom.

PELIN:
Pelin se može spaliti za prizivanje duhova mrtvih. Balsam se koristi u crno magijskim delima za gnev i osvetu. Pelin još podstiče intenzivne snove. Otrovan je i trebalo bi ga koristiti u veoma malim količinama. Postavljanje pelina na putu osoba koje mrzite uzrokovaće im lošu sreću. Pelin bi se trebao prožeti sa elementom zemlje kada je planeta Saturn snažno pozicionirana i raste. Mesec bi trebao da opada.



*******



                   Ovde ćemo opisati neke od najvažnijih biljaka, kao i njihova isceliteljska svojstva i načine na koje su se koristile u narodnoj magiji.

1. Angelika - Angelica archangelica - Upotrebljava se za zaštitu od bolesti, te se verovalo da tera zle duhove i produžava život. Kad se doda u vodu za kupanje, odstranjuje uroke, a njen koren se može nositi i kao zaštitna amajlija, oko vrata ili pričvršćen na stomaku, u području solarnog pleksusa. U medicini se koristi u obliku čaja koji ublažava tegobe lošeg varenja, žgaravicu, bolesti creva, itd. Smatra se da poboljšava cirkulaciju i povećava protok energije u telu.

2. Baldrijan ili Valerijana - Valeriana officinalis - U ljubavnoj i seksualnoj magiji koristi se za ponovno povezivanje rastavljenih ljubavnika, položena ispod jastuka leči nesanicu, a dodana u vodu za kupanje pomaže da se telo pročisti od različitih otrova i negativnih energija. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za smirenje i lek protiv nesanice. Olakšava živčanu napetost i fizičke bolove, snižava krvni pritisak, blaži menstrualne tegobe. Oprez - ne preporučuje se ljudima sa lošom cirkulacijom i niskim pritiskom.

3. Bazilika - Ocimum basilicum - Smatralo se da nošenje listova bazilike u džepu ili novčaniku donosi bogatstvo! Navodno povećava trgovačke sposobnosti, te je treba nositi kao amajliju oko vrata, kada se želimo zaštititi od krađe i prevare, ali i onda kad sami želimo nekom nešto prodati. Takođe se koristila i za zaštitu od partnerovog neverstva. Dobra je i kao sredstvo za zaštitu i energetsko čišćenje doma - prašak bazilike ili njene listiće treba staviti u svaki ugao kuće. U narodnoj medicini se koristila za lečenje žgaravice, različitih bolova u trbuhu i želucu, za ublažavanje čireva, a ulje od listova se koristi spolja, za lečenje akni.

4. Bor - Pinus spp. - Bor je za šamane i veštice simbolizovao drvo besmrtnosti, te se smatralo da svi njegovi delovi, kad se stave u talisman, služe kao zaštita od zla. Posvećen je boginji plodnosti Kibeli. U narodnoj medicini se koristio za lečenje akni, bronhitisa, reume, a uopšteno čaj i sirup od borovih iglica su dobro sredstvo za čišćenje pluća kod pušača i plućnih bolesnika.

5. Breza - Betula alba - Koristi se za ljubavnu magiju, ostvaruje ljubavne želje. Komadi brezine kore služe za izradu ljubavnih talismana, kao i u svim vrstama Venerinih rituala. Služi i za zaštitu od zla, te simbolizuje čistoću ljudske duše i njezinu besmrtnost. U medicini se koristila kao diuretik, te se smatralo da pomaže kod reume.

6. Bršljan - Hedera spp. - Koristi se u ljubavnoj magiji za povećanje i očuvanje polne želje kod bračnih partnera i izradu ljubavnih talismana. U kultu Dionisa bio je važna biljka sa kojom se Dionis ukrašavao stavljajući bršljan na golo telo, što je ženske posvećenice njegovog kulta dovodilo do mističnog zanosa. U narodnoj medicini se koristi spolja, kao oblog za lečenje rana i gljivičnih obolenja kože.


7. Crveni luk - Allium cepa - Štiti pred zlim duhovima. Kada se stavi u uglove kuće, apsorbuje negativne energije i bolesti. Stavljen ispod jastuka, navodno donosi proročanske snove. U medicini se koristi za smanjivanje krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

8. Beli luk - Allium sativum - Takođe služi za zaštitu od zla i energetskog vampirizma. Stavlja se iznad vrata u kući, ali i ispod kreveta, da otera noćne more. Smatra se da je to jedna od najjačih biljaka za zaštitu od svih vrsta negativnih, astralnih uticaja. U narodnoj medicini se koristi i kao prirodni antibiotik, izvrsno sredstvo protiv prehlade i svih vrsta infekcija, jer jača imunitet. U novije vreme je ustanovljeno da ima i snažno, antikancerogeno delovanje. Preporučuje se korišćenje belog luka u ishrani tokom čitave godine, kao zaštita od različitih bolesti.

9. Glog - Crataegus oxyacantha - U narodnoj magiji se koristio u ritualima za povećanje plodnosti. Navodno štiti od munja i gromova, kao i od prirodnih katastrofa. Od njegovog drveta se izrađuju čarobni štapovi i štapići. U medicini se koristi za jačanje srca i snižava krvni pritisak.

10. Hmelj - Humulus lupulus - Stavljen ispod jastuka, leči nesanicu. U medicini služi kao prirodno sredstvo za smirenje, no pomaže i kod upale bešike i različitih uroloških infekcija.

11. Hrast - Quercus spp. - Spaljeni listovi hrasta čiste prostor i teraju bolesti. Takođe se njegovi plodovi koriste u svim ritualima za povećanje plodnosti i polne moći. Povećava seksualnu privlačnost. Od njegovog drveta se izrađuju i talismani za zaštitu. Kod Druida je hrast bio sveto drvo, te je simbolizovao dugovečnost, moć - fizičku, ali i duhovnu, i sposobnost unutrašnjeg viđenja. U medicini se listovi hrasta stavljaju kao oblog koji pomaže zaceljivanje rana.

12. Jabuka - Malus spp. - Cvetovi jabuke se koriste u ljubavnoj magiji. Simbolizuje besmrtnost, preobražaj, mladost i večnu svežinu, a njeno drvo služi za izradu čarobnih palica i različitih amajlija. U narodnoj medicini se koristi za lečenje zatvora, čisti kožu, snižava holesterol i ima antikancerogeno delovanje, pa se preporučuje njeno što češće konzumiranje tokom čitave godine.

13. Jasmin - Jasminum officinale - Koristi se u ljubavnoj magiji za privlačenje ljubavi, njegovo eterično ulje navodno povećava polnu moć. Donosi i proročanske snove. U medicini se koristi u aromaterapiji, kao sredstvo za olakšavanje depresije i živčanog nemira.

14. Kamilica - Matricaria chamomilla, Anthemus nobilis - U magiji se koristi kao sredstvo za privlačenje novca, te povećava sposobnost meditiranja i unutrašnjeg viđenja. Takođe služi i kao sredstvo zaštite od uroka. U narodnoj medicini se koristila za lečenje prehlade, raznih upala grla, nosa i očiju, ublažava duševni nemir, nesanicu i predmenstrualne tegobe.



                                        *******



ŠPARGLA:
vlada muškom, seksualnom snagom i slavi misteriju Demetre/Ceres.

ARTIČOKA:
sprečava erotske snove, tera Lilit. Ovim povrćem vlada Venera.

AVOKADO:
se koristi za ljubavne i seksualne čarolije i čarolije lepote.

PASULJ:
služi za pomirenje, zaštitu, egzorcizam, uskrsnuće. Slavi misteriju žene. Simbol je kružnog plesa veštica koji označava besmrtnost. Crveni pasulj se koristi za sreću, a crni za teranje duhova. Onaj pasulj koji cveta belim cvetovima predstavlja sveti cvet Boginje.

REPA:
se koristi u ljubavnim čarolijama. Crvenom repom vlada Saturn, a belom Jupiter.

KUPUS:
se koristi u čarolijama plodnosti, za čarolije profita, za sreću, čarolije za novac i mesečevu magiju. Zaštitna planeta mu je Mesec.

KOPAR:
se koristi u čarolijama za sreću i mušku seksualnu snagu. Zaštitni mu je planet Mars.

ŠARGAREPA:
se koristi u čarolijama požude te u čarolijama plodnosti. Zaštitna planeta joj je Merkur.

CELER:
budi psihičku energiju, mušku potenciju i plodnost. U kombinaciji s kamilicom i ruzmarinom služi za mentalnu ustrajnost u psihičkom radu. Zaštitna planeta mu je Merkur.

KUKURUZ:
se koristi za zaštitu, čaranje i čarolije sreće.

KRASTAVAC:
se upotrebljava u čarolijama plodnosti, za zdravlje i u Mesečevoj magiji. Zaštitna planeta mu je Mesec.

ENDIVIJA:
ima svoju ulogu u ljubavnim čarolijama, a jednako tako i u seksualnoj magiji.

KOMORAČ:
se koristi za pobedu, elokvenciju, dobar vid, zaceljivanje, čišćenje i zaštitu. Simbolizuje pobedu, heroizam, laskanje, snagu. Zaštitna planeta mu je Merkur. U zodijaku odgovara znaku device.

VRTNA POTOČARKA:
se upotrebljava u seksualnoj magiji, podstiče želje. Označava stabilnost i moć.

PRAZILUK:
služi za zaštitu i ljubavne čarolije (učvršćuje ljubav).

ZELENA SALATA:
– čaranje, plodnost, san, zaštita, mesečeva magija, ljubavne čarolije, muška seksualna moć. Zaštitna planeta joj je Mesec, a odgovara zodijačkom znaku raka.

MASLINE:
se upotrebljavaju u čarolijama za mir, plodnost, zaceljivanje, zaštitu i u seksualnoj magiji. Između ostalog koristi se u obredima za povezivanje ili poštovanje Atine i Minerve.

CRVENI LUK:
koristi se za zaštitu, egzorcizam, zaceljivanje, proročničke snove. Privlači i apsorbuje negativnosti. Suzbija lunarnu magiju Hekate. Njime vlada planeta Mars i element vatre.

PERŠUN:
se upotrebljava u čarolijama za mušku seksualnu snagu. Njime vlada planeta Venera.

GRAŠAK:
je sastojak čarolija za novac i ljubavnih čarolija.

LJUTA PAPRIKA:
se upotrebljava u čarolijama kojima se čuva vernost, za pojačavanje ljubavi i privlačnosti u vezama koje su se počele hladiti, deluje u čarolijama koje se koristi za otklanjanje uroka. Pod zaštitom je planete Marsa i u elementu vatre.

KROMPIR:
služi za zaceljivanje, stvaranje magičnih vizija, pravljenje lutaka.

BUNDEVA:
se upotrebljava u lunarnoj magiji, pa je stoga pod zaštitom Meseca.

RADIĆ:
se koristi za zaštitu i seksualnu magiju, odnosno požudu. Pod zaštitom je Marsa.

SLATKI KROMPIR:
se koristi za stvaranje vizija i pravljenje lutaka.

PARADAJZ:
se koristi u ljubavnim čarolijama.

BELA REPA:
- za zaštitu i prekidanje ljubavnih veza.

SALATA POTOČARKA:
u lunarnoj i seksualnoj magiji. Pod zaštitom je Meseca i elementa vode.

BRAŠNO:
se koristi u ritualima plodnosti. Koristi se za buđenje ili poštovanje Izide, Ceres, Demetre, Adonisa i Ozirisa.

MED:
se upotrebljava u čarolijama za privlačnost i u solarnoj magiji, pa je stoga pod zaštitom Sunca.

CRVENI RADIĆ:
se koristi za egzorcizam i pročišćenje. Pod zaštitom je Marsa.

JAVOROV SIRUP:
koji se koristi u čarolijama, mora biti prirodno proizveden, bez veštačkih dodataka. Služi za dug život, ljubavne i novčane čarolije, ulja.

SENF:
služi za zaštitu, mentalne moći, prihvatanje teško prihvatljivih činjenica.

LEŠNICI:
se koriste u čarolijama za mudrost i uklanjanje ljubavnih čarolija.

MESO JASTOGA:
služi za buđenje i poštovanje Brighid.

BIBER:
se upotrebljava kod egzorcizma, za zaštitu, buđenje ohlađenih ljubavnih veza. Pod zaštitom je Marsa.

PIRINAČ:
je sastojak čarolija za blagoslov, kišu, zaštitu, novčane čarolije, plodnost. Element mu je zemlja.

SO:
se upotrebljava za zaštitu, za neutralizovanje moćnih predmeta npr. amajlija, s vodom se koristi za morske čarolije, kod stvaranja veštičjeg kruga i jednako kao i pirinač predstavljena je elementom zemlje. U vezi je s Afroditom i Sulis, morskim božanstvima.

MORSKA SO:
koristi se u ritualima čišćenja, a u kombinaciji s a belim lukom i ruzmarinom tera duhove. Putem belog luka, čiji je element voda, poštuju se okeanska božanstva.

ŠEĆER:
se upotrebljava u ljubavnim čarolijama i u seksualnoj magiji.

ČAJ:
služi za snagu, hrabrost, novčane čarolije.

VANILIJA:
za ljubavne čarolije.

SIRĆE:
za proterivanje, vezivanje i okretanje magičnih procesa.



                                      *******



Biljke za zaštitu: luk, beli luk, bagrem, bosiljak, čičak, breza, hrast, borovnica, imela, lovor, mandragora, kopriva, ruzmarin.

Biljke za isceljivanje: kopriva, beli luk, bor, lipa, kamilica.

Biljke za ljubav i povećanje polne moći: crvena ruža, cvet bagrema, aloja, gardenija, jasmin, lavanda, mirta, ljubičica, jabuka.

Biljke za povećanje intuicije i duhovni razvoj: ginseng, lavanda, maslačak, hmelj, lipa, timijan, kadulja, ruzmarin, šafran, pelin, kamilica.



                                            *******



KUĆNO BILJE



ZELENI LJILJAN - je biljka koja se koristi za sve prilike, dobra je protiv niza kućnih otrova - posebno je prikladna za kancelarije; upotrebite je kao zaštitu od duhovnog i magijskog haosa, omogućite joj da vam jača sposobnost usredsređivanja.

PAPRAT - Neke vrste paprati su naročito prikladne za zastitu beba i dece, uopšte ta biljka deluje zaštitnički.

KAKTUSI - Još jedna zaštitna biljka, postavite po jedan kaktus na svaku stranu sveta, ako imate svoje dvorište tada ga i posadite, ali obvezno zaobiđite spavaću sobu, jer vaši ljubavni odnosi mogu da zahladne, ali ako želite da smirite prestrastvenog ljubavnika, eto, poklonite mu baš kaktus!

BENDŽAMIN ili neki drugi gumijevac (fikus) - je pravo rešenje za miran san, pa ako to želite da postignete, smestite tu biljku u spavaćoj sobi, ona važi za okrepljujući noćni mir i počinak.

PALME - u kući se brinu za jačanje duha i pomažu pri verskim obredima.

BRŠLJAN - ima jako zaštitna svojstva, razvija ih na otvorenom, ali možete ga i posaditi u saksiju.

ALOA VERA - izvrsna za zaštitu - postavite je što bliže ulaznim vratima, ako ne želite neugodne posetioce, odnosno, na prozor prema ulici odakle bi mogli doći da vas ometaju. (ZAISTA DELUJE)

TULIPANI, LALE - su rešenje ako želite da izbegnete velike izdatke, praktične i lako dostupne, te ne zahtevaju previše nege, posadite ih nekoliko u vrtu ili u saksiju koju držite na prozoru.



 MAGIJSKA STABLA



HRAST - vrata od tog drveta štite dom, plod ili žir obešen u kući pruža takođe zaštitu.

BUKOVINA - ako je postavite na pod stana, onda zbližava telesno i donosi novac, ako pri obredima stavite dasku od bukovine i zelenu sveću na nju - tada ste pojačali učinak!

JASEN - Svetski jasen YGGDRASIL povezuje podzemlje, srednji i gornji svet; njegovo korenje seže u Kraljevstvo Boginje "HEL". U srednjem delu žive ljudi, a u gornjem gde se nalazi krošnja, borave Bogovi i Boginje. Jasen je drvo koje stoji u središtu sveta, pa donosi NESREĆU ako mu se zadaju udarci ili ruši bez važnijeg razloga, ako biste od njega načinili vaš obredni štap - to je naravno dozvoljeno, samo nemojte nikako zaboraviti da zahvalite obredom.

LEŠNAK - Grm leske podržava mudrost i pruža zaštitu, ko jede lešnike, može da nauči jezik životinja; od tog drveta se pravi hvatač snova i daće vam zaštitu, ali samo i isključivo od mladih izdanaka.

BREST - To stablo je obeležje Trostruke Boginje; ako se napravi kovčeg od tog drveta, otvorena su vrata Velike Majke.

TRNJINA- Drvo donosi nesrecu ako ga srušite, jer ljutite Duhove Zemlje; vino ili marmelada od ploda trnjine dobri su za sve vrste zaštita.

VRBA - Stablo ženske energije, pruža zaštitu i blago isceljenje, od nje se može izraditi hvatač snova; ako napunite vrećice vrbovim listićima i grančicama doneće vam zaštitu protiv nelagodnosti i bolesti.



                                          VEŠTIČIJE BILJE


                   Možete ga naći bilo gde. Dobro je poznato da Wicca ima i kuhinju kojom poboljšavamo ili čak dobijemo što nam je želja za sebe ili od drugih. Zato kuvajte i dodajte bilje u vaše obrede.

BORRAGO - ovo jako začinsko bilje koristite štedljivo u salati, ali ako vam je potrebna hrabrost ili odlučnost za odluku koja vam znači, nemojte da štedite pri dodavanju.

IVANČICA (IVANJSKO ZELJE) - korisna je protiv potištenosti; možemo je koristiti kod svih magijskih zaštitnih obreda.

KAMILICA - cvetovi za čaj pomažu kod želudačnih tegoba; ako je spalite na koinu pomaže da brže zaspite, poboljšava svaki obred vezan za blagostanje.

METVICA (MAČJA TRAVA) - Vaša mačka će vas obožavati ako joj donesete ovu biljku u dom, pustite je da se poigra sa nekoliko listića, ojačajte vašu povezanost sa vašom životinjom; dodate li metvicu u vašu mešavinu za ljubavne rituale i pojačaćete joj trostruko učinak!

ZEVALICA (ŽABICA) - Predstoji li vam sastanak, a želite da budete sigurni da vas sagovornik neće bezočno lagati, postavite stručak zevalice na sto - naravno, ako je godišnje doba prikladno. Ako postavite u saksiji tu biljku svom detetu na prozor, vašem nasledniku će biti lakše da se pridržava istine.

PAPRENA NANA - čaj od paprene nane osvežava; ako naoko svježi list uzmete i protrljate među prstima te mirišete sok koji vam je ostao na dlanovima, imati ćete delovanje kao tableta za spavanje; nanu u vašoj kući ili stanu možete spaljivati kao dodatak zaštitnog obreda.

MAJORAN - ova biljka se dodaje u sve obrede zaštite ili pročišćavanja, zato je koristite i u jelu; majoran je naročito je dobar za kupke u te svrhe.

SENF - jedite senf za bi dobili rešenje koje vas muči.

KUPUS - jedite ga kako bi osigurali blagostanje i materijalno.

KIM (ZDROBLJEN) - za sreću i mir.

PERŠUN - za zaštitu, polnost i novac.


RUZMARIN - za zdravlje, isceljenje i bistar razum.


No comments:

Post a Comment